Een gerechtsdeurwaarder mag beslag leggen op alles wat geld waard is. Dus op uw rekeningen, uw meubels, uw televisie, uw auto. Maar ook op uw inkomen of vermogen. Wel is er een beslagvrije voet: op dat deel van uw inkomen mag geen beslag gelegd worden.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Schulden van iemand anders
Heeft u zelf schulden? Dan kan de deurwaarder ook beslag leggen op spullen van de persoon die bij u woont. Tenzij die persoon kan aantonen welke spullen van hem zijn. De deurwaarder controleert in de basisregistratie personen (BRP) op welk adres u staat ingeschreven.
Uw bank geeft binnen 2 weken informatie over uw banksaldo aan de deurwaarder. Dit heet een 'verklaring'. De deurwaarder stuurt u binnen 3 dagen een kopie van deze verklaring.
Gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen
Goederen kunnen spullen zijn, maar bijvoorbeeld ook uw loon, uitkering of het tegoed op uw bankrekening. Op sommige goederen mag een gerechtsdeurwaarder geen beslag leggen. Dit zijn bijvoorbeeld uw bed, eten en drinken, en de kleren die u draagt.
Wordt er onterecht conservatoir beslag gelegd op uw bezittingen? Dan kunt u de rechter vragen om het beslag op te heffen. Het aanvragen of opheffen van conservatoir beslag bij de rechter valt onder het civiel recht. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen.
Als ouder ben je in de regel niet aansprakelijk voor de schulden die je meerderjarig kind maakt. Het doet daarbij niet ter zake of je kind nog bij je inwoont. Teken geen borgstelling voor de schulden van je zoon of dochter. Doe je dat wel, dan riskeer je toch voor de schulden op te draaien.
Kan ik mijn inboedel op naam van iemand anders zetten? Neen. Dit heeft geen enkele zin. Het zogenaamd veilig stellen van roerende goederen is een fabel.
Beslagleggen op inboedel voorkomen
De eenvoudigste mogelijkheid is dat u de deurwaarder schrijft dat de inboedel van uw woning van geen waarde is en dat beslaglegging en verkoop van uw spullen minder zal opleveren dan de deurwaarderskosten welke zijn gemoeid met uw inboedel beslaglegging en verkoop.
Sinds 1 april 2021 is het voor de deurwaarder veel makkelijker geworden om beslag op voertuigen te leggen. Beslag leggen kan nu via het kentekenregister. Voorheen moest de deurwaarder het voertuig waarnemen om hierop beslag te kunnen leggen.
De politie mag om drie redenen spullen in beslag nemen:
Om een strafbaar feit mee te bewijzen. Denk aan een mes waarmee iemand is neergestoken en waarop vingerafdrukken zitten. Om strafbare spullen van straat te halen. Denk aan vuurwerk, nagemaakte merkkleding, drugs of verboden wapens.
Betekening aan het briefadres
De Wet BRP bevat bepalingen die bevorderen dat de briefadreshouder ook daadwerkelijk via het briefadres kan worden bereikt. Uit hoofde van zijn hoedanigheid en functie heeft de gerechtsdeurwaarder ook toegang tot deze gegevens.
Hoewel het niet vaak voorkomt dat er huisdieren worden meegenomen door een incassobureau, is het niet verboden. Grofweg zegt de wet dat een deurwaarder beslag mag leggen op je hele inboedel en huisdieren vallen daar ook onder.
Een deurwaarder mag alleen beslag leggen op uw loon of uitkering met toestemming van de rechter of overheid. U krijgt daarom eerst een vonnis, beschikking of dwangbevel. Een vonnis of beschikking is een uitspraak van de rechter. Een dwangbevel is een officiële brief van de overheid.
U bent niet aansprakelijk voor de schulden van uw broer bij zijn overlijden, behalve wanneer u erfgenaam bent en u de erfenis en schulden aanvaardt. Als u de erfenis niet aanvaardt, hebt u niets met de schulden van doen. U kunt het huis niet kwijt raken door schulden van uw broer.
Zaken die aan jouw huis vastzitten vallen niet onder de inboedel, maar onder het woonhuis (de opstal). Er zijn ook bepaalde spullen die standaard buiten de dekking van de inboedelverzekering vallen. Enkele voorbeelden: cash geld, edelstenen, zakelijke inboedel, dieren, vaartuigen en motorrijtuigen.
Je aanvaardt de erfenis: als er schulden zijn, zal je daar ook voor moeten opdraaien. Je moet ook erfbelasting betalen. Je verwerpt de erfenis: je weet dat er schulden liggen op de erfenis en je aanvaardt de erfenis niet. Je zal dus niets krijgen van de erfenis.
Mijn kind is 18 jaar of ouder
Vanaf 18 jaar is uw kind verantwoordelijk voor zijn eigen geldzaken. Uw volwassen kind mag zelf contracten of leningen sluiten. En als hierdoor schulden ontstaan, is uw kind verantwoordelijk. U kunt nog wel aansprakelijk zijn voor schulden die uw kind maakte vóór de 18e verjaardag.
Als er meer schulden in de erfenis zitten dan bezittingen (baten), is er sprake van een negatieve nalatenschap. U erft dan schuld. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden. U accepteert dan de erfenis alleen als deze positief is.
Wanneer er geen minnelijke of gerechtelijke aanzuiveringsregeling mogelijk is omdat je gewoon te weinig middelen hebt om je schulden ooit terug te kunnen betalen, kan de rechter je schulden volledig kwijtschelden. Dit wordt een totale kwijtschelding van schulden zonder aanzuiveringsregeling genoemd.
Er zijn wel een aantal uitkeringen die in principe totaal niet vatbaar zijn voor beslag, onder meer: kinderbijslag. uitkeringen voor wezen. tegemoetkomingen voor mindervaliden.
Hoe lang duurt bankbeslag? Bankbeslag duurt minimaal 4 weken, dat is de wettelijk vastgelegde minimum duur. Na 4 weken maakt de bank het bedrag, waarvoor beslag gelegd is, over naar een deurwaarderskantoor.