De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn (extreme) menstruatiepijn, buikpijn en rugpijn. Maar ook blaasproblemen, darmproblemen en vruchtbaarheidsproblemen horen hier bij. Allen verschillend in ernst en hoeveelheid.
De meeste vrouwen met endometriose klagen over een zeer pijnlijke menstruatie, zware buik- en darmpijn of uitstralende pijnklachten naar been of rug. Ook kunnen problemen met de vruchtbaarheid ontstaan.
Ongeveer een op de vijf vrouwen in de vruchtbare levensfase heeft in meer of mindere mate last van endometriose. Klachten die kunnen optreden zijn: pijn tijdens de menstruatie, pijn diep in de buik tijdens het vrijen, pijnlijke of moeizame stoelgang, diarree, pijn bij het plassen.
Symptomen van endometriose
De belangrijkste klachten van endometriose zijn: Menstruatiepijn (voor/tijdens/na) Pijn bij plassen en/of stoelgang maken (vooral tijdens menstruatie) Pijn en/of bloedverlies tijdens/na seksuele betrekkingen.
Tarwe en gluten kunnen de darmen irriteren; 80% van de endometriosepatienten is tarwe-intolerant! Tarwe wordt volledig afgeraden binnen dit dieet, gluten kunnen met mate worden gegeten. Caffeine: hoog gebruik van koffie verhoogd het risico op endometriose. Dat komt omdat koffie oestrogeenverhogend werkt.
Als je endometriose hebt, zit er weefsel dat daarop lijkt ook buiten de baarmoeder. Het is een goedaardige aandoening, die niet vanzelf overgaat.
Bloedonderzoek is niet bedoeld om endometriose vast te stellen. Als we weten dat u endometriose heeft, kan bloedonderzoek wel laten zien hoe actief de endometriose is. Bij endometriose kan de bezinking van uw bloed verhoogd zijn. Dat komt door de ontsteking die endometriose kan veroorzaken.
Inwendig echo onderzoek
Maar ook de blaas en de endeldarm. Omdat onze gynaecologen bekend zijn met endometriose herkennen ze de kenmerken op de echo. De uitslag van het echografisch onderzoek is direct beschikbaar. De gynaecoloog kan dus aan het eind van je afspraak aangeven of je of endometriose hebt en in welke mate.
De goedaardige aandoening kan leiden tot een chronische ontstekingsreactie met pijn en verklevingen als gevolg. Verklevingen ontstaan wanneer littekenweefsel verschillende structuren of organen met elkaar verbindt. Darmen, blaas, urineleiders en buikholte kunnen zijn aangetast.
Endometriose en adenomyose geven een verhoogde kans op kanker, maar overleving is gunstiger. Patiënten met endometriose of adenomyose hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van eierstokkanker en baarmoederkanker.
Onderzoeken. Om na te gaan of uw klachten veroorzaakt worden door endometriose, zal de gynaecoloog u inwendig onderzoeken. Daarnaast geeft een echo en bloedonderzoek soms aanvullende informatie. Een kijkoperatie (laparoscopie) met weefselonderzoek kan duidelijk maken of er inderdaad sprake is van endometriose.
Verklevingen kunnen met zekerheid vastgesteld worden door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Het nadeel van deze methode is dat door de operatie ook weer nieuwe verklevingen kunnen ontstaan. Artsen zijn daarom in dit geval erg terughoudend met het uitvoeren van een kijkoperatie.
Symptomatische behandeling Er is geen medicijn dat de endometriose doet verdwijnen. Hormonale medicatie kan de ontwikkelde endometriose afremmen of tot stilstand brengen. De arts schrijft (pijnstillende)medicijnen voor als symptoombestrijding, niet als echte behandeling.
Endometriose kan op diverse wijzen worden vastgesteld. Echter de enige manier waarop een gynaecoloog met zekerheid kan vaststellen of een vrouw endometriose heeft, is het uitvoeren van een laparoscopie (kijkoperatie). Vaak wordt eerst een inwendige echo gedaan.
De progestagenen dienogest, dydrogesteron, lynestrenol, medroxyprogesteron, norethisteron en levonorgestrel IUD (offlabel) zijn effectief bij endometriose-gerelateerde pijn 1. Gecombineerde hormonale anticonceptiva en progestagenen worden door zowel de eerste- als tweedelijnszorg voorgeschreven.
Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.
Endometriose is goedaardige aandoening waarbij baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt. Het komt vaak voor. Meestal bij vrouwen op latere leeftijd, maar ook jonge vrouwen kunnen er last van hebben: maar liefst vijftien procent van de patiënten is onder de 30 jaar.
Een MRI kan net als de echo endometriose in beeld brengen. Het gaat dan evenals bij de echo om diepe endometriose. De MRI-scan wordt gedaan op de afdeling radiologie. Je gaat daarbij in een vrij nauwe buis waar middels magnetisme beelden worden gegenereerd.
Endometriose is een chronische aandoening en de behandeling ervan geeft wel verlichting van de klachten, maar meestal geen blijvende genezing. De gynaecoloog bespreekt de behandelingsopties met de patiënt. Dit is afhankelijk van de klachten, de ernst van de endometriose en of er sprake is van een kinderwens.
Als jij dus in je operatie verslag van je schoonmaakoperatie ziet staat dat er endometriose r-AFS stage IV is aangetroffen, wil dat zeggen dat ze veel verklevingen, cystes en betrokkenheid van de verschillende organen hebben gezien en de endometriose daar hebben verwijderd.
Door de klachten van endometriose kun je stress krijgen in je dagelijks leven. Anderzijds kan stress je klachten verergeren. Belangrijk is dat je zorgt voor momenten van rust.
Met een CT-scan of MRI kan de endometriose in de borstholte worden aangetoond, maar dit is niet altijd het geval, ook al zit de endometriose er wel. Een scan die tijdens de menstruatie is gemaakt, lijkt de endometriose beter af te beelden. Met een CT-scan of MRI kunnen andere afwijkingen wel goed worden uitgesloten.
Vermijd zwaar verteerbaar, gefrituurd voedsel om menstruatiepijn te voorkomen. Laat koud voedsel (zoals yoghurt) en koude dranken (zoals smoothies) achterwege; je lijf heeft warmte nodig tijdens de menstruatie. Kies voor een warm ontbijt zoals havermoutpap zonder zuivel, met verwarmende kruiden als kaneel en kardemom.