De kruipwilg, Salix repens, lijkt nauwelijks op de bekende wilgenbomen. Het is een lage struik die meestal nog geen meter hoog wordt. Wel heeft hij de typerende wilgenkatjes in april. Hij kan veel beter tegen droogte dan de meeste wilgen en komt daarom bij ons in de natuur voor in duinen of heidevelden.
Sommige inheemse bomen zoals beuk (Fagus), lijsterbes (Sorbus), wilg (Salix) krijgen het lastig tijdens lange periodes van droogte. Hier en daar zie je na een droge zomer dat zelfs volwassen exemplaren eraan moeten geloven. De zomereik (Quercus robur) en linde (Tilia) zijn sterker en robuuster.
De ruwe berk is een soort die goed tegen droogte kan. Op drogere, voedselarme gronden als heidevelden en ook in hoogveengebieden kom je deze soort vaak tegen.
Voor (compacte) tuinen hebben we voor u onderstaande bomen geselecteerd die allemaal goed tegen droogte bestand zijn: 1. Amerikaans krentenboompje - groeit compact, bloeit ook nog eens mooi in het voorjaar, heeft fraai blad en vogels zijn dol op de krenten vruchten. Een goede keuze dus.
Een soort die geschikt is voor de droge grondsoorten is de levensboom (Thuja). Met name de Thuja 'Brabant' houdt zich goed staande in droge grond. Dit zijn oersterke coniferen die wel tegen een stootje kunnen. Tijdens droge perioden dienen coniferen overigens wel van extra water te worden voorzien.
Wilgen kunnen groeien op alle verschillende soorten grond. Wel hebben wilgen op de meeste grondsoorten ontzettend veel water nodig na het aanplanten. Met en zonder kluit moeten beide na twee weken geen regen iedere drie dagen water hebben.
Plaatsen waar wilgen en struiken staan soms extreem veel last hebben van veel wespen? Als dit zo is, kan het komen door de aanwezigheid van luizen op de bladeren en wespen komen hier op af.
Vlinderstruiken staan graag lekker zonnig, in goed doorlatende grond, en droogte heeft weinig vat op ze. Zoals veel planten met wat viltig en grijs blad hebben ze het zeer naar hun zin in wat drogere grond. Vanwege zijn zeer rijke bloei is hij een genot voor het oog en zeer waardevol voor vlinders en bijen.
Bomen die snel groeien, zijn: De salix babylonica / treurwilg. Deze boomsoort groeit ongeveer 2 meter per jaar en bereikt een maximumhoogte van 12 meter. Grondsoort speelt geen rol voor deze soort, wel moet de standplaats zonnig zijn.
Zo kunt u denken aan hulst, steeneik, Portugese laurier of verschillende rhododendrons. Groenblijvende bomen kunnen het hele jaar door structuur aanbrengen in zowel een privétuin als de openbare ruimte. Ze zijn ook geschikt voor het camoufleren van een ongewenst element, of het creëren van privacy.
Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Een boom die zeer tolerant is gebleken in verhardingen is de Carpinus betulus. Bomen in verhardingen hebben extra zorg nodig. Het bemesten en bewateren van bomen in verharding is erg belangrijk. De wortels van een boom hebben zuurstof nodig om te functioneren.