Wie onderhoudsarme bomen voor kleine tuinen zoekt, kiest het beste voor een van de ruimtebesparende en meestal onderhoudsarme kleine bolbomen of zuilvormige sierbomen, zoals de sierkers 'Globosa' of de lijsterbes (sorbus aucuparia 'Fastigiata').
Voor (compacte) tuinen hebben we voor u onderstaande bomen geselecteerd die allemaal goed tegen droogte bestand zijn: 1. Amerikaans krentenboompje - groeit compact, bloeit ook nog eens mooi in het voorjaar, heeft fraai blad en vogels zijn dol op de krenten vruchten. Een goede keuze dus.
De ruwe berk is een soort die goed tegen droogte kan. Op drogere, voedselarme gronden als heidevelden en ook in hoogveengebieden kom je deze soort vaak tegen.
De plataan is een mediterrane boom en kan daarom juist goed tegen warmte en droogte.
“Eiken, lindes, essen en sommige esdoorns zijn geschikt voor verkoeling en doen het goed op droge plekken.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...
Droogtebestendige bomen
Sommige inheemse bomen zoals beuk (Fagus), lijsterbes (Sorbus), wilg (Salix) krijgen het lastig tijdens lange periodes van droogte. Hier en daar zie je na een droge zomer dat zelfs volwassen exemplaren eraan moeten geloven. De zomereik (Quercus robur) en linde (Tilia) zijn sterker en robuuster.
Een soort die geschikt is voor de droge grondsoorten is de levensboom (Thuja). Met name de Thuja 'Brabant' houdt zich goed staande in droge grond. Dit zijn oersterke coniferen die wel tegen een stootje kunnen. Tijdens droge perioden dienen coniferen overigens wel van extra water te worden voorzien.
Beuken hebben een dunne schors, waardoor ze in de volle zon last kunnen krijgen van zonnebrand. Dat maakt dat hun sapstroom vermindert en daardoor kunnen ze sterven. Ook hebben ze een oppervlakkig wortelstelsel dat niet erg diep gaat en daardoor zijn ze erg gevoelig voor droogte.
Minder overlast geven de opgaand groeiende sierperen (Pyrus), de grootbladige Catalpa of Cercidiphyllum met zijn mooie ronde kroon.
Rozen kunnen niet goed tegen droogte, geef daarom tijdens droge periodes voldoende water. Bij zeer hoge temperaturen bewater je de roos elke twee tot drie dagen. Voor een gezonde groei en betere weerbaarheid tegen ziektes raden we aan om de roos drie keer per jaar te bemesten met een organische meststof.
Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Triomftocht van de elfenbloem
Een plant die ook goed op zulke probleemplaatsen kan gedijen, is de elfenbloem oftewel Epimedium. Een goede selectie is Epimedium x perralchicum 'Frohnleiten'. Deze bloeit met mooie heldergele bloemen. De hoogte van Epimedium x perralchicum 'Frohnleiten' bedraagt ongeveer 20 tot 30 cm.
De snelst groeiende boom uit deze categorie is de lei-haagbeuk, die ook bekend staat onder de naam Carpinus Betulus.
Voor privacy zijn groenblijvende bomen meestal het beste. Maar als je alleen in de zomer je tuin wilt afschermen tegen inkijk, is een loofboom veelzijdiger – met bloesem in de lente en mooie herfstkleuren en bessen. Heb je de ruimte, kies dan voor een mix van groenblijvende en bladverliezende bomen.