Spoel een brandwond direct 10 tot 20 minuten met lauw water uit de kraan. Spoel een bijtwond 15 minuten als het dier misschien besmet is met hondsdolheid. Spoel andere wonden 1 tot 2 minuten onder de kraan met lauw water.
Hieronder vertellen we je wanneer het van belang is om een wond te ontsmetten: Wanneer de wond tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, pus, overmatig wondvocht, warmte, zwelling of erge pijn. Wanneer de wond erg vuil is. Let op: voordat je de vuile wond ontsmet, is een goede wondreiniging van belang.
Het ontsmetten van een wond gebeurt door eerst de wond voorzichtig schoon te spoelen met handwarm, liefst steriel, water. Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel.
Bij verwondingen is het raadzaam de wond te ontsmetten alvorens deze met een verband of kompres te bedekken. Dit voorkomt dat de ziektekiemen en bacteriën via de open wond in het lichaam komen. Dit kan helpen bij wondgenezing.
Wij raden aan om de ontstoken wond te ontsmetten en goed droog te houden. Er bestaan verschillende ontsmettings- en verzorgingsproducten om een ontstoken wond mee te behandelen. Het is van belang om een wond altijd eerst goed met water te spoelen. Daarna moet je de wond met een steriel gaasje netjes droogdeppen.
Betadine ® wordt al meer dan 50 jaar toegepast bij de behandeling van verschillende soorten wonden, zoals open been, doorligwonden, diabetische voet, brandwonden en post-operatieve wonden. Betadine ® speelt een belangrijke rol bij de wondgenezing.
Voor schaafwonden en kleine prikwonden volstaat 3 dagen, voor diepere snijwonden gemiddeld 5 dagen. Bij een infectie is het goed de wond 1 tot 2 keer per dag met Betadine te behandelen. De bruine kleur van Betadine heeft hierin een belangrijke functie.
Iso-Betadine gebruik je beter niet bij kinderen, zeker niet langdurig”, waarschuwt Dokter Devroey. “Eenmalig gebruik, kan geen kwaad. Maar er zit Jodium in dat ontsmettingsmiddel. Als je het te veel gebruikt, krijgt je kroost een te grote dosering Jodium binnen”, legt Dokter Devroey uit.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Breng dan eerst vette gaas (zalfgaas) aan: één laagje maar, dus ook niet dubbelvouwen. Vette gaas zorgt ervoor dat het verband niet aan de wond blijft vastplakken. Breng daarop absorberend verband aan, bijvoorbeeld katoenen of viscose gazen (ook wel kompres genoemd). Deze nemen het vocht uit de wond op.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Hoe te gebruiken
Reinig en droog de wond voorzichtig vóór het aanbrengen van de gel. Bij oppervlakkige brandwonden en lichte wonden (bijv. schaafwonden, snijwonden): Breng Flamigel® één tot twee maal per dag voorzichtig aan op de wond (in geval van zonnebrand gebruik twee tot zes maal per dag).
Het desinfecteren van de wond is een belangrijk onderdeel van de wondgenezing. Het voorkomt niet alleen een infectie, maar zorgt er ook voor dat de wond sneller en mooier geneest met minder kans op littekens.
Behandeling open wonden
Wanneer er sprake is van een bloedende wond kan je deze het beste even laten doorbloeden zodat de wond zichzelf schoonspoelt. Het schoonspoelen van de wond kan ook met water. Ontsmet de bloedende wond wanneer nodig met een ontsmettingsmiddel.
Dagelijks het verband verschonen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de wond schoon blijft. Het kan zelfs zo zijn dat bij erg natte wonden wordt geadviseerd om in het begin het verband meerdere keren per dag te verschonen.
Als er veel vuil in de wonde zit, moet je regelmatig een nieuw kompres nemen en voldoende ontsmettingsmiddel gebruiken. Als er geen vuil meer in de wonde zit, ontsmet je de wonde nog een laatste keer met een zuiver kompres.
Houd de wond 12 uur droog (of 24 uur als de wond in het ziekenhuis gehecht is). Komt er nog vocht of bloed uit de wond? Draag dan een verband tot de wond droog is.
Als u last heeft van de wond, omdat er wrijving of schuring van de wond is, kunt u de wond bedekken met een pleister if gaasje. Verschoon dit iedere 24 uur. Pleisters of gaasjes kunt u zelf kopen bij een drogist. De lijm laat vanzelf los na ongeveer 10 dagen, net als een gewoon korstje.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
In het kort. Vocht uit uw wond zorgt ervoor dat uw wond beter wordt. Te veel vocht is niet goed. Dan heeft u verband nodig.
Iso-Betadine® Dermicum is een waterige, niet-irriterende oplossing met 10% polyvidone jodium. Om de wonde en de omgeving ervan te ontsmetten. Geschikt voor oppervlakkige, weinig diepe wonden.
Staudt® wondzalf kan gebruikt worden voor het wondbed, wondrand en de huid rondom de wond en is geschikt voor zowel acute als voor chronische wonden ongeacht een droge, vochtige of natte wondomgeving. Voorbeelden zijn geïnfecteerde wonden, brandwonden, schaafwonden, doorligwonden, diabetische wonden en open wonden.
☞ Gebruik alcohol (60-90%) voor desinfectie van de huid, met of zonder toevoeging van 0,5% chloorhexidine (chloorhexidinetinctuur) of 1% jodium (jodiumtinctuur). Motivatie. De werkgroep spreekt geen voorkeur uit voor de in de aanbeveling vermelde desinfectantia.
Zo'n wond kan erg bloeden en pijn doen. U kunt een kloppend gevoel hebben in uw vinger. Dit komt doordat er in vingers veel bloedvaten en zenuwen zitten.
De werkzame stof in alle Betadine varianten is povidonjodium. Dit is een speciaal soort jodium dat niet prikt, maar wel goed desinfecteert. Het is daarom een prettig middel om te gebruiken en zeer kindvriendelijk.