Mos groeit prima op zure grond, terwijl gras hier veel meer moeite mee heeft. De belangrijkste oorzaken voor mosvorming in je grasveld zijn dus: Een gazon met veel schaduwrijke plekken. Mos groeit al vroeg in het seizoen.
Verticuteer het gras met een speciale ontmosser. Met een ontmosser pluk je het mos eenvoudig uit het gras. Hark vervolgens het mos bijeen en ruim het op. Op sommige plaatsen is het mos wat hardnekkiger dan op andere plaatsen.
Mos is meestal een indicatie dat de bodem te vochtig is. Vaak groeit mos juist op die plekken in de tuin waar het vochtig en donker is en waar bijvoorbeeld veel hoge bomen staan die zorgen voor schaduw. Mos groeit ook graag op zure (zand-)gronden.
DCM Meststof Gazon Pur® (NPK 8-4-20 + 3 MgO) is een complete gazonmeststof met indirecte werking tegen mos. Deze organisch-minerale gazonmeststof werkt indirect tegen mos. Het mos verkleurt geleidelijk aan geel en kan gemakkelijk na 2 tot 3 weken verwijderd worden door uitkammen of verticuteren.
Mos groeit goed in schaduw, gras niet. Mos kan goed tegen nattigheid en groeit ook bij een verdichte grond, gras niet. En als laatste groeit mos bij lagere temperaturen en minder zonlicht. En je raadt het al: gras niet.
Kalk strooien kan het hele jaar door, maar het best in het late najaar, de wintermaanden of net na de winter. Ligt er sneeuw? Dat is geen probleem. Als de sneeuw smelt verdwijnt de kalk samen met het vocht in de bodem.
Je gazon kalken
Een pH van 5,5-7 is ideaal voor je gazon. Door kalk te strooien, maak je de grond minder zuur en voorkom je dat er mossen groeien. De kalk zorgt er namelijk voor dat het gras meer voedingsstoffen kan opnemen en dus sneller groeit. Deze kalkkorrels strooi je makkelijk uit en lossen ook snel op.
Mos houdt niet van licht en zon en zal zich het beste ontwikkelen op vochtige, schaduwrijke plaatsen. Daarom kammen we de grasperken uit en verluchten wij de bodem. Zo wordt er plaats gemaakt voor de meststoffen en voor nieuwe grassprietjes. Verluchten van het grasperk gaat de verdichting van de bodem tegen.
Mossen kunnen het oppervlak waardoor water verdampt aanzienlijk verkleinen door te verschrompelen. Veel bladmossen en bebladerde levermossen kunnen snel water opnemen; een uitgedroogd mos zwelt – nadat het nat is geworden – binnen enkele minuten weer op.
Planten groeien daar van nature moeilijker, maar mos heeft er geen enkel probleem mee. Mossen zijn trouwens best nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Daardoor ontstaat een microklimaat voor het ontkieming van zaden en sporen in de natuur.
In de meeste gevallen zal het mos in het voorjaar vanzelf verdwijnen en hoeft u er niets aan te doen. Wilt u toch uw gazon nu al ontzien van mos? Normaal gesproken kunt u mos bestrijden door uw gazon te verticuteren, maar dat is nu niet meer mogelijk.
Zout is een heel effectief middel om af te komen van mos en groene aanslag. Door het over uw tegels en paden heen te strooien zal de groene aanslag snel verdwijnen. Voor het bestrijden en verwijderen van mos en groene aanslag kunt u kiezen voor strooizout of gewoon keukenzout.
Mos is een kleine, niet-bloeiende plant en is één van de lastigste onkruiden in het gazon. Veel mos in uw gazon is een teken van slecht onderhouden gras, en kan veel verschillende oorzaken hebben.
Ook zout en schoonmaakazijn hebben logischerwijs een nefaste werking op het gazon. Waar je eventueel wel voor zou kunnen kiezen is het gebruik van zogenaamde herbiciden.
Door in de wintermaanden of het vroege voorjaar kalk te strooien, krijg je in de lente en zomer een mooi, groen gazon. Kalk zorgt ervoor dat de grond ontzuurt en dat voedingselementen beter kunnen worden opgenomen. We adviseren je om een à twee keer per jaar kalk te strooien.
IJslands mos kan onder andere aan de volgende dieren gegeven worden: Paarden, pony's, knagers, konijnen, kippen, vogels, duiven, honden, katten.
Februari en maart: strooi houtas heel dun* over jouw gazon. Je krijgt zo mooier gras en minder mos. Hetzelfde resultaat kun je trouwens bereiken met een dun laagje compost.
Vele jaren, dit is afhankelijk van diverse omgevingsfactoren zoals zonlichttoetreding en eventueel molest.
Mos is een plantje dat de voorkeur geeft aan schaduwrijke en vochtige plekken. Op plekken pal in de zon kom je hem dus zelden tegen. De zijde van een boom die het minste zonlicht ontvangt, is de noordkant.
Het is rijk aan eiwit, jodium, ijzer, natrium, fosfor, magnesium, calcium, koper, zwavel, vitamine A, en carrageen. In totaal bevat het 15 van de 18 voor mensen essentiële mineralen.
Wanneer strooi je kalk op je gazon. Wij adviseren 2 keer per jaar kalk te strooien: 1 keer in het voorjaar (februari/maart) net na de vorstperiode en 1 keer in het najaar (september/oktober).
Korrelkalk. Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk is daarom heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen.
Kan ik kalk en mest tegelijk strooien? Ja, dat kan geen kwaad. Echter voor een optimale werking van zowel de kalk als de meststof is het aan te raden om na het strooien van kalk twee weken te wachten voordat u gaat bemesten.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!