Leg je oliebollen niet in de koelkast, maar eerder in de broodtrommel. Zo blijven ze hooguit drie dagen goed. Krijg je al je restjes oliebollen in die drie dagen niet op? Doe ze in een zakje en bewaar ze tot zo'n drie maanden in je vriezer.
Wil je de oliebollen van oud & nieuw nog wat dagen bewaren? Geen probleem, volgens het Voedingscentrum kan je gebakken oliebollen tot twee dagen in de koelkast bewaren. Je hoeft dus echt niet die hele schaal in een keer op te eten. Wel is het belangrijk dat je de bollen goed lichtdicht verpakt.
Ze zijn ook prima in te vriezen. Bewaar ze in een luchtdicht gesloten plastic zak. Het is beter om ze niet in de vetvrije papieren oliebollenzak in te vriezen. In de vriezer kunnen oliebollen en appelbeignets tot maximaal 6 weken bewaard worden.
Oliebollen bewaren
Begin met het helemaal laten afkoelen van de oliebollen na het bakken. Verpak de koude oliebollen vervolgens luchtdicht in een plastic zak of voorraaddoos en bewaar ze op kamertemperatuur. Bewaar de oliebollen dus niet in de koelkast!
Zolang kun je oliebollen bewaren
Het Voedingscentrum boog zich ook over deze kwestie. Wat blijkt? Als je oliebollen (met krenten) in de koelkast doet, kun je ze 2 dagen bewaren. Je hoeft ze dus niet allemaal op nieuwjaarsdag te verorberen.
Leg je oliebollen niet in de koelkast, maar eerder in de broodtrommel. Zo blijven ze hooguit drie dagen goed. Krijg je al je restjes oliebollen in die drie dagen niet op? Doe ze in een zakje en bewaar ze tot zo'n drie maanden in je vriezer.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Oliebollen opwarmen
Opwarmen kan het beste in de oven, want dan krijgt de bol zijn krokante jasje weer terug. Doe de bollen 5 minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden en ze zijn weer zo goed als nieuw. In de magnetron opwarmen kan ook, maar de kans is dan wel klein dat de buitenkant krokant is.
De oven voorverwarmen op 200°C. De oliebollen in een vuurvaste schaal 10 tot 12 minuten verwarmen. Opwarmen in de oven geeft de oliebol weer een mooi krokant korstje voor een optimale versbeleving.
Bakken in de bijkeuken, garage of tuin
Dan is het een overweging om de oliebollen ergens anders te bakken. Een bijkeuken of garage zijn een goede optie, maar ook buiten bakken is een mogelijkheid. Wel dient u er rekening mee te houden dat het kan regenen, sneeuwen of erg koud kan zijn.
Kan je zonnebloemolie meerdere keren gebruiken? Zolang je geen hard vet gebruikt kan het. Oliebollen bak je meestal in zonnebloemolie, maar andere kan ook.
8 oliebollen
Er gaan ieder jaar weer meer dan 100 miljoen oliebollen over de toonbank en dan maakt een groot deel van de Nederlanders ze ook nog eens zelf met oud en nieuw. Kortom: iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar.
warm je oliebollen op in de Airfryerr op 170˚C ca. 3 minuten. Je kan ook je oliebollen opwarmen in de magnetron op 850 watt voor 2 minuten. Wanneer je de oliebollen opwarmt in de magnetron worden ze wel minder knapperig.
2000 jaar geleden al brengen de oude Germanen rond het eind van het jaar een offer om de godin Perchta te plezieren. Het offervoedsel wordt in meel gewikkeld, in de olie gebakken en vervolgens nog even met meel bestrooid. En dan maar hopen, dat de godin dit eten net zo goddelijk vindt...
Maak het beslag niet alvast een dag van tevoren. Dan blijft het rijzen en wordt het te luchtig.
De provinciewinnaars van de Oliebollentestonline 2021 zijn bekend. De oliebollen van de Zuid-Hollandse Gebakkraam Nico Sterrenberg kregen de beste beoordeling van de jury, een 10.
Gebruik 'onbehandelde bloem'; dat is een bloem zonder toevoeging van ascorbinezuur. Hierdoor wordt het beslag minder snel koppig en taai. Dit is belangrijk voor het model van de oliebol zowel bij machinaal als handmatig vormen.
Maak het beslag een avond van tevoren en zet het dan de hele nacht in de keuken. Oudejaarsochtend kun je vroeg beginnen met bakken. Het beslag is dan goed gerezen en het is niet te snel gegaan. Het is beter om het langzaam te laten rijzen.
Dan is er een grote kans dat het water te koud of te warm was. Dit heeft invloed op het gist, waardoor het oliebollen beslag niet gaat rijzen. DIt probleem kan je heel gemakkelijk oplossen. Verwarm je oven op 50℃ en zet je oven vervolgens weer uit.
Maar wat moet je met de gebruikte olie? Spoel deze niet door de wc of de gootsteen, maar breng de olie naar een van de speciale inzamelpunten voor vet en olie. De olie krijgt dan een tweede leven als biobrandstof. Nederland kent sinds een aantal jaren speciale inzamelpunten, bericht dagblad Trouw.
Na ongeveer twee minuten drijven draaien de oliebollen zichzelf vanzelf om. "Dat komt doordat het deel van de oliebol dat onder olieniveau zit gaart en lichter wordt. Daardoor draait de oliebol om.
Opwarm advies: Oven: voorverwarmen op 200 graden, circa 6 minuten opwarmen. Airfryer : voorverwarmen op 200 graden, circa 4 minuten opwarmen. Magnetron: niet doen!
Hoe weet je of olie nog goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.