Zo zal de notaris de identiteit van de partijen nagaan, kijken welke eigendommen partijen bezitten, controleren of een partij nog schulden heeft, onderzoeken of er een huwelijkscontract bestaat… Deze elektronische opzoekingen geven de notaris toegang tot een verzameling persoonlijke informatie van cliënten.
De notaris mag niets delen, ook niet met uw (zaken)partner. De notaris moet Belastingdienst, politie en justitie op hun verzoek wel inzicht geven in het betalingsverkeer. Ook is de notaris verplicht om ongebruikelijke transacties op de bankrekening te melden.
De notaris mag dan een uittreksel afgeven aan personen die aan een deel van het testament een recht ontlenen, maar alleen voor wat betreft dat gedeelte dat rechtstreeks van belang is. De wettelijke en testamentaire erfgenamen krijgen daarom inzage in het gehele testament.
Soorten notariële aktes
De hypotheekakte (verplicht bij het aangaan van een hypotheek) De leveringsakte (verplicht bij iedere woningoverdracht) Een samenlevingscontract (indien je samen met je partner koopt) Een splitsingsakte (indien de woning opgesplitst wordt in meerdere individuele woningen)
Goed om te weten. Akten van de burgerlijke stand worden pas na een bepaalde periode openbaar gemaakt. Overlijdensakten komen na 50 jaar vrij, huwelijksakten na 75 jaar en geboorteakten na 100 jaar.
Fouten van de notaris kunnen leiden tot tuchtrechtelijke aansprakelijkheid. In dat geval wordt het handelen van de notaris beoordeeld door de Kamer van het notariaat en kunnen er tuchtrechtelijke maatregelen worden opgelegd. Zoals schorsing, berisping of zelfs ontslag uit het ambt.
In een testament kan een erflater (de persoon die bezit nalaat aan erfgenamen) bewind instellen over één of meer goederen die hij nalaat. Degene die de goederen erft, kan er in dit geval niet zomaar over beschikken; hij of zij heeft dan een bewindvoerder die de goederen beheert.
Na het overlijden van een dierbare zal de notaris contact opnemen met de erfgenamen. Dit gebeurt meestal binnen enkele weken na het overlijden. De notaris zal de erfgenamen uitnodigen voor een gesprek waarin de erfenis wordt besproken.
De notaris is aansprakelijk voor het voorbereiden van een overdracht van onverdeelde rechten, die hij eerst afrondt onder de vorm van een onderhandse overeenkomst.
Voordat een verklaring van erfrecht kan worden opgesteld moet de notaris onderzoeken wie de erfgenamen zijn. De notaris zal hiervoor ook op zoek gaan in het Centraal Testamentenregister (CTR). Als er geen testament is zal de notaris volgens de wet nagaan wie de erfgenamen zijn.
Wat nu? In eerste instantie kan u de notaris-beheerder schriftelijk en aangetekend in gebreke te stellen om rekenschap en verantwoording af te leggen.
De notaris kan alleen bankgegevens opvragen als de notaris executeur of vereffenaar is of een boedelvolmacht heeft van de erfgenamen.
U bent erfgenaam als u volgens de geboorteakte of door adoptie kind bent van de overledene. Bent u stiefkind, pleegkind of een biologisch kind dat door de overledene is afgestaan of niet is erkend? Dan bent u alleen erfgenaam als de overledene dit in een testament heeft bepaald.
Heb je nood aan persoonlijk advies? Dan maak je best een afspraak met een notariskantoor. Een eerste gesprek is doorgaans gratis. Indien er een grondige dossierstudie nodig is, maak dan vooraf duidelijke afspraken over de vergoeding.
Als u als erfgenaam informatie zoekt over een erfenis, kunt u terecht bij: het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene.
De erfgenamen zijn samen verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis. Ze moeten dus ook samen alles regelen. Maar het is niet handig om steeds met alle erfgenamen naar bijvoorbeeld de bank te gaan, of om alle belangrijke stukken door alle erfgenamen te laten ondertekenen.
echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen. grootouders.
Heb je na de scheiding nog recht op een erfenis? Nadat de echtscheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand heb je geen recht meer op de erfenis van je overleden ex-echtgenoot. Dit wijkt af als jullie iets anders in een testament of convenant zijn overeengekomen.
Je kunt de verdeling van een erfenis net zo lang tegenhouden totdat iemand je via de rechter dwingt om mee te werken. Gaat het om roerende zaken? Dan moet je wel zelf in actie komen om de verdeling te blokkeren. Daarbij kun je denken aan het laten verzegelen van de erfenis.
Notarissen worden regelmatig tuchtrechtelijk aangeklaagd wegens het verlijden van testamenten bij personen ('testateurs') die niet wilsbekwaam zouden zijn.
Hier volgt het antwoord van advocate Debbie Melissas van Clabots Advocaten: "Wanneer bij de verkoop van een onroerend goed (de parkeerplaatsen in dit geval) reeds een compromis werd ondertekend en in deze akte een notaris is vermeld heeft een cliënt in principe 8 dagen om te kiezen voor een andere notaris.
Doorgaans kan dit heel snel (soms al binnen twee weken), maar als je zeker wilt weten dat je voor een bepaalde datum terechtkunt omdat je bijvoorbeeld met vakantie gaat, bel dan zelf even voor de betaling met de notaris om dit af te stemmen. Kijk hiervoor bij "onze notarissen" en vul je postcode in.