Moet je een pleister plakken, zorg er dan voor dat de kans zo klein mogelijk is dat deze aan de wond vast gaat kleven. Plak een pleister altijd met het wondkussen goed over de wond. Zorg er ook voor dat de wond goed droog is voordat je de pleister plakt.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Lijmen: Is de wond goed schoongemaakt en staat er weinig spanning op de wondranden? Dan kan de huisarts de wond (ook) lijmen met een speciale medische lijm.
Doe dit met schoon water, onder de kraan, in bad of tijdens het douchen. Een andere mogelijkheid is een nat kompres doordrenkt met warm water. Oliën en zeep werken ook effectief, smeer de pleister bijvoorbeeld in met een wattenstaafje. Zodra de randjes van de huid loslaten, trek je de pleister langzaam verder los.
Als het gaasje vast zit aan de wond, kunt u dit onder de douche losweken. U moet de wond na het douchen goed droogdeppen. U mag niet in bad of zwemmen zolang u hechtingen heeft. U moet uw wond droog houden: dit bevordert een goede genezing.
Maak de pleister goed nat en laat het water met zout een seconde of 20 a 30 zijn werk doen. Niet alleen lost de lijm hierdoor op; ook een wondkussentje dat aan de wond is vastgekleefd zal eenvoudig loslaten. Verwijder na ongeveer een halve minuut de pleister voorzichtig.
De wond mag 48 uur niet nat worden (tijdens douchen). De 3e dag mag u de pleister verwijderen. Tenzij uw dermatoloog heeft verteld dat het verband moet blijven zitten tot de hechtingen verwijderd worden. Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden.
Laat de huid in warm water met zeep weken om de lijm los te krijgen. Hierna zou je het gemakkelijk eraf kunnen pellen. Citroensap. Als je een gevoelige huid hebt, kun je in plaats van zeep, citroensap gebruiken.
Op lichaamsdelen zoals de vinger, waar vuil de wond eenvoudig kan besmetten, dienen de pleisters bij voorkeur dagelijks te worden vervangen. Op andere delen van het lichaam kan de pleister langer blijven zitten als de wond goed geneest en niet warm aanvoelt, jeukt of brandt.
Hoe vaak moet ik mijn pleister vervangen? Doorgaans moet je wondverband en pleisters voor snijwonden en schaafwonden om hygiënische redenen dagelijks vervangen.
Metaline. Metaline gaas of metaline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Open wond afdekken (met een pleister of verband) Als er nog vocht uit de wond komt, is het goed om een pleister te gebruiken. Dit, of een vette gaas (zalfgaas) met daaroverheen een absorberend verband tot de wond droog is.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf. Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.
Moet je fentanyl pleisters steeds op een andere plek plakken? Ja, liefst elke keer op een andere plaats. Er kan in sommige gevallen een allergische reactie optreden op de pleister.
Wrijf, met behulp van kwastje of doekje, een beetje schoonmaakazijn over de lijmresten. Laat dit vervolgens even inwerken. Na een paar minuten spoelt u de azijn weg met water, waarna u de lijmresten zou moeten kunnen verwijderen.
Leukoplast Leukotape Remover is een oplosmiddel voor zelfklevend verband. Overal waar zelfklevende zwachtels worden gebruikt, kunnen ze worden verwijderd met de vloeibare remover. De zelfklevende verbanden kunnen eenvoudig van de huid worden verwijderd door de zwachtels volledig te doordrenken met het oplosmiddel.
Oplosmiddelen in lijm zijn slecht voor de huid en gevaarlijk bij inademing. Gebruik zoveel mogelijk lijm op waterbasis, ventileer goed en was de handen na het werken met lijm.
Is de wond in het ziekenhuis gehecht? Dan moet u de wond 24 uur drooghouden. Binnen die eerste 12 (of 24) uur kort douchen (minder dan 10 minuten) mag wel. Dep de wond daarna voorzichtig droog met een schone handdoek.
Hechtpleisters Na 48 uur mag u kort douchen. De hechtpleisters laten vanzelf los na 3 tot 14 dagen. De wond is gesloten met behulp van huidlijm. een medisch hechtmiddel.
Bij een ontsteking is de plek rood, pijnlijk en warm en er komt vocht of pus uit. De verwonde persoon kan zelfs (lichte) koorts hebben. Een ontsteking ontstaat door vuil en bacteriën.