Te veel schermtijd kan schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat het effect zou hebben op de ogen en het concentratievermogen. Daarnaast leidt te veel schermtijd tot verstijfde spieren van het lang stilzitten en kan de hormoonhuishouding van slag raken.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Zo zien oogartsen zien steeds meer kinderen met oogproblemen door veelvuldig schermgebruik. Daarom hebben zij de 20-20-2 regel ingesteld. Maximaal 20 minuten achter elkaar naar je scherm kijken, vervolgens minimaal 20 seconden in de verte kijken (dan ontspan je je ogen) en 2 uur per dag naar buiten.
De schermtijd van een mobiele telefoon ligt op gemiddeld 2 uur en 21 minuten per dag. Een gemiddelde schermtijd van 5,5 uur klinkt hoog, maar als je het vergelijkt met de rest van de wereld dan scoren we laag. Volgens het onderzoek spenderen mensen wereldwijd namelijk 7 uur per dag op een scherm.
Bij kinderen tot 2 jaar is het maximaal 5 minuten per dag. En dan naarmate ze ouder worden, tot 6-8 jaar, 1 uur maximum. Bij 10 jaar: 1 uur tot 1,5 uur. Vanaf 12 jaar is dat 2 uur tot maximum 3 uur per dag schermtijd aangewezen.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
Verder lijkt overmatig beeldschermgebruik negatief samen te hangen met zelfbeeld, prosociaal gedrag, schoolprestaties, en psychosociaal welbevinden. Het lijkt positief samen te hangen met depressie en agressie. Een ander belangrijk gevolg van overmatig schermtijd, zijn problemen met het gezichtsvermogen.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Drie uur en negen minuten op een computer of tablet, twee uur en 21 minuten op een mobiele telefoon. Dat lijkt misschien veel, maar uit het onderzoek van TEAM LEWIS en GMI blijkt dat Nederlanders ver onder het gemiddelde zitten. Volgens het rapport spenderen mensen wereldwijd namelijk 7 uur per dag op een scherm.
Het Oogfonds roept iedereen op om verantwoordelijkheid te nemen voor kinderen en jongeren die de gevolgen niet overzien en raadt aan om de volgende leefregel te hanteren: na 20 minuten dichtbij kijken. een onderbreking van 20 seconden om in de verte te kijken. en minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen.
Een listige manier om de ingestelde schermtijd te omzeilen is door een schermopname te maken. Als ouder voer je een wachtwoord in maar als je kids een schermopname starten, kunnen ze daarna in de video (in hun filmrol) zien welke code jij hebt ingevoerd.
Onder schermtijd valt alles wat via een beeldscherm gaat , dus computeren, spelen op de tablet of smartphone en tv-kijken.
6 tot 7 uur achter een scherm
Op een doordeweekse dag werken jongvolwassenen 6 tot 7 uur met een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten.
In Maleisië hebben de mensen gemiddeld minder dan drie apparaten. Toch is dit land koploper op het gebied van schermtijd en brengen ze de meeste tijd door op het internet vergeleken met andere landen wereldwijd.
Voor kinderen ouder dan 12 jaar, is de richtlijn maximaal 3 uur per dag.
Beeldschermtijd voor jonge kinderen van 0-5 jaar
Het is zelfs aan te raden om baby's van schermen weg te houden. De kans bestaat namelijk dat ze overprikkeld raken. Bovendien is het licht van telefoons en tablets niet goed voor de ogen van een baby.
8-10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag; 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag; 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
Teveel tijd op je telefoon doorbrengen heeft allerlei gevolgen, zoals: Je spreekt minder met vrienden af. Je aandacht/focus verschuift van het dagelijkse leven naar je telefoonscherm. Je gaat minder snel nog ergens heen, eigenlijk ben je aan het vervreemden van je omgeving.
De smartphone moedigt ons reflexbrein aan om het over te nemen van ons denkend brein. We krijgen een voortdurende stroom van berichtjes, mails en informatie te verwerken, waardoor we alles in sneltempo moeten scannen en slechts oppervlakkig doornemen. Ons brein denkt dus minder na over wat er op ons pad komt.
Maar jongeren van 16 tot 25 jaar spannen de kroon: jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Sinds corona is de schermtijd overigens voor iedereen flink gestegen in Nederland.
Baby's, peuters en kleuters ontwikkelen trager als ze veel voor een scherm zitten. Daardoor is er minder tijd om te praten met de ouders en ontwikkelt een kind zich minder snel. Dit geldt zowel voor ontwikkeling van taal, emoties als relaties met anderen.
Slechtere hersenontwikkeling en leren. Kinderen die overbelicht zijn op schermen kunnen last hebben van taalachterstand. In combinatie met de opsluiting van het kind, dat weinig sociale uitwisseling heeft, neemt het risico toe. Concentratieverlies is ook een merkbaar effect en zonder concentratie moeilijk te leren!
4–8 jaar: 1 uur. 8–10 jaar: 1,5 uur. 10–12 jaar: 2 uur. Ouder dan 12 jaar: 3 uur.