Ja, je kunt baking soda en bakpoeder door elkaar vervangen. Je moet dan wel de verhoudingen aanpassen. Voor 1 theelepel baking soda, moet je 3 theelepels bakpoeder gebruiken en als er in het recept om azijn of een zuur wordt gevraagd, kun je dit weglaten aangezien zuren al verwerkt zijn in bakpoeder.
In plaats van soda wordt er ook veel gekozen voor wasmiddel zoals Biotex of groene zeep.
Opvallend is trouwens dat Biotex ook flink wat natriumcarbonaat bevat, inderdaad de chemische naam voor soda.
Badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex of soda worden ontraden in de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden. De middelen vergroten de kans op infectie, vertragen de genezing, zorgen voor maceratie van de huid, en zijn belastend voor de patiënt.
Voetenbad met baking soda. Zelfs je voeten worden weer helemaal gereinigd dankzij baking soda. Vul een teiltje met lauwwarm water en doe hier 25 gram baking soda bij.
De scheikundige benaming van baking soda is natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3) en voor gewone soda natriumcarbonaat (Na2CO3). Dit lijkt een minimaal verschil, maar het verschil is wel dusdanig groot! Baking soda is namelijk eetbaar, en soda absoluut niet.
Veel mensen gebruiken chloor om de wc-pot te reinigen, toch is dit niet erg milieuvriendelijk en duurzaam. Daarnaast is het ook niet noodzakelijk, want er zijn zeker andere manieren om de wc goed schoon te maken. Met groene zeep en (kristal)soda zorg je ervoor dat jouw wc weer helemaal spic en span is!
Wanneer alles goed schoon en beschermd is, kun je af en toe de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces.
Week de wond niet in een badje met reinigingsmiddel. Het toepassen van badjes met was- of reinigingsmiddelen (soda, Biotex, Badedas, etc.) om voeten of handen met een wond in te laten weken, heeft een nadelig effect op de wond en omliggende huid. Dit kan de infectiekans vergroten en de wondgenezing remmen.
Zuiveringszout (natriumbicarbonaat, baking soda, maagzout) heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Het werkt zuiverend, ontzurend, ontstekingsremmend, ontgiftend, pijnstillend, bacteriedodend, ontspannend, verzachtend, enz.
Wilt u het terras schoonmaken met soda, dan mengt u vijf eetlepels baking soda en vijf eetlepels groene zeep in een emmer met water (10 liter). U kunt ook schoonmaaksoda gebruiken, dan volstaan ongeveer drie eetlepels, hoewel het natuurlijk afhankelijk blijft van de mate van vervuiling.
Je kunt het kopen bij de Turk, de Toko, natuurvoedingswinkels en De Tuinen. Bij de drogist of apotheek kun je het meestal ook kopen, al wordt het daar onder de naam zuiveringszout verkocht.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
Soda is een beproefd huismiddel tegen vet, vuil en onaangename geurtjes. Het schoonmaakmiddel heeft vele toepassingsgebieden, zoals in de keuken, badkamer, bij het wassen of in de tuin. Als je waarde hecht aan milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, dan heb je maar paar producten nodig.
Ondanks dat ze er allebei voor zorgen dat je baksel rijst, is er een groot verschil. Waar baking soda simpelweg uit zuiveringszout, ook wel natriumbicarbonaat genaamd, bestaat, is bakpoeder natriumbicarbonaat met een zuur en een stabilisator als toevoeging. Baking soda heeft daarom een sterkere werking dan bakpoeder.
Tricel Zilver soda is een natuurlijk schoonmaakmiddel met een krachtige en zuiverende werking. Tricel Soda kent 1001 toepassingsmogelijkheden. Voor een zuiverende en ontsmettende werking bij wondjes.
Gebruik bij het voetbad geen soda, want daar wordt de huid hard en stug van.
Ze maken de celwand van deze bacteriën kapot waardoor deze afsterven. Ze worden gebruikt op de huid om licht geïnfecteerde schaaf- of snijwonden te ontsmetten. Ook om te voorkomen dat er een infectie ontstaat of om bijvoorbeeld de handen te desinfecteren.
Een wond ontsmetten doe je als eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken zoals Betadine, dit is een jodiumoplossing die niet prikt. De producten van Betadine zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een zalf of een vloeibare oplossing.
Spoel de wond goed schoon. Heb je geen water dan kun je ontsmettingsmiddelen gebruiken. Bekendste zijn povidon-jodium (Betadine) en chloorhexidine (sterilon/dettol). Andere voorbeelden van ontsmettingsmiddelen zijn hibicet en hibisol.
Welke producten heb ik nodig om een wond te desinfecteren? Bij snijwonden of schaafwonden kunt u beter ontsmettingsmiddelen met alcohol vermijden. U kunt beter Betadine gebruiken. Betadine prikt niet en is dus ook uitermate geschikt voor het desinfecteren van wonden bij kinderen.
Toiletpot
Zit er kalkaanslag in de toiletpot? Leg dan een vaatwastablet in een laagje water in de toiletpot. Laat dit een nachtje inwerken en je zal zien dat de aanslag de volgende dag is verdwenen!
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water.
Sterker nog: een vaatwastablet werkt enkel en alleen met heet water. Is het water in de wc heet? Nee, eerder ijskoud! Dus met andere woorden: een vaatwastablet doet niet z'n werk als jij doortrekt.