Zorg dat er altijd voldoende verf op jouw verfroller zit. Dompel de verfroller voor de helft in de verf en rol de verfrol vervolgens enkele keren over het geribbelde vlak van jouw verfbak. Op dit vlak wordt de verf egaal over de verfroller verspreid. De verfroller moet ten alle tijden soepel over de muur gaan.
Een glad resultaat krijg je meestal als je de verf aanbrengt en uitsmeert met een kwast. Rol – als de verf nog nat is – alles in iedere richting na met een vochtige verfroller. Zo breng je met de kwast én de verfroller voldoende verf aan en werk je 'nat in nat'. Rol tot slot van boven naar beneden.
Wanneer je muur opgedroogd is ontdek je ineens lelijke strepen van de kwast of roller. Je kunt dit het beste oplossen door met een fijn schuurpapiertje over de vegen te gaan. Veeg vervolgens het stof eraf met een doekje en verf er een nieuwe laag overheen.
Sinaasappel effect wordt bijna altijd veroorzaakt door menselijk handelen en kan dus eenvoudig worden voorkomen. Zorg dat de ondergrond goed geschuurd is en je de laklaag niet te dun aanbrengt. Dit doe je door de spuitbus goed te schudden en deze 20 tot 30 centimeter van het object te houden tijdens het spuiten.
Hoe voorkom je zakkers? Het is belangrijk dat je de verf niet te dik aanbrengt en dat deze goed verdeeld wordt over het oppervlak. Daarnaast is het belangrijk dat de aangebrachte verf zowel horizontaal als verticaal uitgestreken wordt.
Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen. Zeker bij watergedragen lak is streeploos lakken alleen mogelijk door de verf voldoende dik aan te brengen.
Tijdens het schilderen van het plafond kun je het beste steeds weg van de lichtbron werken. Je begint hierbij bij het raam en vervolgens werk je in de lengte van het plafond. Doordat je van de lichtbron weggaat maar wel in de richting van deze bron blijft, behoud je het beste het overzicht.
Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarbij je met natte verf op nat papier schildert. De verf vloeit in en uit over het papier, mengt zich met de papiervezels en de andere kleuren, waardoor er dromerige en kleurrijke beelden ontstaan.
De verf is te snel gedroogd. Te hoge of te lage omgevingstemperatuur. Je hebt een te dunne laag muurverf aangebracht. Niet geschikte verf, kwast of roller gebruikt.
Breng de grondverf in verticale banen aan en verdeel de verf in een horizontale richting. Probeer in lange banen te schilderen, zo voorkom je strepen! Na de eerste laag kun je de deur licht opschuren en dan kun je het beste nog een keer de deur in de grondverf zetten.
De meeste schilders kunnen in één uur tijd 10 tot 15 vierkante meter schilderen. De snelheid van het schilderen hangt overigens van verschillende factoren af; van materiaal tot ondergrond en van ruimte tot kleur.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Begin niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Doet u dit wel, dan loopt u het risico van condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf mat wordt en de hechting aanzienlijk verslechterd.
Eerst het plafond of eerst de muur schilderen? Verf eerst het plafond, dan de muur – en eerst de hoeken en randen. Schilder altijd eerst het plafond voor je aan de muren begint. Zo voorkom je dat er verfspatten op de pas geschilderde muur komen.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Het is goed mogelijk om verfrollers opnieuw te gebruiken wanneer je ze op de juiste manier schoonmaakt. Na het schilderen moet je de roller goed uitspoelen met water. Let daarbij wel op bepaalde milieuvoorschriften. De verf die uitgespoeld wordt, is chemisch afval.
Als een roller nat is tijden het gebruik ervan, wordt de verf in eerste instantie te veel verdund aangebracht. Dit kan leiden tot onregelmatigheden in de verflaag en de vorming van strepen en banen. Een natte verfroller gebruiken is daarom geen goed idee.
Om zakkers en druipers weg te werken kunt u deze na volledige droging afsteken en/of wegschuren. Vervolgens moet er een nieuw verfsysteem aangebracht worden. Voorkom zakkers en druipers en vraag om hulp bij uw schilderwerk aan van een erkend Betere Schilder.
De periode voordat het regent zal de luchtvochtigheid toenemen waardoor de verf ook niet mooi zal gaan opdrogen. Vandaar dat het advies geldt om het schilderwerk ongeveer 24-36 uur te laten drogen. Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.