Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt. In sterling zilveren sieraden zie je dan ook een waarborg stempel met het cijfer 925.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt).
Sieraden en andere producten die gemaakt van zijn 925 Sterling zilver zullen na verloop van tijd altijd verkleuren. Juist het verkleuren is een kenmerk van écht zilver.
Alle sieraden van ietsmooisvoorjou.nl worden van 925 sterling zilver materiaal gemaakt. Zilver is een edelmetaal dat betekent dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen.
Maak daarvoor een badje met lauwwarm water met daarin een theelepel afwasmiddel en een theelepel zuiveringszout. Laat het zilveren sieraad zo'n 5 a 10 minuten in het badje liggen. Poets het sieraad daarna schoon met een zachte, oude tandenborstel. Zo kunt u ook smalle randjes goed schoonborstelen.
Sterling zilver of 925 zilver wordt vanwege zijn hoge puurheid ook wel het eerste gehalte zilver genoemd. Vanwege de goede verhouding tussen puurheid en stevigheid is het ook het hoogste gehalte zilver dat we vaak in sieraden terugzien.
Voor 1697 en na 1720 was Sterlingzilver de norm 925/000. Tegenwoordig noemt men als het 1e gehalte zilver sterling zilver maar niet al het sterling zilver wordt in Engeland gemaakt.
Wanneer je geen keurmerk op het zilver aantreft, check het zilver dan op cijfers. Door middel van cijfers kan de producent van het zilver namelijk aangeven met welke soort zilver je van doen hebt.
925 betekent dat het zilver voor 92,5 % bestaat uit zilver, waaraan 7,5% koper is toegevoegd.
Zilver Keurmerken
- In 1e gehalte Zilveren sieraden staat stempel '925' als keurmerk. De stempel staat in een zwaardje gesymboliseerd. Dit wordt ook wel Sterling Zilver genoemd. - In 2e gehalte Zilveren sieraden staat stempel '835' als keurmerk.
Door het plaatsen van een ijsblokje op je munt of staaf kan je deze test uitvoeren. Als het om echt zilver gaat, zal het ijsblokje direct beginnen smelten onder invloed van de warmte die opgeslagen zit in het zilver. Als er niets gebeurt, of als het smelten zeer traag gebeurt gaat het om een namaakproduct.
Zilver heeft als Latijnse naam Argentum met de scheikundige afkorting AG met atoomnummer 47. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt en gezien als erg waardevol.
Een sieraad bestaat uit een samenstelling van verschillende metalen, oftewel een legering. 925 staat dus voor een legering van 92,5% zilver. De overige 7,5% bestaat uit een ander metaal.
De zilverprijs vandaag
Vraag jij je af, hoeveel is een kilo zilver waard? De prijs 1 kilo zilver ligt vandaag te dag tussen de €500,- en de €600,-. De 1 kilo zilver prijs ligt vandaag de dag dus vrij hoog. Aan het begin van de coronacrisis werd investeren in zilver erg populair.
Op lepels en vorken worden de keuren vaak geslagen op het smalle bovendeel van de steel. Bij geboortelepels vind men de keuren meest op de achterzijde van het blad. Zilveren speelgoed draagt lang niet altijd keuren, maar als een stukje ze wel heeft, dan zijn ze bijna altijd aan de onderzijde van het plaatje geslagen.
Maak zilverwerk schoon met warm water en zeep. Het is een goed idee om het direct na gebruik schoon te maken, omdat oliën van je huid of voedselresten een chemische reactie met het zilver kunnen beginnen en het kunnen beschadigen. Wij raden u aan schone handen te hebben bij het hanteren van zilver.
Leg een velletje aluminiumfolie met de matte zijde naar boven op de bodem van een plastic kom. Giet er 1 liter heet water op, waarin je 1 eetlepel soda hebt opgelost. Leg je zilveren sieraden erin en keer ze om zodra de zichtbare zijde schoon is. Haal ze eruit zodra ze rondom helemaal gereinigd zijn.
Zilver is minder zeldzaam dan goud. Het wordt vaker in de natuur gevonden, niet alleen als onderdeel van neerslag van ertsen die lood, goud of koper bevatten. Maar ook als bijproduct bij het omsmelten van bepaalde legeringen. De prijzen van zilver zijn dus ook lager dan die van andere edelmetalen zoals goud en Platina.
Zilver in de aardkorst
Met 0,07 gram per ton is zilver een zeldzaam metaal in de aard- korst. De hoeveelheid koper is duizend maal groter, maar aan de andere kant is er toch 20 keer zoveel zilver als goud.
Het lijkt op zilver en het buitenste laagje is ook zilver. Maar als het dunne laagje zilver slijt, komt nikkel dat in alpaca zit, in contact met de huid. Nikkelallergie kan zich in de loop van de tijd opbouwen waardoor je er steeds meer last van kunt krijgen.
Het beleggen in zilver wordt gezien als aantrekkelijke investering voor beleggers, gezien de potentie op hoge rendementen. Prijsbewegingen over de afgelopen jaren tonen aan dat beleggen in zilver rendementen kan opleveren die de prestatie van beleggen in goud exponentieel kunnen overtreffen.
Eerste gehalte (925/1000) is een legering van 92,5% zilver en 7,5% koper of een ander metaal. In sommige Engelstalige landen wordt hiervoor de term sterling gebruikt. De gehalten van zilveren voorwerpen die in België en Nederland met keurtekens worden gewaarborgd zijn: 925/1000, 835/1000 (tweede gehalte) en 800/1000.
Puur zilver bestaat ook, deze heeft de aanduiding 999. Deze is voor 99,9% gemaakt van zilver, dit zilver is een zachter metaal dan sterling zilver. Overigens minder gebruikt is 835 zilver ook wel tweede gehalte zilver genoemd. In deze legering zit 83,5% zilver.