Dwanggedachten (obsessies) zijn steeds terugkerende vervelende gedachten of beelden die angst of spanning veroorzaken over bijvoorbeeld besmettingsgevaar, rampen, ernstige fouten maken, een dierbare iets naars aan doen, over de seksuele geaardheid, en afvragen of de partner de ware is.
Voorbeelden van dwanggedachten/obsessies zijn: Je bent bang dat anderen jou iets willen aandoen. Je bent bang dat je voortdurend besmet raakt door vuil. Je denkt dat je grove fouten maakt met ernstige gevolgen.
heel vaak handen wassen. op een trap steeds bepaalde treden overslaan. iets een vast aantal keer doen, bijvoorbeeld 3 keer in je handen klappen voor je de voordeur opendoet. dingen op een tafel steeds heel netjes en precies naast elkaar leggen.
Een dwangstoornis kan ontstaan na een periode met stressvolle omstandigheden en gebeurtenissen of het krijgen van meer verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld na de geboorte van een kind of bij een nieuwe baan. Of tijdens een periode van werkeloosheid en armoede.
Wat gebeurt er bij een dwangstoornis in de hersenen? Bij mensen met een dwangstoornis is veel onderzoek gedaan naar de functie van de hersenen. Daaruit blijkt dat bij een dwangstoornis bepaalde delen van de hersenen actiever en andere delen minder actief zijn dan zou moeten.
De dwangstoornis die het meest voorkomt is smetvrees, maar ook controledwang komt vaak voor. Een voorbeeld: als je thuis weggaat controleer je meerdere keren of het gas wel uit staat. Of: je checkt voortdurend of je wel alles bij je hebt.
Een dwangstoornis gaat meestal niet vanzelf over. Wanneer dwang je leven in de weg staat of zelfs heeft overgenomen, dan kan therapie je helpen. Therapie kan een dwangstoornis niet genezen, maar het helpt je wel om op een gezonde en ontspannen manier met stress om te gaan.
De dwangstoornis is in de meeste gevallen goed te behandelen. Afhankelijk van de klachten en de ernst ervan krijgt u een behandeling met cognitieve gedragstherapie, medicijnen of een combinatie van beide. Door de behandeling nemen de dwanggedachten en de dwanghandelingen af.
Gevolgen van een dwangstoornis
OCS heeft vaak een grote impact op je leven. Bezig zijn met dwangmatige gedachten en handelingen is tijdrovend en vermoeiend. Je komt minder goed toe aan je dagelijkse bezigheden of sociale activiteiten. Daardoor kan je je eenzaam of minderwaardig gaan voelen.
OCD is een mogelijk invaliderende aandoening die levenslang kan blijven bestaan. Voor de meeste mensen is OCD een chronische ziekte waarvoor ze hun leven lang behandeld moeten worden. Voor sommigen veroorzaken de symptomen van OCD extreem ernstige angst en leed.
Wanneer je OCD niet behandeld kan dit flinke impact op je leven hebben. Door de stress die de schaamte over je stoornis met zich meebrengt (omdat je compulsieve gedrag bijvoorbeeld probeert te verbergen voor vrienden) kun je fysieke klachten ontwikkelen.
Dagelijks leven met een dwangstoornis
Mensen die lijden aan een dwangstoornis gaan zich op den duur dan ook vaak somber voelen. Ook ervaren mensen met dwang veel schaamte, niet alleen voor hun handelingen maar ook voor de nare gedachten en beelden die in hun hoofd opkomen.
Een dwangstoornis is te behandelen met cognitieve gedragstherapie. Dwanghandelingen worden hierbij langzamerhand afgebouwd zodat je ervaart dat datgene wat je vreest niet gebeurt als je de dwanghandeling nalaat. Daarnaast ga je in op de gedachtes die je angstig maken en leer je met deze gedachtes om te gaan.
Dwanggedachten (obsessies) zijn steeds terugkerende vervelende gedachten of beelden die angst of spanning veroorzaken over bijvoorbeeld besmettingsgevaar, rampen, ernstige fouten maken of een dierbare iets naars aan doen.
Tips bij een dwangstoornis voor naasten
Bied hulp maar ga niet mee in de dwang. Vraag waar je iemand met OCD bij kan helpen, wees betrokken of neem juist wat afstand. Maak duidelijk waar je grenzen liggen en wees je ervan bewust dat je geen behandelaar bent. Denk ook aan jezelf.
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI`s genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof. Ze verminderen de dwanggedachten, zodat de angst afneemt en de neurose vermindert. Voorbeelden zijn fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.
Als je ergens niet aan mag denken blijft het in je hoofd en als je ergens aan moet denken dwalen onze gedachten juist vaak af. In de wetenschap noemen ze de opkomende gedachten ook wel intrusies of mind-pops. Bijna iedereen heeft dit wel eens, sommigen wat meer dan anderen.
Dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis symptomen
Obsessief bezig zijn met regels, details, orde of schema's. (controledrang/controledwang) Streven naar perfectie. Werk en productie gaan ten koste van vrije tijd en/of familie.
Vaak gaan dwangklachten samen met depressieve klachten en slaapproblemen. Door negatieve emoties kunnen de dwangklachten verergeren en een vicieuze cirkel worden.
Je kunt een obsessie herkennen aan het niet kunnen loslaten van een bepaalde gedachte. De gedachte keert steeds terug in je hoofd, ook al probeer je er niet aan te denken. Zo'n gedachte is bijvoorbeeld dat je bang bent dat er iets ergs zal gebeuren of dat je besmet zal raken met een ziekte.
Een dwangstoornis behandelen we o.a. met cognitieve gedragstherapie. Deze therapievorm bestaat uit twee onderdelen: exposure met responspreventie (gedragstherapie) en cognitieve therapie.