'Lungo' betekent langere koffie, afgeleid van langere doorloop tijd maar is bereid onder dezelfde druk van een espresso. Het is een zwarte koffie zonder melk en dus minder sterk dan een espresso. Het voordeel van de espresso is dat hij voller van smaak is en zachter in afdronk dan bijvoorbeeld filterkoffie.
Het resultaat is een sterkere, bitterdere smaak en een grotere dosering cafeïne per kopje. Een Lungo is in volume groter dan een espresso en wordt dan ook geserveerd in een grotere kop. Een goede keuze voor de ervaren koffiedrinker die een volle kop koffie verkiest boven een espressoshotje!
De bereidingswijze
Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso. Een Lungo is hierdoor sterker en bitterder van smaak dan de milde Americano.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
De meest geconcentreerde koffiesoort is een ristretto - deze heeft relatief het hoogste cafeïnegehalte. Een lungo is echter groter en bevat dus meer cafeïne dan een ristretto.
Welke koffiesoort heeft de minst sterke smaak? Een latte wordt over het algemeen beschouwd als de minst intense koffie. Gemaakt met vers gezette espresso, wordt de smaak minder intens door de hoeveelheid toegevoegde melk, waardoor hij zoeter en zachter van smaak wordt.
Het cafeïnegehalte in een bereide espresso capsule bedraagt ongeveer 50 tot 120 mg. Omdat de lungo variëteiten 20% meer koffie bevatten, varieert de hoeveelheid cafeïne tussen 70 en 110 mg per capsule.
Het cafeïnegehalte in een bereide Espressocapsule bedraagt ongeveer 55 tot 65 mg. Omdat de Lungovariëteiten 20% meer koffie bevatten, varieert de hoeveeheid cafeïne tussen 77 en 89 mg per capsule.
Een caffé lungo bestaat uit een normale hoeveelheid espresso, aangevuld met heet water. De totale volume is dan ongeveer 75 / 95 ml. De sterke is uiteraard minder sterk dan een espresso, door de toevoeging van water. Je serveert het in een kopje of een klein cappuccinokopje van 1,5 dl.
Lungo koffie is een perfecte keuze wanneer jij houdt van de ultieme koffiesmaak en graag geniet van een grotere koffie. Bij Nespresso is een lungo standaard 110 ml, vergelijkbaar met een normale kopgrootte in Nederland.
Waar komt de hoeveelheid cafeïne in koffie vandaan en hoeveel cafeïne zit er eigenlijk in een espresso en in ander koffiesoorten? Robusta koffie bevat gemiddeld bijna twee maal zoveel cafeïne als Arabica koffie. Dit heeft te maken met de hoogte waarop de koffie groeit.
Een lungo daarentegen zou bij gebruik van dezelfde maalgraad tot 1 minuut doorlooptijd nodig hebben om een kopje te vullen met 150 milliliter koffie. ' Dus: verwar een lungo nooit met een americano. Bestel de americano, de correct gezette espresso die wordt aangelengd met heet water.
- Lungo Intenso is een creatieve Braziliaanse mix van Arabica en Robusta. - Geroosterd en gemalen door experts om de intensiteit en volle body vrij te laten komen en het rijke aroma te behouden in een grote capsule. - Elke doos bevat 16 capsules waarmee je 16 koppen Lungo Intenso kunt maken.
Lungo betekent in het Italiaans namelijk lang. Deze koffiesoort is als het ware een lange espresso. Voor de bereiding van een lungo gebruik je dan ook dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso. Het verschil zit hem in de hoeveelheid water die je gebruikt.
Voor een heerlijke kop koffie die zacht van smaak is, zit je goed met de Linizio Lungo. Ondanks zijn milde karakter laat hij niks te wensen over qua smaakervaring. Voor deze cups heeft Nespresso rode en gele Bourbonbonen uit Zuid-Brazilië gebruikt. Deze zorgen voor een smaak die aan gemoute granen doet denken.
Cafeïne stimuleert je zenuwstelsel en heeft daardoor invloed op wat je doet, voelt en denkt. Bij 75 mg of meer kan het je alertheid en concentratie verhogen. Ook kan cafeïne bij sporten je prestatie en uithoudingsvermogen verbeteren, en de zwaarte van de inspanning voor je gevoel verlagen.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Cafeïne blijft lang in ons lichaam
Na zo'n 5 tot 6 uur is de stof voor de helft uitgewerkt. Na 10 tot 12 uur is nog steeds een kwart van de cafeïne niet uit het lichaam verdwenen.
Voor een lungo heb je 5 à 7 g espressopoeder nodig – dezelfde hoeveelheid koffie als voor een klassieke espresso. Maar met twee keer zo veel water. Met circa 80 à 110 ml per kopje krijg je dus twee keer zo veel koffie als bij zijn kleinere broertje.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien zonder problemen ongeveer 400 milligram (mg) cafeïne per dag binnenkrijgen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne over de dag te nemen.
En dan blijkt dus dat een espresso eigenlijk een van de slapste koffies is. “Het is misschien verrassend, maar een espresso is een van de koffies met het laagste cafeïnegehalte. De extractietijd bedraagt immers maar 30 seconden.
Koffie die gemaakt is van 100% Arabicabonen is over het algemeen zacht, mild en rond van smaak. Hoe meer Robusta bonen, hoe meer kracht (sterker) er in de koffie zit. Wat u lekker vindt is zeer persoonlijk: Hoe milder hoe hoger het gehalte is van de Arabicabonen.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.