De eerste verklaring is dat het schelden met ziektes komt uit het Jiddisch, een veel gesproken taal door Joden. Het Jiddisch is een taal waarin ook met ziektes wordt gescholden. Doordat er in Nederland altijd veel Joden gewoond hebben, zou het goed kunnen zijn dat sommige scheld-ziektes uit die taal overgenomen zijn.
Allereerst de vraag of Nederlands de enige taal is waarin met ziektes wordt gescholden. Het antwoord daarop is nee. Er zijn wel degelijk andere talen waarin met ziektes wordt gescholden. Allereerst is daar het Pools, een taal die mijn kamergenoot en informant Paul Hulsenboom als moedertaal spreekt.
De Nederlandse scheldtraditie heeft een uniek karakter; in andere landen – en zelfs in Vlaanderen – worden ziekten veel minder vaak gebruikt bij het schelden. Daar wordt bijvoorbeeld vaker gescholden en verwenst met God, geslachtsdelen, seks, poep, pis en wat je moeder of je zusje is of moet overkomen.
Waar komt dat vandaan? Dat deze vorm van schelden uniek is voor het Nederlands, is een veelgehoorde misvatting. Ook in andere talen, zoals het Pools, Jiddisch, Hongaars en Koreaans, kun je iemand beledigen door diegene een ziekte toe te wensen.
Schelden wordt veelal geassocieerd met het uiten van sterke emoties. Want bij het schelden kan iemand een verhoogde hartslag krijgen of gaan zweten. De onderzoekers concludeerden dat vloeken de 'fight or flight'-modus, oftewel, vechten of vluchten, activeert.
Het goede antwoord is: ja, bij schelden zijn dezelfde gebieden actief als bij lichamelijke pijn. Dat zit zo. Mensen zijn sociale dieren en hebben van nature de drang om bij de groep te willen horen. Wanneer je wordt uitgescholden, voelt het alsof je buiten de groep wordt gezet.
Veel schelden zegt iets over je persoonlijkheid
Dit is een van de persoonlijkheidskenmerken van de Big Five, een bekende persoonlijkheidstheorie. Mensen met deze eigenschap reageren vaker uit emotie, en hebben vaker de neiging angstig te reageren. Ook hebben ze vaak last van stemmingswisselingen.
Vroeger hadden de mensen andere scheldwoorden dan nu. Alhoewel je sommige nog steeds zal horen, zoals belhamel, doerak, hoerenjong of bastaard. Het oudste scheldwoord is shit, dat werd al gebruikt door de oude Germanen!
Naast fysieke effecten (bijvoorbeeld een hogere pijngrens), heeft grof taalgebruik ook mentale gevolgen. Een onderzoek uit 2018 toonde aan dat hardop schelden je prestaties kunnen verbeteren in fysieke taken, zonder dat het je hartslag of bloeddruk verandert.
Als we kijken naar scheldwoorden waarmee we een persoon beledigen, is na 'kut' het woord 'slet' het afgelopen jaar het meest gebruikt. Op sociale media werd 'slet' ruim 186.000 keer gezegd.
In Nederland wordt veel gescholden met 'kanker'. Volgens de Bond tegen Vloeken is het zelfs het meestgebruikte scheldwoord in ons land. "Jongeren begrijpen dat het pijn doet, maar het is zo'n lekker woord." Waarom er veel gescholden wordt met 'kanker'?
Nederlands is de enige taal waar men met ziektes scheldt. Hoe dat is ontstaan is niet bekend, zegt taalkundige Marten van der Meulen in 't Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.
Scheldwoorden of denigrerende termen gebruiken mag, ook al is dat van bedenkelijke aard. Wat wettelijk niet mag, is publiekelijk andere personen “aanzetten tot” (oproepen tot) discriminatie, haat of geweld tegenover bepaalde personen of groepen.
Een scheldwoord of scheldnaam (ook: schimpnaam) is een woord dat bedoeld is om iemand te beledigen of te krenken. Het valt onder de zogenaamde schuttingtaal, oftewel onbehoorlijk taalgebruik, een verwijzing naar onbehoorlijke teksten op schuttingen en muren.
Vloeken vermindert pijn
Het grootste aantal mensen vloekt of scheldt vanuit emotie: frustratie, verrassing of boosheid bijvoorbeeld. Uit wetenschappelijke experimenten blijkt dat vloeken het lichaam fysiek kan helpen om meer pijn te verdragen.
In de tijd van het Middelnederlands, zoals onze taal tussen 1200 en 1500 genoemd wordt, maar ook in de eeuwen daarop hielden de Nederlanders als het op schelden aankwam vooral van beledigende termen die te maken hadden met seks, drank, poep en plas of achterlijkheid.
Het woord 'mof' kennen we als scheldwoord voor een Duitser en wordt door zowel Nederlanders als Vlamingen gebruikt. Moffen duidde aanvankelijk vooral op de Duitsers uit Westfalen, die onder de Nederlanders bekend stonden als nors, boers en onfatsoenlijk, maar is later een scheldwoord geworden voor elke Duitser.
Oorspronkelijk gaat het bij vloeken om het misbruiken van woorden uit de godsdienst, zoals godverdomme. Bij schelden gaat het om beledigende of kwetsende woorden, oftewel: woorden waarmee je iemand anders pijn doet. Tegenwoordig worden deze termen vaak door elkaar gebruikt om grof taalgebruik te benoemen.
Schelden is het uiten van je woede en het tonen van je onmacht. Als je het doet naar een ander is het dus een zwakte bod. Je laat zien dat je niet tegen die ander bent opgewassen. Schelden is ook aangeleerd gedrag en je kunt het dus ook afleren.
Vloeken is een manier om je gevoelens te uiten. Onderzoekers concluderen dat het opkroppen van de emoties slecht is voor de gezondheid. Vloeken zou zo helpen om moeilijke en emotionele situaties beter de baas te kunnen. Bovendien kan schelden, de creativiteit aanwakkeren.
Agressie en geweld kan plaatsvinden op verschillende manieren: verbaal (schelden, schreeuwen, zeer felle discussie) fysiek (schoppen, duwen, slaan, spugen, bijten, vernielen)
Het kleineren van iemand anders zorgt ervoor dat je de ogen op jezelf gericht krijgt. Je krijgt daarmee dus aandacht. De functie van pesten is dus tweeledig. Door de ander klein te maken voorkom je dat de ander tot zijn recht komt en spring je er zelf beter uit.
Uit de studie, die werd gepubliceerd in het magazine Pain, blijkt dat woorden zoals 'pijnlijk', 'prikje', 'steek', 'wonde' en waarschuwingen voor pijn het gebied in de hersenen dat instaat voor de registratie van pijn stimuleert .