Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Je lichaam maakt de hele dag helder snot aan. Wit: dit duidt op een beginnende verkoudheid. Grote kans dat 'ie wegtrekt. Geel: dan heb je een gevorderde infectie.
1. Helder en doorzichtig snot. Is je snot helder en doorzichtig? Dat is goed nieuws want dat betekent dat je waarschijnlijk geen virus of infectie hebt.
Groen = flink verkouden
Wordt het snot troebel en verandert de kleur naar wit, dan wijst dat meestal op een beginnende verkoudheid.
Gezonde snot is dun en doorzichtig
Wit, geel, groen of rood. Een niet zo smakelijk detail, maar wel belangrijk om te weten: de kleur van je snot kan veel zeggen over je gezondheid. Voorop staat dat 'gezond' snot dun en doorzichtig is. Wit, plakkerig en dikker snot duidt meestal op een verkoudheid.
Voor veel mensen wijst groen snot op een bacteriële infectie die je alleen kan uitroeien met antibiotica. Tweemaal fout, want aan de kleur zie je niet of virussen dan wel bacteriën al die miserie veroorzaken. En antibiotica helpen niet tegen virussen, toch veruit de belangrijkste bron van verkoudheden.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Groen snot⎟ groengeel snot
Wellicht heb je ergens gehoord dat er bij geel, of groen snot waarschijnlijk sprake is van een infectie. Dat is niet het geval. Een infectie kan ook voorkomen wanneer het helder van kleur is. Bovendien kunnen zowel virale als bacteriële infecties een verandering in de kleur aanbrengen.
Meestal is er geen hoge koorts, maximaal 38,5° Celsius, behalve bij kleine kinderen. Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Standaard slijm is helder, maar slijm kan ook geel, groen of bruin van kleur zijn.
Slijmvlies is huid met een laagje slijm. Normaal maakt het slijmvlies in de neus en keel een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken is, wordt het dikker en gaat het veel slijm (snot) maken. De neus kan daardoor dicht zitten.
Als u last heeft van geel of groen slijm, dan kan dit een gevolg zijn van een luchtweginfectie. Druppel zonodig 1 a 2 maal daags extra met Nacl 0,9% en breng uw arts op de hoogte.
De gele kleur is een goed teken omdat het wil zeggen dat je immuunsysteem de 'indringer' op dat moment aanpakt. De kleur verschijnt vanaf het moment dat de witte bloedcellen uit je lichaam zijn. In het begin is het een felle gele of groene kleur, maar na een paar dagen wordt je snot donkerder.
Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over.
Net als bij een vorderende verkoudheid, is het snot bij sinusitis vaak dikker, heeft het een geel-groene kleur en soms ook een slechte geur. Als het snot vanuit de neusholte naar de keel loopt (postnasale drip) ontstaat een irriterende hoest.
Met een zoutoplossing, in de juiste concentratie, kunnen de slijmvliezen van de neus en de neusbijholten veilig worden gespoeld. Het slijm wordt verdund en kan makkelijker worden afgevoerd. Ook worden korsten en vuilstofdeeltjes verwijderd.
Zieke neus produceert een liter snot per dag
Als je ziek bent, ontstaat er een ontstekingsreactie, die de vocht- en bloedtoevoer naar de neus stimuleert. De slijmvliezen scheiden meer snot af dan normaal: tot wel een liter per dag. Bovendien wordt het snot dikker, gekleurder en plakkeriger.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Symptomen acute bronchitis
De hoest begint eerst als een droge hoest. Na een tijdje komt er met deze hoest geel, grijs, groen of doorzichtig slijm mee. U heeft pijn wanneer u moet hoesten. U bent moeier dan normaal.
Virussen zijn ook ziekmakers. Het grootste verschil met een bacterie is dat een virus geen organisme is. Dat betekent dat een virus geen eigen cellen heeft. Het komt uw lichaam binnen via lichaamssappen zoals speeksel en bloed, en nestelt zich vervolgens in een bestaande lichaamscel.
De bijholten zitten links en rechts van uw neus in het bot van uw bovenkaak en voorhoofd. U heeft een bijholteontsteking wanneer u bij verkoudheid (loopneus of verstopte neus) extra klachten heeft, zoals pijn in uw gezicht of minder ruiken. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren.
Meestal is de oorzaak een luchtweginfectie, zoals bronchitis of longontsteking. Het kan ook komen door COPD of longkanker. Bel uw huisarts als u een keer of vaker een beetje bloed ophoest. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u veel bloed ophoest, bijvoorbeeld een lepel vol.
Nee, in principe is de bijholteontsteking niet besmettelijk, maar de onderliggende verkoudheid wel. De verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus die door de lucht wordt verspreid.