Tijdens de narcose, terwijl u diep slaapt, plaatsen wij een beademingsbuisje in uw keel omdat mensen tijdens narcose niet zelf ademen. Van dit buisje kunt u keelpijn/heesheid krijgen.
Als de medicijnen zijn toegediend en uw eenmaal onder narcose bent, valt uw ademhalingsprikkel weg. Dit is heel normaal. De anesthesioloog brengt daarom een beademingsmasker of beademingsbuisje in, zodat u via een beademingsmachine beademd kunt worden.
Ingespoten via ader. Via een infuus spuit de anesthesist een slaapmiddel (intraveneus anestheticum) in. Ondertussen ademt u enkele keren diep in en uit boven een masker met zuivere zuurstof. U verliest nu zeer snel uw bewustzijn.
Dit middel helpt uw lichaam meer bloedlichaampjes aan te maken waardoor het makkelijker herstelt na de operatie. Wat dit inhoudt en of u dit nodig heeft vertelt de anesthesioloog u.
Hierbij is uw hele lichaam verdoofd en bent u buiten bewustzijn. U merkt niets van de operatie en kunt er zich ook later niks van herinneren. De slaapmiddelen krijgt u via een infuus. U wordt beademd en uw hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en diepte van de anesthesie worden in de gaten gehouden.
Tijdens de narcose, terwijl u diep slaapt, plaatsen wij een beademingsbuisje in uw keel omdat mensen tijdens narcose niet zelf ademen. Van dit buisje kunt u keelpijn/heesheid krijgen.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
In Nederland worden verschillende soorten narcosegassen gebruikt. Het zwaarste middel, desfluraan, is als broeikasgas 6.810 keer sterker dan CO2 en daarmee het meest vervuilend. In Nederland is het samen met sevofluraan het meest gebruikte middel om mensen onder narcose te brengen.
Na een algehele verdoving blijft u in ieder geval op de uitslaapkamer totdat u weer redelijk wakker bent en uw toestand stabiel is. In geval van verdoving met een ruggenprik blijft u totdat de verdoving begint uit te werken en u uw benen weer een beetje kunt bewegen.
Als je narcose via een kapje krijgt, dan komt daar eerst gewoon zuurstof door. Daarna wordt er een heel klein beetje sevofluraan toegevoegd. Dit wordt ook wel sevo genoemd. Sevo is een dampvormig narcosegas.
Op de operatiekamer
Na een ruggenprik kun je gewoon praten met de anesthesioloog. Als je je niet lekker voelt, je ergens zorgen over maakt of iets wil vragen, aarzel dan niet om dit aan te geven. Ze zijn er voor jou. Je voelt geen pijn door de verdoving, maar nog wel aanraking.
Onder narcose neemt de hersenactiviteit sterk af. Daardoor is de activiteit vergelijkbaar met die van iemand wiens hersenstam niet meer functioneert. “Het is een omkeerbare coma, maar het is desalniettemin een coma,” vertelt onderzoeker Emery Brown.
Slaapmiddelen (anesthetica) worden meestal als eerst toegediend. Dit gebeurt meestal via een infuus. Spierontspanners zijn nodig om de spierreflexen uit te schakelen tijdens de operatie. Veelgebruikte slaapmiddelen (anesthetica) zijn thiopental en propofol.
Het is voor de patiënt niet mogelijk om te spreken omdat de tube tussen de stembanden door zit. Het kan voor de patiënt een vervelende ervaring zijn om aan de beademingsmachine te liggen. De patiënt kan tijdelijk niet spreken. Als het nodig is, krijgt de patiënt medicijnen om in een slaap- of sluimertoestand te raken.
Wanneer de longen te ziek zijn of wanneer een patiënt niet goed meer zelf kan ademen, het te veel kracht kost of als hij buiten bewustzijn is, is kunstmatige beademing nodig met de hulp van een beademingsapparaat. Dit is een veel voorkomende reden voor opname op de intensive care.
Zowel de ingebrachte tube als het beademen zelf is onprettig voor de patiënt. Daarom worden tijdens de beademing meestal slaap- en pijnstillende medicijnen via een infuus toegediend. De slaap kan variëren van een lichte slaap waarbij de patiënt wekbaar is, tot een diepe slaap.
Patiënten vrezen soms dat ze tijdens de ingreep gaan wakker worden. Dit “wakker worden” slaat dus eigenlijk op het bewust beleven van wat er tijdens de operatie gebeurt. Zoals hoger gesteld is de slaap, het verlies van het bewustzijn dus, maar één component van de anesthesie zelf.
Kan ik wakker worden tijdens een operatie? Het tijdens een operatie bij bewustzijn komen en je dit later herinneren, wordt awareness genoemd. Dit komt zelden voor, in minder dan een half procent van alle narcoses.
Wanneer men na een verdoving een vragenlijst op verschillende tijdstippen afneemt dan komt men tot de vaststelling dat 1 à 2 patiënten op 1000 (1/1000 tot 1/500) enige mate van bewustzijn ervaarden tijdens de verdoving.
Naar huis. Bij een operatieve ingreep raden wij u ten sterkste aan, iemand te regelen die u komt afhalen en dat er thuis iemand is, op wie u de eerste 24 uur een beroep kunt doen. Ga niet met het openbaar vervoer naar huis en rijd ook geen auto, fiets of motor gedurende de eerste 24 uur na de operatie.
Zorg voor ontspanning
Zoek ontspanning en afleiding, zeker als u de operatie spannend vindt of er bang voor bent. Kijk televisie, lees een boek, los een kruiswoordpuzzel op, doe iets wat u leuk vindt. Luisteren naar muziek kan ook goed werken tegen angst. Andere mogelijkheden zijn massage, yoga of mindfulness.
Dromen kan niet tijdens een narcose. Veel mensen zien op tegen een narcose.
Normaal zorgen de spieren van de keelholte ervoor dat de keel open blijft tijdens de slaap. Als deze spieren minder actief zijn, kunt u gaan snurken.
Het gebeurt regelmatig dat u de eerste 24 uur na de operatie geen ontlasting hebt. Dat is normaal. Als de ontlasting langer dan 48 uur uitblijft, wordt het risico op persen en pijn groter.