Een dakloze heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, en staat dan ook niet in het bevolkingsregister ingeschreven. Een thuisloze heeft vaak wel een (wisselend) adres waar wordt overnacht, en staat via dat adres dan ook bij het bevolkingsregister ingeschreven.
Dak- en thuisloosheid
Dak- of thuislozen zijn niet in staat een dak of thuis te verwerven of te behouden. In Vlaanderen werden in 2014 ongeveer 5500 personen als thuisloos geteld. Ze verbleven in de opvang of werden begeleid naar stabiel wonen. Maar er is ook veel 'verborgen' thuisloosheid.
Wordt beschouwd als dakloze: "de persoon die niet over een eigen woongelegenheid beschikt, die niet de middelen heeft om daar op eigen krachten voor te zorgen en daardoor geen verblijfplaats heeft, of die tijdelijk in een tehuis verblijft in afwachting dat hem een eigen woongelegenheid ter beschikking wordt gesteld".
Het leven op straat is meestal hard en gevaarlijk. Daklozen hebben geen toegang tot onderwijs of medische voorzieningen. Daarbij zijn ze vatbaarder voor misdrijven (vaak door andere daklozen), drugsverslaving, ziektes, lichamelijk en seksueel misbruik, mishandeling en in koudere klimaten onderkoeling of doodvriezen.
Iedere dakloze moet in elk geval tijdelijk van bed en brood worden voorzien. Gemeenten zijn wettelijk verplicht alle daklozen die erom vragen tijdelijk op te vangen, ook al komen ze uit een andere regio. Als de gemeente de dakloze opvangt, krijgt die ook aanspraak op een bijstandsuitkering.
Zolang er geen beslag wordt gelegd op een deel van de uitkering, krijgen daklozen 710 euro per maand. Een 'normale' uitkering bedraagt 904 euro. Van die tweehonderd euro extra moeten alle vaste lasten betaald worden. Zonder woning ben je dus voordeliger uit.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
Zorgverleners kennen het loket niet en huisartsen en ziekenhuizen weten niet dat dak- en thuislozen recht hebben op een zorgverzekering. Een zorgverzekering is voor elke Nederlander verplicht, ook als diegene dat niet kan betalen.
Veelvoorkomende somatische klachten zijn huidaandoeningen, luchtweginfecties, pijn en problemen met de ogen, de voeten en het gebit. Daklozen zijn vaak ook zorgmijders; bij ernstige gedragsstoornissen is bemoeizorg geïndiceerd.
In 2021 telde Nederland ongeveer 32.000 dakloze mensen. Zij hebben geen eigen woning en hebben vaak ook andere problemen, zoals een geldtekort. Het is zonder woning extra moeilijk om uit deze situatie te komen.
U bent thuisloos als u steeds wisselt van onderdak of woonplaats. Een thuisloze staat soms wel ingeschreven in het bevolkingsregister. Vaak is dat op het adres van een familielid of kennis waar het meest wordt overnacht.
als synoniem van een ander trefwoord: zwerver (zn) : clochard, dakloze, landloper, schooier, vagebond, zwerveling.
Daklozen vaak man en ingeschreven in vier grote steden
Op 1 januari 2021 was 80 procent van de daklozen man, en 37 procent verbleef in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Van alle Nederlanders tussen 18 en 65 jaar was de helft man en woonde ongeveer 16 procent in een van deze vier steden.
Meer dan 1 miljoen mensen in ons land missen een dak boven het hoofd, voldoende geld om van te leven en het diepe besef erbij te horen. Ze hebben vaak meer problemen tegelijk, zoals geldproblemen, een verslaving, psychische problemen of een verstandelijke beperking. Dak- en thuisloze mensen hebben geen stabiel leven.
Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn er in totaal 32.000 daklozen in Nederland, onder wie duizenden jongeren. Hulpverleners signaleren dat het aantal toeneemt. Het Leger des Heils sprak vorig jaar nog over een 'een schrikbarende constatering'. De organisatie telde afgelopen zomer 6016 daklozen in Nederland.
Ook als dakloze kunt u een bijstandsuitkering aanvragen. Als u dakloos of thuisloos bent vraagt u de uitkering aan bij de screeningsbalie.
Re: Wel werk maar binnenkort dakloos, kan dat? U kunt blijven werken, maar u bent wel verplicht om dan een postadres te hebben.
Het kan variëren per uitkering en per verstrekker. Over het algemeen geldt: drie nachten in een week bij iemand slapen = samenwonend. Vraag het na bij je uitkeringsinstantie, daar kunnen ze je precies uitleggen wat in jouw geval de regels zijn.
Kan iemand zonder vast woon- of verblijfadres wel een zorgverzekering afsluiten? Ja dat kan. Maar dan moet hij of zij wel een briefadres hebben dat is vastgelegd in de Basisadministratie Personen (BRP). De gemeente kan de mensen zonder vast verblijfadres helpen aan het verstrekken van een tijdelijk briefadres.
Daklozen hebben tijdelijk geen woning, door omstandigheden. Zwervers zijn bewust daklozen.
Gemeenten mogen zelf bepalen of ze de energietoeslag van 800 euro ook aan dak- en thuislozen verstrekken. Maar het Rijk - dat hiervoor het geld beschikbaar heeft gesteld - geeft aan dat de richtlijn is dat dak- en thuislozen en personen die in een inrichting verblijven, hiervan worden uitgesloten.
Op 20-jarige leeftijd was de levensverwachting bij daklozen mannen 14,3 jaar korter (95%-BI: 11,0-17,6) en bij dakloze vrouwen 15,8 jaar korter (95%-BI: 10,2-21,4).
City Shower wil op drie plekken in Rotterdam douches neerzetten waar mensen zich tóch kunnen wassen als ze geen huis hebben. DEHAVENLOODS Almin heeft al een heel circulair plan klaarliggen. “Het douchewater is regenwater dat gefilterd wordt zodat je het niet kunt drinken maar jezelf er wel mee kunt wassen.
Als u dakloos bent, kunt u overdag terecht bij een inloophuis. U kunt gewoon binnenlopen tijdens de openingsuren. In het inloophuis kunt u opwarmen, naar de wc gaan, douchen en koffiedrinken.