Houtrot behandelen na het weghalen van het rotte hout
Als het hout is 'uitgehold', moet het drogen. Vocht zorgt er namelijk voor dat houtrot zich weer snel verspreidt. Wanneer het droog genoeg is - onder de 18% houtvochtgehalte - kan je beginnen met het aanbrengen van een impregneermiddel, zoals RENOFIX.
Denk hierbij aan weersinvloeden als temperatuurverschillen, regen en wind, maar ook mechanische schade (schade die u zelf aan het hout toebrengt) en vervuiling. Dit alles zorgt voor een aantasting van het verfsysteem, wat sneller leidt tot de activering van schimmels.
Als hout vochtig wordt en niet snel genoeg kan drogen, ontwikkelen zich schimmels en die kunnen onder meer bruin- en witrot veroorzaken. Bij bruinrot vermolmt het hout tot poeder (vandaar dat het vroeger droogrot werd genoemd), bij witrot valt het hout in vezels uiteen.
Houtrot kun je stoppen nadat het begint door het beschadigde stuk hout te verwijderen en met houtrotvuller te behandelen.
Gooi overigens ook nooit rot hout op het vuur. Rot hout draagt namelijk ook bij aan de hoeveelheid creosoot aan de binnenkant van jouw schoorsteen. Sommige mensen gooien direct grote blokken hout in hun kachel wanneer zij deze aansteken. In dat geval kan het betrekkelijk lang duren voordat het vuur brandt.
Wanneer hout is aangetast door schadelijke schimmels, wordt dit houtrot genoemd. Door de houtrot wordt het materiaal broos. Een priem dringt dan met gemak binnen. Houtrot is ook te herkennen aan het doffe geluid als er met een hamer op wordt geklopt.
Verweerd hout of zwarte vlekken in hout kun je behandelen met ontweringswater. Ontweringswater is een bijtend zuur (10% oxaalzuur met water). Door inwerking van vocht kan hout gaan verweren of zwarte vlekken vertonen. Dit kan ongedaan gemaakt worden ontweringswater.
Met Alabastine Houtrotimpregneer versterk je verrot hout, zodat het nog jaren mee kan. De Impregneer dringt diep in het hout, maakt zacht hout weer hard en voorkomt verdere aantasting. Na het impregneren de beschadiging repareren met Alabastine Houtrotvuller of Alabastine Sneldrogende Houtrotvuller.
Drogen is het beste middel tegen houtrot
Hout dat vochtig blijft is vatbaar voor aantasting, zorg er dus voor dat hout zo droog mogelijk blijft. Dit kan met door het hout te bewerken met verf, lak of beits. Impregneren is ook een manier om vocht voor een langere tijd uit de houtnerven te houden.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
De droogtijd van Houtrotvuller is 6 uur. Onder de 10 graden droogt Houtrotvuller langzamer. Alabastine Houtrotvuller is een 2 componenten epoxy-massa voor definitieve reparatie van verrot hout.
Verkleuring van hout: waarom gebeurt het? De belangrijkste factor voor verkleuring van hout is de werking van UV-straling. Deze straling laat het hout vergrijzen. Het hout dat vrij blijft van UV-straling zal niet tot nauwelijks verkleuren.
De beste producten om vergrijzing tegen te gaan zijn impregnerende beitsen. Soms doe je dit door een beits even te verdunnen zodat het mooi in het hout zal wegtrekken. Er zijn ook speciale impregneer producten welke je eerst zou kunnen aanbrengen om hierna af te werken met een beits.
De vernis is de transparante afwerking die het hout het meest duurzaam beschermt. Het is ideaal voor zogenaamde "nobele" houtsoorten, die het een ideale en blijvende waarde biedt. De vernis houdt het hout vast in een ondoordringbare cocon en beschermt het zo tegen agressie van buitenaf.
U kunt geïmpregneerd hout beitsen met een kleurloze beits, maar er is ook beits met kleur verkrijgbaar. Bijvoorbeeld Remmers HK Lazuur douglas. Heeft u geïmpregneerd douglas hout, dan kunt u deze lazuur gebruiken ter bescherming, maar ook vanwege de mooie kleur.
Gezondheidsrisico's. De gezondheidsrisico's van houtrot bij kozijnen zijn praktisch nul zolang de verf aan de binnenzijde in tact is. Deze verflaag verhindert de emissie van schimmelsporen en de vluchtige stoffen die door de schimmels geproduceerd worden.
Vooral hout op het zuiden en westen staat onder invloed van zon en regen: de zon verweert de laklaag en de regen maakt het hout vochtig. Wanneer indringend vocht niet weg kan, wordt het hout nat; als het hout niet kan drogen wordt het een voedingsbodem voor schimmels.
Want houtrot ziet er niet alleen lelijk uit. Het vergroot bovendien de kans op lekkages en het is zelfs levensgevaarlijk. Want het kan de constructie van je huis in gevaar brengen.
Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.
Geïmpregneerd hout nooit verbranden
Gooi geïmpregneerd hout nooit zelf op een vuurtje of in de open haard. Er komen dan ongezonde en milieuvervuilende stoffen vrij.
Om erachter te komen of hout droog genoeg is om te stoken moet je het vochtgehalte meten met een speciale houtvochtmeter. Een musthave voor iedere houtstoker. De Groene Stoker adviseert een vochtpercentage rond de 15%, liefst niet hoger.