Een besloten vennootschap is een rechtspersoon en daarom in principe zelf aansprakelijk voor haar schulden, dus ook voor belastingschulden. Bij wanbeheer zijn de bestuurders echter hoofdelijk met hun persoonlijk vermogen aansprakelijk.
Een 'onrechtmatige daad' betekent dat een persoon of organisatie nadeel heeft door het verkeerd handelen van een ander. U kunt hiervoor als bestuurder van een rechtspersoon persoonlijk aansprakelijk gesteld worden door de persoon of organisatie.
De bv is beperkt aansprakelijk. Dat houdt in dat de aandeelhouders zich enkel verbinden tot hun inbreng. In geval van faillissement kunnen de schuldeisers het privévermogen van de aandeelhouders niet aanspreken. Op dat principe bestaan er echter uitzonderingen voor de aandeelhouders die de oprichtende vennoten zijn.
Bij een eenmanszaak bent u 100% aansprakelijk met uw privévermogen. Als uw bedrijf failliet gaat, dan gaat u ook failliet. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is ook uw partner financieel aansprakelijk voor de schulden.
Bv: niet in privé aansprakelijk
Wilt u dit voorkomen? Dan is een besloten vennootschap (bv) een goede oplossing. Een bv is een samenwerkingsverband van aandeelhouders. Bij een bv zijn aandeelhouders in principe nooit verder aansprakelijk dan tot het bedrag waarvoor zij deelnemen in de vennootschap.
Bij hogere winsten hoef je met een bv gemiddeld minder belasting te betalen dan met een eenmanszaak. Maar je hebt wel hogere kosten. Onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten. Een eigenaar van een eenmanszaak heeft misschien recht op ondernemersaftrek waaronder de zelfstandigenaftrek.
Of je privé aansprakelijk bent voor de schulden van een bedrijf hangt er vanaf welke rechtsvorm je kiest. Wanneer je er een zonder rechtspersoonlijkheid kiest (een eenmanszaak, vof of maatschap) dan ben je wel privé aansprakelijk, bij een bedrijf met rechtspersoonlijkheid (een bv) niet.
Ondanks dat de handelingen in naam van de bv in oprichting zijn gedaan blijft degene die de handelingen heeft gedaan hoofdelijk aansprakelijk. Dit houdt in dat u met uw privévermogen aansprakelijk bent wanneer u de verplichtingen die voortvloeien uit de handelingen niet nakomt.
Particulieren en bedrijven kunnen elkaar aansprakelijk stellen. Daarmee houdt de aansprakelijkstellende partij de tegenpartij verantwoordelijk voor de geleden schade. De tegenpartij zal de kosten dan moeten vergoeden.
De bestuurders zorgen voor de dagelijkse leiding aan het bedrijf. Een bv kan ook toezichthouders hebben. Deze kunnen een aparte raad van commissarissen vormen (two-tier board), of deel uitmaken van het bestuur (one-tier board). Bij kleine bv's kan het zijn dat er maar een bestuurder is.
Eén van de nadelen van een BV is fiscaal van aard. Een BV kan namelijk niet rekenen op bepaalde belastingvoordelen die wel van toepassing zijn op een eenmanszaak of VOF. De startersaftrek, zelfstandigenaftrek, en mkb-winstvrijstelling zijn bijvoorbeeld niet van toepassing op de BV.
Een van de belangrijkste redenen voor ondernemers om een bv op te richten is het beperken van de aansprakelijkheid. Als je een eenmanszaak hebt, ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Ga je failliet, dan ben je gedwongen je huis te verkopen en beland je in de schuldsanering.
Minder fiscale (starters) aftrekposten
Het eerste nadeel is dat een BV vergeleken met de eenmanszaak en vof, minder aftrekposten kent. Denk bijvoorbeeld aan startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de mkb-vrijstelling. Deze fiscale aftrekposten zijn niet van toepassing op de BV.
Leent u uw auto uit en veroorzaakt de bestuurder een ongeluk waarbij schade ontstaat? Dan zijn de kosten voor u. Als eigenaar van de auto blijft u verantwoordelijk voor wat ermee gebeurt. Meestal vergoedt uw verzekering de schade.
Het oprichten van een BV kan alleen, maar ook gezamenlijk met een compagnon of meer dan twee aandeelhouders. Er zit geen limiet aan het aantal aandeelhouders dat een BV kan hebben.
Je privévermogen is veilig
De bv is, net als de nv en de cv, een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Je bent dus – zoals de naam al zegt – beperkt aansprakelijk. Enkel het geld dat je in de onderneming investeert, ligt in de weegschaal.
Indien uw onderaannemers schade veroorzaken of niet tijdig het werk afmaken, kan uw opdrachtgever u aansprakelijk houden. U bent dan schadeplichtig. U wilt op uw beurt de onderaannemer aansprakelijk stellen. Hoe u dit doet en waar u op moet letten leest u in dit artikel.
Wanneer is een MKB-bedrijf aansprakelijk? Een MKB-bedrijf is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door het bedrijf. Zo ben je meestal aansprakelijk voor schade door fouten van personeel. Ook als een product of machine van je bedrijf schade veroorzaakt, kun je aansprakelijk worden gesteld.
In de wet is vastgelegd dat als een opdrachtgever werk laat uitvoeren door iemand met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft, hij op dezelfde wijze aansprakelijk is voor schade als wanneer het wel een werknemer was geweest.
De bv bestaat uit aandeelhouder(s) en bestuur
Deze kunnen dezelfde persoon of vennootschap zijn, maar dit kan ook verschillen. De aandeelhouders zijn eigenaar van de bv en hebben stemrecht. Alle formele besluiten in de bv moeten met toestemming van de aandeelhouders worden genomen.
Een BV dient u altijd in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit kunt u doen tot maximaal een week na de oprichting van uw onderneming. U krijgt vervolgens een KvK-nummer. Wanneer u uw BV niet inschrijft binnen een week bij De KvK, bent u hoofdelijk aansprakelijk.
In Nederland is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Je mag dus zelf bepalen of je verzekerd of niet verzekerd bent wanneer je schade bij een ander aanbrengt. Om plotselinge hoge kosten te vermijden wordt er door veel Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.
Als het de schuld van iemand anders is, en je de kosten vergoed wil krijgen, dan moet je de wederpartij aansprakelijk stellen. Dit betekent dat je aangeeft dat de andere partij een onrechtmatige daad heeft begaan waardoor jij nu schade hebt. Met andere woorden, de andere partij is aansprakelijk voor jouw schade.
Op het moment dat je zakelijk aansprakelijk wordt gesteld, dan is het goed om jouw AVB verzekering te benaderen. Op het moment dat het tot een gerechtelijke procedure komt, dan is bij de civiele rechter een advocaat verplicht. Bij de kantonrechter is dit niet het geval, maar ook dan is een advocaat wel aan te raden!