Houten huizen zijn koud, gammel, gehorig, brandgevaarlijk en lelijk. Ze rotten al snel weg, hebben veel onderhoud nodig en gaan minder lang mee dan stenen huizen.
Daarnaast is het belangrijk te weten dat hout geluid absorbeert. Dit in tegenstelling tot beton, waarmee de akoestiek in een houtskeletbouw door iedereen als zeer comfortabel en aangenaam wordt ervaren.
1. Hout rot, en het kan zeer snel gaan splijten en scheuren. 2. Hout geeft splinters, het is dan ook niet de beste optie als u graag op blote voeten loopt.
Hout is het beste isolatie materiaal dat de natuur te bieden heeft. Dit betekent niet dat u het meest energiezuinige huis heeft wanneer u de muren dikker maakt. Net als bij elk ander huis moet u rekening houden met de isolatie normen voor vloeren, plafonds, daken en het gebruik van de juiste ramen en deuren.
Doorgaans zijn hypotheekverstrekkers terughoudend als het gaat om de financiering van houten woningen. Algemeen is de opvatting dat houten huizen sneller hun waarde verliezen omdat hout als natuurlijk materiaal sneller kan rotten en de brandrisico's groter zijn dan bij regulier gebouwde woningen.
De minimale levensduur van een houten huis is 50 jaar. Dat van een stenen woning is 120 jaar. Meer dan de helft korter dus.
Het duurzame karakter ervan zou de oplossing moeten zijn voor ons huizentekort en zelfs voor het klimaatprobleem. Toch is slechts twee procent van de Nederlandse huizen van hout. Als nieuwe speler op de huizenmarkt kan de houtsector namelijk op obstakels rekenen. Één daarvan is de strijd met de traditionele bouw.
Onderhoudsvriendelijk. Eens in de zoveel jaar moet een houten huis met beits behandeld worden en dat kunnen de meeste bewoners makkelijk zelf. Het is dus erg onderhoudsvriendelijk. Daarnaast zorgt houtbouw voor een goede balans in luchtvochtigheid en frisse lucht waardoor een gezond leefklimaat ontstaat.
Hout is gezond
We omringen ons niet voor niets al eeuwen met hout. Onderzoek toont zelfs aan dat wonen in een houten huis en werken in een houten gebouw onze stressniveaus vermindert, onze hartslag verlaagt, kinderen kalmeert, de concentratie verbetert en de luchtvochtigheid reguleert.
Er zijn nog teveel slecht geïsoleerde huizen in Nederland. Dat blijkt uit de woningmonitor van Natuur & Milieu. Volgens de organisatie gaat het om 1,5 miljoen huizen die de komende zeven jaar verduurzaamd moeten worden omdat ze een slecht energielabel hebben.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Deze bouwmethode staat bekend als iets duurdere bouwmethode. Maar als je het vergelijkt met de bouw van een traditionele woning zie je dat de materialen, werkwijze en de energieprestatie van de woning net gunstig zijn voor je portemonnee. Houtskeletbouw is dus zeker een goede investering.
Meer klachten. Vooral mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen kunnen last krijgen als er veel hout wordt gestookt in hun buurt terwijl het niet of nauwelijks waait. "Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook", aldus het RIVM.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Hoe gehorig mag een huis zijn; de richtlijnen
De richtlijn is tussen de 50 en 70 decibel, wat evenveel lawaai geeft als een stofzuiger op een meter afstand. 's Avonds moet het stiller zijn; tussen de 45 en 60 decibel. In de nacht mag het geluid niet luider dan 40 en 60 decibel zijn.
Een huis met een houtskelet is net zo stevig als andere materialen en ook hierbij wordt gebruikt gemaakt van beton.
Hout neemt tijdens de groei CO2 op, en dit blijft opgeslagen in het hout wanneer een houten woning wordt gebouwd. De gekapte bomen worden duurzaam herplant in Finland, waar een duurzaam bosbeheer een vereiste is. Door te bouwen in hout draagt u uw steentje bij aan het milieu, en het bereiken van het klimaatakkoord.
Wij adviseren om een houten woning te beschermen met een produkt dat IN het hout trekt. Dat kan bijvoorbeeld met een olie zoals lijnzaadolie. lijnolie beschermt houten oppervlakken tegen uitdroging door bijvoorbeeld zonlicht of warmte.
WAT KOST EEN ZWEEDSE HOUTEN WONING LATEN BOUWEN? Alle woningen van Levande zijn volledig custom made, dus uw wensen bepalen de definitieve prijs. U kunt er echter vanuit gaan dat wij al vanaf 350.000 euro een droomhuis voor u kunnen realiseren. Onder architectuur gebouwd van uitsluitend premium Zweedse houtsoorten.
Net als in Nederland kun je in Zweden een hypotheek aanvragen om een huis te kopen. Deze worden verstrekt op basis van je inkomen. Je kunt bij het aanvragen van een hypotheek eventuele een aanbevelingsbrief meenemen van een Nederlandse bank.
Deze woningen zijn noodwoningen die hun weg naar Nederland vonden in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, op het moment dat Oostenrijk kampte met een groot voedselgebrek. De huizen konden hierdoor gedeeltelijk in natura worden betaald en geruild tegen gedroogde groenten, vis en aardappelen.
Het hout dat wordt gebruikt voor uw Noorse woning komt rechtstreeks uit Scandinavië omdat hier al eeuwen gebouwd wordt met hout.
Als u dus een houten huis of een houten chalet wilt bouwen, is het raadzaam eerst contact op te nemen met de gemeente en te controleren of uw bouwplan past binnen de welstandsnota. Heeft u een bouwvergunning nodig, dan wordt uw bouwplan door de gemeente getoetst aan de welstandsnota.
Als kostenindicatie kan worden gesteld dat de prijs van een houten woning rond de 550 euro per m³ ligt, maar uiteindelijk is de prijs grotendeels afhankelijk van uw eigen wensen.
Tien actieve gemeenten
De Jong: 'Heel actief zijn Zaanstad, Rotterdam, Haarlem, Schiedam en Gouda. Zo heeft Rotterdam een eigen Funderingsloket waar je terecht kunt met vragen over je fundering. In Weesp, Leeuwarden, Dordrecht, Amstelveen en Amsterdam lopen momenteel projecten voor aanpak van funderingsproblematiek. '