Het koken van een ei in de magnetron is een snelle en eenvoudige manier om een ei te bereiden als je geen toegang hebt tot een fornuis of als je gewoon snel een ei wilt maken.
Ei in de magnetron: van water tot stoom
Stoom neemt veel meer ruimte in beslag dan water. Deze snelle uitzetting kan de eischaal niet aan en ze knapt. De ontploffing in de magnetron wordt dus veroorzaakt doordat straling de watermoleculen sneller verwarmt dan het omhulsel; de schil van je ei.
Eet je liever een gepocheerd eitje? Breek dan een ei in een microgolfbestendig kommetje, giet er één derde kop water en mogelijk een scheutje azijn (dit zal het ei beter samenhouden) bij. Plaats het kommetje in de microgolfoven, leg er en deksel op en verwarm gedurende 1 minuut.
Het kan. Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Leg je eitjes met een lepel in het water. Waarom met een lepel? Als je de eieren één voor één op een lepel legt en het water in laat zakken, dan heb je de minste kans dat ze stukgaan of dat je je handen verbrandt. Je moet het snel doen omdat je precies wilt kunnen bijhouden hoelang ze koken.
Verwarm de Airfryer voor op 120 graden Celsius. Doe de eieren in het mandje en bak de eieren 15 minuten voor hardgekookt en 12 minuten voor zachtgekookt. Spoel de eieren af en eet smakelijk!
Deze snelle uitzetting kan de eischaal/het vetlaagje eromheen niet aan en het knapt. De ontploffing in de magnetron wordt dus veroorzaakt doordat straling de watermoleculen sneller verwarmt dan het omhulsel. Stop dus geen ei in de magnetron en al helemaal geen 173 eieren…
Water in een glas, mok of kop. Hoe je het ook verpakt, het is gevaarlijk. Water zal in de magnetron namelijk té warm worden. Wanneer je het vastpakt en beweegt zal het 'uitbarsten' en al kokend over je heen spatten.
Gebakken eieren in de airfyer
Het enige wat je nodig hebt is een klein (aluminium) bakblikje dat in de airfryer past. Voeg een beetje vet toe, olie of boter, breek het ei in het ingevette bakblik en bak de eieren op ca. 180 °C in zo'n 8 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout, of nog lekkerder salsa macha.
Het enige nadeel van een magnetron is dat de warmte soms niet helemaal gelijk wordt verdeeld over het gerecht.
Ja, je kunt melk opwarmen in de magnetron. Maar we raden het sterk af. Melk opwarmen in de magnetron is moeilijk om goed te doen, zeker bij kleine hoeveelheden. Als je melk in de magnetron opwarmt, zal het op sommige plekken sneller heet worden.
Yoghurt of kwark verwarmen kan!
Yoghurt en kwark kun je goed gebruiken als alternatief voor kookroom tijdens het bereiden van een maaltijd. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en zorg ervoor dat deze producten niet meekoken.
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Opwarmen in de magnetron
Je kunt er ook vlees of vis mee klaarmaken. Volgens het Voedingscentrum is koken met een magnetron gezond: veel vitamines blijven beter behouden en je hoeft geen olie of vet te gebruiken.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
1/ Rijst opwarmen
Zelfs als rijst wordt gekookt, kunnen sommige sporen overleven. Wanneer rijst vervolgens op kamertemperatuur wordt bewaard, vermenigvuldigen de bacteriën zich en produceren ze gifstoffen waar je diarree of braak-sessies van krijgt.
Niet in de Airfryer
In hete olie stolt dat, maar dat werkt helaas niet in een fryer. Gerechten die je moet koken in water of bouillon kunnen op zich wel, maar is beter om dat te doen met een pannetje.
Nee. De Airfryer is een handige aanvulling op een oven, maar kan 'm niet volledig vervangen. Een oven is groter en geeft je gerecht een ander bakresultaat. Dit werkt perfect voor ovenschotels, taarten of het (langzaam) garen van grote stukken vlees.
Doe de eieren in een pan. Voeg zoveel water toe dat ze half onder staan. Zet de kookwekker voor hardgekookte eieren op 10 minuten. Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook.