Migraine. Hierbij heeft u een aanval van erge hoofdpijn.
Kenmerken van migraine
Bij migraine heb je last van een heftige, kloppende hoofdpijn. Meestal aan één kant van het hoofd, maar soms ook aan beide kanten. De hoofdpijn komt in meerdere aanvallen. Je hebt hier zoveel last van dat het je dagelijkse leven in de weg zit.
Er zijn vijf veel voorkomende soorten hoofdpijn. Vier daarvan staan beschreven in de NHG-richtlijnen voor huisartsen. Dit zijn spanningshoofdpijn, migraine, medicamenteuze hoofdpijn en clusterhoofdpijn. Als fysiotherapeut zien we daarbij ook nog cervicogene hoofdpijn.
Clusterhoofdpijn is een heel heftige pijn aan 1 kant van uw hoofd. De pijn zit aan de zijkant van uw hoofd, rond uw oog. De hoofdpijn komt in aanvallen. De aanvallen blijven tijdens een periode van weken tot maanden terugkomen.
Hoofdpijn kan door veel dingen komen. Zoals slecht slapen, veel cafeïne of vaak pijnstillers nemen. Aanvallen van hoofdpijn kunnen door migraine komen. Meestal is de oorzaak van hoofdpijn niet ernstig.
Clusterhoofdpijn is een vrij zeldzame maar zeer ernstige vorm van hoofdpijn die in aanvallen komt. Een andere term voor clusterhoofdpijn is neuralgie van Horton. Clusterhoofdpijn staat ook bekend als 'suicide headache' (zelfmoordhoofdpijn), vanwege de bijna ondraaglijke pijn.
Spanningshoofdpijn voelt als een knellende pijn aan de zijkanten van uw hoofd. De hoofdpijn komt regelmatig terug. Spanningshoofdpijn is vervelend, maar niet gevaarlijk. Probeer door te gaan met uw werk en activiteiten.
Migraine is een aanval van erge hoofdpijn. Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren. De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd. Vaak is er ook sprake van misselijkheid en overgeven.
Symptomen. Verstopte bijholtes, een loopneus en druk of pijn aan het gezicht of hoofdpijn kunnen op een verkoudheid wijzen. Als het snot echter geel of vlekkerig is, heeft u mogelijk een bijholteontsteking. Door chronische bijholteontstekingen kan uw levenskwaliteit afnemen en kunt u zich constant moe voelen.
Bij migraine krijgt u aanvallen van heftige hoofdpijn. De hoofdpijn is vaak bonzend en zit meestal aan 1 kant. Een aanval begint soms met een aura: u ziet bijvoorbeeld vlekken of voelt tintelingen in uw gezicht of in 1 hand. Neem rust als u merkt dat een aanval begint.
Spanningshoofdpijn komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en misschien spelen hormonale factoren een rol, als ook het verschil in lichaamsbouw en lichaamshouding. Een psychische oorzaak voor spanningshoofdpijn is nog nooit aangetoond.
Leidse onderzoekers hebben een tijdje geleden ontdekt dat migraine kan leiden tot blijvende hersenschade, vooral bij frequente aanvallen. De behandeling moet zich dus niet alleen op pijnbestrijding richten, maar ook op het voorkomen van aanvallen en daarmee het optreden van hersenletsel.
De pijn is vrijwel altijd stekend van aard en zeer hevig. In tegenstelling tot migraine, waarbij de patiënt het liefst zo stil mogelijk gaat liggen of zitten, wordt de patiënt met clusterhoofdpijn onrustig, gaat heen en weer lopen of draaien in bed.
Treedt spanningshoofdpijn op, dan kan kortdurend paracetamol of bij onvoldoende effect hiervan een NSAID gebruikt worden. Bij chronische spanningshoofdpijn is terughoudendheid geboden met gebruik van analgetica in verband met medicatieovergebruikshoofdpijn.
Hoofdpijn kan in het voorhoofd, het achterhoofd of boven op het hoofd gevoeld worden. Sommige vormen worden juist altijd links of rechts in het hoofd gevoeld. Soms is de oorzaak van hoofdpijn gemakkelijk aan te wijzen: een slechte nachtrust, verkoudheid, een concert met harde muziek of een kater.
Hoofdpijn vanuit de nek. Cervicogene hoofdpijn is een vorm van secundaire pijn. Dat betekent in dit geval dat de pijn niet ontstaat in je hoofd, maar in je nek. De pijn zit meestal aan één kant van je hoofd en kan verergeren bij bepaalde bewegingen of juist door lang in dezelfde houding te zitten of staan.
Bel op werkdagen uw huisarts voor een afspraak als 1 of meer van de volgende dingen voor u klopt: U heeft vaak hoofdpijn en vaak pijnstillers nodig. U blijft last van hoofdpijn houden, terwijl u de adviezen wel opvolgt. U heeft medicijnen van uw huisarts gehad tegen uw hoofdpijn, maar de pijn wordt niet minder.
Clusterhoofdpijn is op zich niet dodelijk, maar indirect wel.
Risicofactoren. Clusterhoofdpijn komt het meest voor in de leeftijd van 20-40 jaar en meer bij mannen dan bij vrouwen (5:1). Genetische factoren spelen een rol en is er dus meer risico op clusterhoofdpijn als het in de familie voorkomt. Daarnaast komt clusterhoofdpijn meer voor bij mensen die roken.
Symptomen van clusterhoofdpijn treden altijd op aan de kant van het hoofd waar de pijn zit. De meest voorkomende bijverschijnselen zijn een rood of tranend oog, een verstopte neus of een loopneus, een zwetend voorhoofd, een vernauwde pupil, een hangend ooglid of een ooglidzwelling.
Hoofdpijn is meestal een reden om niet aan een vrijpartij te beginnen. Maar het kan juist helpen doordat tijdens het vrijen het pijnstillende hormoon endorfine vrijkomt. Ook treden er veranderingen in de bloeddruk op.
Veel voorkomende soorten hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn, hoofdpijnaanvallen door migraine en clusterhoofdpijn. Hoofdpijn kan kloppend, stekend, bonkend, zeurend of drukkend zijn. Als je vaak hoofdpijn hebt en het je dagelijks leven beïnvloedt, is het goed om naar de huisarts te gaan.
Kinderen en volwassenen met stekende hoofdpijn hebben een normale levensverwachting. Het hebben van stekende hoofdpijn heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Kinderen van een volwassene met stekende hoofdpijn hebben geen duidelijk verhoogde kans om zelf ook stekende hoofdpijn te krijgen.