Het getal 1500 spreek je uit als vijftienhonderd of als duizend vijfhonderd.
'1250' wordt gelezen als 'twaalf vijftig' en '1914' als 'negentien veertien' enzovoort. Jaartallen in de eenentwintigste eeuw worden door de meeste mensen met 'tweeduizend' uitgesproken: 2001 'tweeduizend (en) een' maar kunnen evengoed als 'twintig negentien' (2019) of 'twintig twintig' (2020) worden uitgesproken.
Het Italiaanse duo 999999999 (spreek uit als 'Nine Times Nine', ook de naam van hun label) leeft constant in een staat van muzikale hoogdringendheid en dus denken ze er niet aan het tempo onder de 130 bpm te laten zakken.
Zo spreekt een Duitser bij het cijfer dertien van "dreizehn" (met een z), maar wordt het getal dertig steevast als "dreißig" (met een ringel-s) gespeld en uitgesproken.
Want høken ('helemaal uit je dak gaan', de spreuk van de Achterhoekse band Normaal) uitspreken als heujken kan écht niet. De 'ø' en de 'ö' zeg je als het Duitse 'Freule'. De 'ø' in høken spreek je dus hetzelfde uit als de ö in nölen, zeuren.
Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer!
De klank [z] wordt stemhebbend genoemd, de klank [s] stemloos. In de standaardtaal in het hele taalgebied wordt de beginklank van zestig en zeventig stemloos uitgesproken. Ook in eenenzestig, tweeënzeventig enzovoort klinkt de z stemloos. In Nederland komt ook wel de stemhebbende uitspraak voor.
Het beste antwoord
Beide cijfers hebben namelijk een ee-uh klank. Dus als het slecht te verstaan is kan je zeuven gebruiken om duidelijk te maken dat je niet negen bedoelt. In ABN echter is het gewoon zeven. ABN is vervangen door; standaardnederlands.
Geef aan dat je de meeste duizendtallen op twee manieren kan uitspreken. Het getal 1500 spreek je uit als vijftienhonderd of als duizend vijfhonderd. Oefen op deze manier ook de uitspraak van moeilijke duizendtallen zoals 6230 en 8487. Leg uit dat jaartallen soms anders uitgesproken worden.
How do you say it?
two {telwoord}
twee {telw.}
Het is 10 uur 's avonds. In het overzicht van de kloktijden kun je zien welke digitale tijd hier bij hoort. Dat is 22:00 uur.
ja (bw): да ja (interjection): да
België en Zwitserland
In de Franssprekende delen van Zwitserland en België hebben 70, 80 en 90 wel 'eigen' getalnamen, namelijk: septante (zeventig), octante (tachtig) en nonante (negentig).
In het Frans zeg je bijvoorbeeld soixante-dix als je het woord zeventig bedoelt en in het Waals is het woord septante.
Lundimanche: van maandag (lundi) tot zondag (dimanche), elke dag is hetzelfde voor thuiswerkers.