We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo. Rund was goed voor 8 kilo per jaar. Andere vleessoorten zoals kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees zijn minder populair: samen zijn ze goed voor ruim 1 kilo per persoon per jaar.
Vleeseters Qua vlees eten we vaak varkensvlees, in de vorm van gehakt. uit een artikel van RTL Nieuws blijkt dat gehaktballen populair zijn op het menu. Daarnaast worden ook slavinken, worsten en kipfilet veel gegeten. Gemiddeld eten wij in Nederland honderd gram vlees per dag.
Australiërs zijn de grootste vleeseters ter wereld met 111,5 kilo (bruto*) per persoon. Zij worden gevolgd door Nieuw-Zeelanders, Oostenrijkers en Argentijnen. Nederlanders zijn bescheidener en zitten gemiddeld op zo'n 85,50 kg (bruto*) vlees.
Gemiddeld eten mannen 117 gram vlees en vrouwen 82 gram vlees per dag. Van de mannen eten de 36-64- jarigen gemiddeld het meeste vlees (in grammen) en van de vrouwen de 18-35-jarigen.
Maar in welk land eten ze nu het meeste vlees? De 'U.N. Food And Agriculture Organization' heeft dit onderzocht! Uit dit onderzoek is gebleken dat Luxemburg helemaal bovenaan staat al het aankomt op de gemiddelde consumptie van vlees per persoon.
Hiermee is kippenvlees ongetwijfeld 's werelds populairste stukje vlees. Britten eten gemiddeld 1,8 ton kip in hun leven. Een Amerikaan eet gemiddeld het dubbele, namelijk: 3,6 ton kip.
Wie eten de meeste vlees? Dat zijn met stip de Australiërs en Amerikanen. Maar ook de Argentijnen zijn echte vleeseters. Gemiddeld eten ze daar meer dan 100 kilo per persoon.
2% van de mensen noemt zich vegetariër. Dit is constant door alle onderzoeken heen. Neem je de veganisten hierin mee, dan kom je op 3% van de Nederlandse bevolking die vlees noch vis eet. De resterende 1 tot 2% eet geen vlees, maar wel vis.
Nederlanders eten ondanks alle aandacht voor dierenwelzijn, klimaat en de eigen gezondheid nog altijd veel vlees. Gemiddeld consumeren Nederlanders op jaarbasis 12 kilo meer vlees dan de voedingsrichtlijnen adviseren, staat in een rapport van ABN Amro over flexitarisme.
Zuid-Amerikaans rundvlees staat bekend als het beste vlees ter wereld. Het staat bekend als mals en rijk van smaak.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
Hoewel Nederland een echt kaasland is, staat het niet op de eerste plek qua kaasconsumptie. De meeste kaas wordt namelijk gegeten in Denemarken. Daarna volgt Griekenland, waar vooral veel feta in gerechten wordt verwerkt.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Recepten met pasta zijn met stip de favoriet van de Nederlander in 2020. Daarnaast kiezen Nederlanders graag voor bowls (zoals sushi- of burrito bowls) of voor balans recepten; maaltijden boordevol groenten. Dit jaar is er 23% meer gezocht op 'bowl recepten' dan in dezelfde periode in 2019.
Aardappelen, groenten, peulvruchten, sauzen en smaakmakers, vlees en vleesvervangers en vis, schaal- en schelpdieren worden vooral tijdens de avondmaaltijd gegeten. Koek en gebak, dranken, hartige snacks en fruit, noten en olijven en zoetwaren worden vaker tussendoor gegeten.
De Chinezen eten 63 kilo vlees per jaar, Nederlanders 89 kilo, maar Amerika spant de kroon: daar ligt de vleesconsumptie op 120 kilo per persoon per jaar.
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Vegetariërs eten om principiële redenen geen vlees en ook geen vis of gevogelte. Carnivoren zijn dieren (in de regel, zulke mensen ken ik niet) die UITSLUITEND vlees eten en van 100 % vlees kunnen leven.
Nederlanders eten nog graag een stukje vlees, maar de meesten niet meer elke dag. Vlees, vis of vega? Voor ongeveer één op de vijf Nederlanders is vlees of vis dagelijkse kost, blijkt uit een enquête van onderzoeksinstituut Kieskompas. Zo'n 20.000 mensen werden aan de tand gevoeld over hun vleesconsumptie.
Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om een keer per week vis te eten en een of meerdere dagen per week vegetarisch te eten.
Vlees pas bij een gezonde lifestyle, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. In tegenstelling tot wat velen beweren het nuttigen van rood vlees dus in het geheel niet slecht, mits je het eten daarvan beperkt tot “af en toe”. Wit vlees mag overigens gerust, elke dag.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Ayam Cemani
Ayam Cemani is 's werelds duurste kippenras.
In 2020 exporteerde Nederland 1,65 miljoen ton pluimveevlees met een waarde van € 2,95 miljard. Het grootste deel van het geïmporteerde pluimveevlees kwam uit Europa (560.000 ton). Buiten Europa zijn er een aantal landen die veel vleeskuikenvlees exporteren naar Europa, waarvan de belangrijkste Brazilië en Thailand.