Mijn laatste menstruatie was tussen de 20 en 23 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 18 en 21 weken zwanger. Dat is alweer 5 maanden!
20 weken zwanger: jouw symptomen
Gefeliciteerd! Je bent halverwege je zwangerschap! Je hebt al een hele weg afgelegd in deze viereneenhalve maand.
Als je 21 weken zwanger bent, op hoeveel maanden zit je dan? Je gaat nu maand 6 van de zwangerschap in.
Het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uitkomt plus vier centimeter moet ongeveer overeenkomen met het aantal weken dat je zwanger bent. Zo kan je verloskundige controleren of je baby goed groeit. Op dit moment is de baarmoeder al behoorlijk naar boven uitgerekt en komt tot je navel.
In week 24 haalt je kleintje heel wat acrobatische toeren uit! Je kunt je baby nu echt in je buik voelen. Lees verder wat je mag verwachten als je zes maanden zwanger bent.
Het derde trimester loopt vanaf 28 weken (7 maanden) tot aan de bevalling. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van kramp in je benen.
Wist je dat? Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden, 40 weken of 280 dagen. Door middel van een echografie wordt je zwangerschapsduur exact bepaald. De eisprong en de eventuele bevruchting vinden meestal plaats 2 weken na het begin van je laatste menstruatie.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
Hij weegt nu ongeveer 335 gram - net zo veel als een grapefruit! Zijn spieren - en dus ook zijn bewegingen - worden steeds krachtiger. Hier maakt hij goed gebruik van: hij beweegt zijn armen en benen om te draaien en koprollen te maken.
Maandelijkse zwangerschapssymptomen: vijf maanden zwanger
Jeukende huid. Zwangerschapsstriemen of striae. Spataderen. Kortademigheid.
Je kan verder optellen of je kan beginnen aftellen. Je kindje is nu volop aan het verder groeien en ontwikkelen. 5 Maanden zwanger komt overeen met 23 weken.
Eén week voor de vermoedelijke bevallingsdatum mag u niet meer gaan werken. De overige weken (prenataal) zwangerschapsverlof (maximaal 5 weken dus) mag u overdragen naar de (postnatale) bevallingsrust. Daardoor kan het postnatale verlof maximaal 14 weken bedragen.
De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte. U moet dan in het ziekenhuis bevallen.
Je baby in week 20
Je baby is nu ongeveer 25 cm, ongeveer zo groot als een wortel, en weegt circa 320 gram. De kleine is volop in de groei. Dat is het belangrijkste waar het zich mee bezig houdt in de baarmoeder. Ondertussen is je baby lekker levendig en beweegt zich maar liefst 20 keer per 24 uur!
Het lijkt in het begin op wat gek geborrel in je buik. Veel vrouwen beschrijven het als een vlinder die rond dwarrelt in de buik. Je buik is inmid- dels al behoorlijk gegroeid. Misschien is je navel eruit 'geplopt', waardoor er een bobbeltje op de plaats van je navel zit.
Als je 19 weken zwanger bent, op hoeveel maanden zit je dan? Je bent nu halverwege de vijfde maand en kunt last gaan krijgen van meer pijntjes omdat je buik alsmaar doorgroeit.
Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Je borsten kunnen gespannen aanvoelen alsof je ongesteld moet worden. Onder invloed van hormonen worden de tepels en het tepelhof donkerder. Ze worden groter en steviger. Dit komt omdat er meer klierweefsel en melkkliertjes bijkomen en je meer vocht vasthoudt.
De vijfde maand van mijn zwangerschap.
Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken. Als die sneller groeit dan voor jouw zwangerschapsduur verwacht wordt, is de kans groot dat je zult bevallen van een flinke, dikke en zware baby.
In de volksmond wordt gezegd dat de vorm van de buik van een zwangere vrouw het geslacht van haar toekomstige baby bepaalt. Als het een puntbuik is, en u de foetus vooraan en laag draagt, dan wordt het een jongen. Als de buik rond is en u draagt de baby hoog en rondom, dan wordt het een meisje.
De grootte van je babybuik zegt dus vrijwel niets over je baby. Tijdens de controles zal je verloskundige regelmatig controleren of je buik de juiste grootte heeft en kijkt ze naar de fundushoogte. Met een handig rekensommetje berekent ze of de grootte overeenkomt met het aantal weken dat je zwanger bent.
Vier maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten
Veranderingen in je lichaam: in de vierde maand van je zwangerschap, ongeveer tussen week 18 en 20, kan het zijn dat je je baby voor de eerste keer voelt bewegen. Het lijkt een beetje alsof er vlinders in je buik rondfladderen.
De langste zwangerschap ooit gemeten duurde maar liefst 375 dagen. In 1945 was Penny Diana Hunter maar liefst 100 dagen overtijd.
De medische term hiervoor is 'serotiniteit'. Vijf tot tien procent van alle zwangerschappen duurt langer dan 42 weken.