In een normale huisinstallatie gebruiken we 4 draadkleuren: Fasedraad = deze was vroeger groen en is tegenwoordig bruin. Klik hier voor fasedraad. Nuldraad = deze was vroeger rood en is tegenwoordig blauw.
Fasedraad: groen. Nuldraad: rood. Schakeldraad: zwart. Aardedraad: wit of grijs.
Kleur van de Nuldraad
De nuldraad is de neutrale geleider en zorgt voor de stroomafvoer. Wanneer een apparaat stroom ontvangt vanuit de fasedraad wordt de stroom teruggeleid door de nuldraad. In oude installaties is deze draad rood.
Het is mogelijk om de bestaande draden door te verbinden met nieuwe draden, als je de juiste kleuren verbindt en deugdelijke lasdoppen gebruikt. Ons advies is uiteraard het vervangen voor nieuwe kleuren conform bouwbesluit en NEN 1010 (Deel 5).
Geel/groen: Aardedraad dat zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Bruin: Fasedraad (aanvoerdraad van de stroom) Blauw: Nuldraad (afvoerdraad van de stroom) Zwart: Schakeldraad om schakelaars mee te bedienen.
In oude woningen vind je de nuldraad terug in een rode kleur. De nuldraad zorgt voor de afvoer van stroom van een elektrisch apparaat. Er staat bijna nooit spanning op deze draad. Houdt er rekening mee dat het wel voor kan komen dat er stroom op staat.
Er wordt vaak expliciet vermeld dat de rode kabel op de plus polen moet en de zwarte op de min polen.
Is het de of het draad
In de Nederlandse taal gebruiken wij de draad.
Schakeldraad aansluiten op bruin of blauw? De schakeldraad is zwart, deze wordt gebruikt om stroom vanaf een wandschakelaar naar het armatuur (de lamp). Sluit de zwarte draad aan op de bruine draad aan. Je sluit de lamp dus aan op de blauwe en zwarte draad!
Het maakt niet uit welke draad je op welke aansluiting op de lamp aansluit. Een draad zal constante spanning geven, de andere zal de schakeldraad zijn. 8-| Dat is niet te hopen. Het is een stuk veiliger, als de fase draad om het middenpunt van de lamp zit, dan raak je hem minder snel per ongeluk aan.
De bruine draad is de fasedraad. Hier staat continu spanning op en is de aanvoer van stroom naar de schakelaar. Bruin draad gaat in het P contact; dit staat vaak aan de achterzijde. De schroef (of waar je de draad mee vastzet) is vaak rood.
Om te beginnen is rood een warme en positieve kleur. Een kleur die de aandacht vraagt van consumenten en oproept tot actie. Rood wordt geassocieerd met energie, opwinding, wilskracht, moed en vastberadenheid.
Een regenboog ontstaat als regendruppels het licht van de zon weerkaatsen. Aan de buitenkant van de regenboog zie je altijd de kleur rood.
Het gekke is: met magenta en geel kun je rood maken. Doe je er nog meer geel door, dan kom je bij oranje en geeloranje. En als je magenta met cyaan mengt, dan kun je de meest prachtige paarse kleuren maken. Daarom is het goed om magenta te bestempelen tot primaire kleur, naast geel en cyaan.
De zwarte draad is de schakeldraad. Hier staat alleen spanning op als de schakelaar aan staat. De bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de stroomtoevoer. Hier staat altijd spanning op.
De fasedraad leidt doorgaans de stroom naar de schakelaar of naar de contactdoos en wordt aangeduid met de letter 'L'. De nuldraad (of nulleider) voert doorgaans de stroom van de verbruiker terug naar het elektriciteitsnet. Deze draad heeft een blauwe mantel en wordt aangeduid met de letter 'N'.
Als je de fase draad (bruin) in een stopcontact aanraakt, wat gebeurt er dan? Doet het pijn, is het gevaarlijk of totaal niet. Bij het aanraken van beide draden ontstaat er een levensgevaarlijke situatie, dat weet ik. Als je blauw aanraakt gebeurt er niets.
Op veel meetapparatuur, bijvoorbeeld op snelheidsmeters, staat een rode lijn om aan te geven wanneer een grens wordt overschreden. Volgens de Oxford English Dictionary is dat de bron voor de beeldspraak red line voor 'uiterste grens', een betekenis die in 1941 voor het eerst is aangetroffen.
De beeldspraak rode draad is overigens ontleend aan de gewoonte bij de Engelse marine om in ieder touw een rode draad te vlechten, waardoor het als staatseigendom was gekenmerkt.
Sluit de rode startkabel aan
De ene is de positieve knop. Daarop staat het teken “+” in het rood. De andere is de negatieve knop en draagt het teken “-” in het zwart.
De zwarte schakel draad vormt de verbinding tussen schakelaar en lamp. Zijn er meerdere zwarte draden dan is er sprake van een wissel schakelaar of een kruis schakelaar. De bruine draad vervoert de stroom van de schakelkast naar de lamp, de zwarte draad dient voor het onderbreken van de kring.
Fasedraad (bruin)
Fasedraad is te herkennen aan de bruine kleur en heeft als functie de stroomtoevoer. Dit betekent dat er op bruine stroomdraden altijd 230V spanning staan. Fasedraad wordt ook wel plusdraad genoemd.