Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.
De grootste tropische regenwouden zijn het Amazoneregenwoud in het Amazonebekken, de Congolese regenwouden in Centraal-Afrika en de regenwouden in Indonesië.
Regenwouden komen voor op vier werelddelen: in Zuid-Amerika, Afrika (ook op het eiland Madagaskar), Azië en een klein stukje van Australië. In de bossen van elk werelddeel groeien andere planten en bomen en leven andere dieren. En niet in elk werelddeel ziet het regenwoud er hetzelfde uit.
Zo'n 7% van ons totale aardoppervlak is bedekt met regenwoud. Het op één na grootste regenwoud ter wereld ligt in het Afrikaanse continent in het stroomgebied van de Kongo rivier. Zo'n 7% van ons totale aardoppervlak is bedekt met regenwoud.
Het Daintree regenwoud is het oudste regenwoud op de wereld.
Precies tegenover de Victoria watervallen in Zimbabwe ligt het kleinste tropische regenwoud ter wereld. Het is amper 2 kilometer lang en slechts een paar honderd meter breed. Daar waar het opspattende water van de grote watervallen neerdaalt regent het dus continu.
Taman Negara (Maleisië): het oudste regenwoud ter wereld! Taman Negara is het oudste tropische regenwoud ter wereld, op slechts 4 uur rijden van Kuala Lumpur. Hier vind je nog echte jungle met exotische vogels, allerlei soorten apen, vlinders en zelfs tijgers.
Er is ook regenwoud in Midden-Amerika, Midden-Afrika, Madagaskar, Zuidoost-Azië en in Australië. Zelfs Nederland heeft een beetje regenwoud! Op de eilanden Saba en Sint Eustatius in de Caribische Zee is namelijk ook regenwoud, en deze twee eilanden horen bij Nederland.
Tropische regenwouden komen voor langs de evenaar. Het grootste komt voor in Zuid-Amerika zoals het Amazoneregenwoud en in Brazilië. Verder in het midden van Afrika, Zuidoost-Azië zoals in Indonesië en Maleisië en ook is er een oerwoud in Australië. In Europa zijn oerwouden zeldzaam.
Het regenwoud ligt in een bekken dat grotendeels door de rivier de Amazone en zijn 1100 zijrivieren wordt doorstroomd. Dit Amazonebekken werd gevormd tijdens het Paleozoïcum, tussen de 200 en 700 miljoen jaar geleden.
Het tropisch regenwoud, dat is de jungle! Dit bos neemt niet zoveel plaats in op aarde, maar we vinden er wel de meeste dieren: in dit bos leeft de helft van soorten planten en dieren!
Populaire bestemmingen voor een avontuurlijke jungle reis in Midden- en Zuid-Amerika zijn Costa Rica, Panama, Brazilië en Suriname. Maar ook andere landen, zoals Peru, Ecuador, Nicaragua, Honduras, Venezuela en Colombia hebben een weelderig oerwoud.
Het grootste regenwoud ligt in Zuid-Amerika. Dit woud heet de Amazone. Het is meer dan 150 keer groter dan Nederland.
Onderaan begint het met de bodemlaag, die is tot tien centimeter hoog. Daar groeien bijvoorbeeld mossen en er zijn veel afgevallen bladeren, het voedsel voor schimmels. Iets daarboven zit de kruidlaag, met kleine plantjes en jonge boompjes tot ongeveer borsthoogte. Daarna komt de struiklaag.
We kunnen niet zonder bossen. Ze zorgen voor zuurstof en regen, ze bieden een thuis aan bijzondere planten, dieren én mensen en ze spelen een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering. Zonder bos is er geen leven.
Je vindt deze grote wouden in het midden van de aarde, rond de evenaar. Deze bossen bestaan al miljoenen jaren. Het is er warm en het regent er veel. Daarom noemen we ze tropisch regenwoud.
Antwoorden (1) Vóór 1970 bestond 14% van het landoppervlak van de aarde uit regenwoud. Inmiddels is dat 6%. Met de huidige kapsnelheid is de rest van de regenwouden mogelijk halverwege de 21e eeuw verdwenen.
Je vindt er ongeveer tweederde van alle plantensoorten ter wereld. Samen produceert al dat groen ongeveer 40 procent van de zuurstof op aarde. Best bijzonder, want het regenwoud beslaat maar zes procent van het aardoppervlak!
Dagelijks verdwijnen er grofweg 95 duizend voetbalvelden aan bomen, oftewel 1 voetbalveld per seconde. In 2020 is er in totaal 25,8 miljoen hectare aan bos gekapt, blijkt uit cijfers van Global Forest Watch, evenveel als de gehele oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk, het gastland van de klimaattop.
Delen. Tropische regenwouden zijn van onvoorstelbare waarde voor mensen, dieren en onze planeet. Toch worden er elke seconde 169 bomen gekapt.
Regenwouden vind je vooral op plaatsen waar het heel warm is. Door het warme klimaat verdampt het regenwater snel. De lucht is dus heel vochtig en dan gaat het weer opnieuw regenen. Het water wordt eigenlijk voortdurend rondgepompt: het valt naar beneden, het verdampt en stijgt op, en het valt weer naar beneden.
Welk soort regenwoud er op een bepaalde plek groeit, hangt af van de hoogte en hoeveel regen er valt. Het tropisch regenwoud is verdeeld in 3 soorten. Tropisch laaglandregenwoud: De hoogte bij een tropisch laaglandregenwoud is 0 tot 1200 meter hoog.
Het grootste regenwoud ter wereld spreekt tot de verbeelding. Het herbergt talloze diersoorten, maar ook nog afgelegen volksstammen. Je kunt de Amazone ontdekken in maar liefst negen landen, zoals Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador en Frans-Guyana.