Jezus van Nazareth is de stichter van het christendom. Hij wordt ook Christus genoemd, van het Griekse christos, wat 'gezalfde' betekent. Zijn leven en leer staan beschreven in het Nieuwe Testament van de Bijbel. Jezus werd geboren in een stal in Bethlehem (Palestina), destijds een Romeinse provincie.
Jezus Christus is de eniggeboren en geliefde Zoon van God. Hij is onze Schepper. Hij is het licht van de wereld. Hij is onze Redder van zonde en dood.
In de bijbel heeft God maar één naam: JHWH. Dat spreek je uit als 'Jaweh'. Het betekent: 'Ik zal er zijn' of 'Ik zal er zijn voor jou'. Maar in de bijbel wordt God ook wel 'Vader', 'Here', 'Almachtige' of 'Schepper' genoemd.
In zijn bediening toonde Jezus niet alleen de weg naar geluk, maar Hij leidde ons er ook heen. Door zijn verzoening leidt Hij ons naar liefde. Door zijn leringen leidt Hij ons naar eeuwige waarheden. Door zijn volmaakte leven leidt Hij ons naar het pad van gehoorzaamheid.
Jezus is dan belangrijk omwille van 'zijn boodschap van liefde en vergeving'. Maar is Hij ook de levende Heer die ons vraagt dat we ons aan Hem hechten? Jezus is niet zo maar een verteller die losgehaakt kan worden van het verhaal. Hijzelf is het verhaal, de levende parabel van God.
Wat heeft Jezus Christus voor ieder van ons gedaan? Hij heeft alles gedaan wat wij nodig hebben om onze aardse reis te volbrengen en de eindbestemming in het plan van onze hemelse Vader te bereiken.
Naam zegt veel. Het klopt dat Marcus' en Johannes' beschrijvingen van het leven van Jezus pas later in zijn leven beginnen. Maar de naam die ze hem geven wijst erop dat hun hoofdpersoon in Nazareth geboren is. Ze noemen hem 'Jezus van Nazareth' en 'uit Nazareth'.
Daarom is in de officiële liturgische Bijbelteksten de naam Jahweh steeds vervangen door de Heer. Het nooit uitspreken van de naam van God in het jodendom is een eeuwenoude traditie die getuigt van een zeer grote eerbied voor God. Meestal verving men de naam Jahweh door 'Heer'. In het Hebreeuws is dat 'Edonai'.
Christenen geloven namelijk in één God en drie personen: Vader, Zoon en Heilige Geest. God, die onzichtbaar is en altijd mysterie blijft, heeft zich geopenbaard in de persoon van Jezus Christus en blijft sindsdien aanwezig in de Geest.
Geboorteplaats van Jezus: Geboortekerk en pelgrimsroute, Bethlehem. Deze plek ligt 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem op de locatie die door de christelijke traditie als de geboorteplaats van Jezus werd aangewezen sinds de 2e eeuw na Christus.
Jezus. In de vroegste christelijke kunst wordt God zelf meestal niet afgebeeld. In Mozes' Tien Geboden staat immers: 'Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is'. Door kunstenaars in de eerste eeuwen na Christus werd God daarom vrijwel nooit direct getoond.
Hij is met iedereen bevriend, geneest de zieken en geeft gemoedsrust aan iedereen die luistert en gelooft. De moderne mens hoeft het niet zonder oude en hedendaagse waarheid te stellen — waarheden en geestelijke gebeurtenissen die zich voordeden als profeten met Jezus wandelden en spraken.
Er zijn drie belangrijke stromingen in het christendom: rooms-katholiek, protestant en orthodox. Die verschillen ontstonden door meningsverschillen over de precieze invulling van het geloof in de 11e eeuw. De rooms-katholieke en de protestantse richtingen ontstonden in het westen.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
God de Vader is de allerhoogste God waarin we geloven en die wij aanbidden. Hij is de hoogste Schepper, Heerser en Bewaker van al het bestaande. Hij is volmaakt, almachtig en alwetend. Hij heeft 'een lichaam van vlees en beenderen, even tastbaar als dat van de mens' (LV 130:22).
De naam zou verband houden met het Hebreeuwse werkwoord haja, dat 'zijn' betekent. JHWH zou dan de zin 'Ik zal er zijn' kunnen opleveren. In de katholieke traditie worden vaak drie vertalingen onderscheiden: 'Ik ben die is', 'Ik ben die Ben', en 'Ik ben die Ik ben'.
Christus centraal
Pas vanaf de vijfde eeuw zien we dat het kruis het bekendste, algemene symbool van het christendom wordt. In de vierde eeuw paste dit nog niet, toen was het kruis een martelwerktuig dat nog in gebruik was.
In de Bijbel noemt God zichzelf 'Ik ben die ik ben'. De Hebreeuwse lettercombinatie daarvoor is JHVH of JHWH, wat met klinkers ertussen 'Jehovah' is.
In Nederland is het niet bij wet verboden om je kind Jezus te noemen. Wel zijn er sommige gemeenten die deze naam geweigerd hebben in het verleden.
De meest gekende vrouw is wellicht Maria, de moeder van Jezus. Naast deze Maria kent het NT verschillende andere Maria's, waarvan Maria Magdalena als één van de bekendste maar zeker als de meest beruchte de kerkgeschiedenis is ingegaan.
Met de vondst van dit heldere licht bepaalde hij de exacte geboortedatum. Wat bleek? De Bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus.
Christenen geloven dat God zich op een unieke en definitieve wijze geopenbaard heeft in de persoon van Jezus Christus. Daarom lezen we in de apostolische geloofsbelijdenis dat hij Gods enige Zoon is. Christus is de weg, de waarheid en het leven, enkel via hem komen we tot de Vader (Joh.
De kracht om de tegenspoed van het leven tegemoet te treden, de kracht van vrede, de kracht van hoop, de kracht van een hart vol liefde voor, en getuigenis van, de Heiland Jezus Christus, ja, de kracht van verlossing. '
De (negatieve) verboden zijn niet minder gedetailleerd: afgoderij (45), verboden verbonden met de historie (13), godslastering (7), tempel (22), offers (69), priesters (14), spijswetten (30), nazireeërs (8), landbouw (20), handel en slaven (43), rechtspraak (57), incest en andere verboden relaties (32), het koningschap ...
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.