Zo is de Qipao een van de nationale Chinese jurken geworden. De kenmerken van een Qipao is een rechte kraag, strak om de taille, opgerolde knopen, en splitten aan beide zijde van de jurk. De gemoderniseerde Qipao was in die tijd een van de beste outfits om de lichaamsvorm van een vrouw te laten zien.
De traditionee kleding van de Han-Chinezen is heet Hanfu. Dit is de welbekende (vaak zijden) 'jurk' met hele wijde mouwen. Deze kleidng werd 3000 jaar geleden al door de han-chinezen gedragen, tegenwoordig dragen enkel monniken nog Hanfu.
De Hanfu wordt gezien als een symbool van de authentieke Chinese cultuur. Deze had zelfs invloed op sommige Aziatische landen zoals Vietnam, Japan en Korea bereikt. Als men aan Hanfu denkt, dan wordt er vaak gedacht aan een los bovenstuk met mouwen en een rok achtig onderkant wat ook wel shang/裳 wordt genoemd.
Chinese normen en waarden
Een ander aspect van de cultuur van China zijn de normen en waarden. Als je de Chinezen waarden in een aantal woorden moet omschrijven kom je uit op: harmonie, welwillendheid, rechtschapenheid, hoffelijkheid, wijsheid, eerlijkheid, loyaliteit en kinderlijke vroomheid.
Het immense China heeft een ongelooflijke diversiteit aan culturen en religies, die zich in vrijwel complete afzondering van Europa hebben ontwikkeld. De Chinese bevolking is, zeker buiten de steden, grotendeels inheems en tilt nog altijd zwaar aan oude tradities en gebruiken.
Begroeten. Wanneer de Chinezen elkaar begroeten geven ze elkaar een hand waarbij ze toch een klein beetje naar voren buigen. Een handkus bij een eerste ontmoeten van een Chinese dame is een absolute NO-go volgens de Chinese etiquette. Ook mensen die elkaar vaker hebben gezien zullen een hand geven of gedag wuiven.
Yoga, smoothies, marathons lopen, IMAX-films: allemaal hetzelfde. Veel jonge Chinezen gaan daarom op zoek naar hun wortels.
De drie grootste godsdienstige stromingen in China zijn het boeddhisme, het confusionisme en het taoïsme. Hoewel de historie van deze drie volkomen van elkaar verschillen, hebben de stromingen toch aardig wat overeenkomsten. Zo zijn de grondleggers geen goden, maar mensen van vlees en bloed.
In China kunt u niet trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. U kunt trouwen bij het Marriage Registration Office of Civil Affairs(民政局婚姻登记处)in de plaats waar u of uw partner staat geregistreerd. Zij kunnen u ook meer informatie geven over de voorwaarden om te trouwen in China.
De draak staat bovenaan de mythische rangorde van 360 geschubde dieren. Hij hoort bij het oosten en staat symbool voor zonsopgang, lente en vruchtbaarheid. De Taoïstische draak brengt geluk en voorspoed, na de komst van het boeddhisme gaan de draken meer lijken op de naga's uit India.
“In de zuidelijke helft van China kunnen ze die r-klank moeilijk uitspreken en wordt dat l – dat komt doordat de palatale klanken in die streken allemaal wat meer naar voor in de mond worden uitgesproken en tussen l en de Engelse r ligt maar een paar millimeter verschil.
“Nu vinden Chinezen vaak dat Nederlanders niet te vertrouwen zijn, omdat ze in een conflict zomaar de partij kunnen kiezen van iemand waarmee ze geen relatie hebben. Nederlanders wantrouwen Chinezen omdat zij in een conflict vaak de partij kiezen van een familielid of vriend boven iemand met goede argumenten.”
Werkuren in China
De arbeidswet van de Volksrepubliek China schrijft een vijfdaagse werkweek voor met werkdagen van niet meer dan 8 uur per dag en niet meer dan 44 uur per week.
Ze nemen hun thee in eigen glazen potten met deksel overal mee naar toe; naar hun werk maar ook op reis. Thuis doen ze er een bodempje theebladeren in, waar ze dan de hele dag gekookt water bij schenken. Groene thee wordt het meeste gedronken. Chinezen drinken thee zonder suiker of melk.
Er zijn dan ook geen officiële cijfers over de religieuze overtuiging van Chinezen, al zijn het boeddhisme (tussen 660 miljoen en 1 miljard volgers), taoïsme (400 miljoen) en traditionele Chinese religies het grootst. In China is het normaal om meerdere religies te belijden.
Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Tjap tjoy oftewel cap cai betekent letterlijk gemengde (tjap) groenten (tjoy) en is een vernederlandst Chinees gerecht gemaakt van, inderdaad, gemengde groenten – vaak paprika, komkommer, taugé, wortel en champignons – gebakken met naar wens kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een milde, zoutige saus.
Mihoen is een dunne, Chinese noedel, gemaakt van rijstbloem. Hij is ook bekend onder de naam bihoen (mihoen en bihoen zijn beide benamingen uit het Minnanyu) of rijstvermicelli.
De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden. De in de Chinese hoofdstad Peking (Beijing) gelegen stad werd gebouwd en voltooid onder de keizer Yongle, in 1422. UNESCO-volgnr.
Per jaar werken Chinezen ongeveer 2.200 uur, tegen 1.645 uur in de EU. In Azië werken alleen Japanners langer (en ze zijn efficiënter en productiever).