Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Glasvezel is nog niet overal beschikbaar
Beschikbaarheid is (nog) het belangrijkste nadeel van glasvezel. Waar vrijwel elke wijk en elk bedrijventerrein inmiddels DSL heeft, geldt dat nog niet voor glasvezel. Het is een nieuw netwerk dat letterlijk per woning of bedrijfsgebouw wordt aangelegd.
Nee, je bent niet verplicht om een glasvezel abonnement af te sluiten. We sluiten jouw woning kosteloos en vrijblijvend aan op ons glasvezelnetwerk. Je betaalt hier dus niets voor. Belangrijk: geef wél op tijd toestemming.
U mag de glasvezelaansluiting weigeren. Houdt er dan rekening mee dat uw aanbieder het abonnement dat u nu heeft misschien niet meer kan leveren. Als u later alsnog een glasvezelaansluiting wilt, betaalt u waarschijnlijk aansluitkosten.
Glasvezelinternet is momenteel vaak wat goedkoper dan het kabelinternet van Ziggo, met hogere download- en vooral uploadsnelheden. Bij kabelinternet bedraagt de uploadsnelheid vaak maar 10 procent van de downloadsnelheid, terwijl die bij glasvezel even hoog is als de downloadsnelheid.
Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk. Dit houdt in dat het grootste gedeelte van het netwerk van Ziggo uit glasvezel bestaat maar de verbinding tussen de wijkkast en de woning geleverd wordt door een coaxkabel.
Vanaf 2022 gaat Ziggo duizenden aansluitingen per jaar verglazen. Maar ondanks dat Ziggo glasvezel tot in de meterkast in deze gevallen gaat aanleggen, blijft het kabelbedrijf in de woning coax gebruiken. Dit zorgt er onder meer voor dat alle Ziggo-abonnees dezelfde apparatuur kunnen gebruiken.
Overstappen op glasvezel is niet verplicht. Houd er alleen rekening mee, dat KPN in de toekomst geen twee netwerken (koper en glasvezel) in bedrijf gaat houden. Dat is te duur. Op termijn wordt het kopernetwerk uitgeschakeld.
Uit onderzoek van de Universiteit van Colorado blijkt dat een huis met glasvezel ongeveer 3% meer waard kan zijn. Dit is vooral belangrijk in afgelegen gebieden waar internetverbindingen soms niet zo snel zijn.
Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.
BIj glasvezel internet zijn hoge downloadsnelheden mogelijk. Het gaat dan om snelheden van minimaal 50 Mbps tot pakketten met wel 2 Gbps. Vergelijkbaar snel internet is ook via de kabel mogelijk. Zo biedt Ziggo op veel plaatsen een hoge snelheid van 1 Gbps aan.
Het aanleggen van glasvezel door KPN NetwerkNL is over het algemeen gratis, wanneer een hele wijk aangesloten wordt. Ligt er al glasvezel in jouw wijk, maar niet naar jouw huis? Dan zijn de aansluitkosten over het algemeen voor jouw rekening.
Je betaalt niets voor een glasvezelaansluiting. Je betaalt wel abonnementskosten voor internet, tv en bellen aan een provider. Je kiest altijd zelf welk abonnement je wilt.
Dat is logisch want we doen steeds meer online en steeds meer apparaten zijn aangesloten op het internet. Met glasvezel heb je in ieder geval het snelste en stabielste internet omdat je je verbinding met niemand deelt. Maar ook je WiFi in huis en in je tuin (zeker met deze zomerse temperaturen) moet goed geregeld zijn.
Glasvezel is handig als je vaak grote bestanden, zoals foto's en video's verstuurt. Bij een glasvezelverbinding maakt de afstand van je wijkcentrale tot je huis niet uit. Dit is wel het geval bij bijvoorbeeld dsl. Hierbij wordt het internet trager als je verder weg woont.
De grootste voordelen van glasvezel zitten vooral in de snelheid van de internetverbinding, maar ook bij de digitale televisie kijken is het zeker merkbaar. De beeldkwaliteit van een glasvezelverbinding ligt weer hoger dan die van een traditionele verbinding.
Glasvezel is dus het betrouwbaarste netwerk, zodat jij snel en stabiel internet hebt. Ook is glasvezel een stuk zuiniger dan andere netwerken. Met glasvezel wordt data met lichtsignalen doorgegeven, niet met stroom. Hierdoor verbruikt het glasvezelnetwerk veel minder energie dan bijvoorbeeld het kabelnetwerk.
Als je glasvezel wilt aansluiten, wordt er eerst gekeken of er een geschikte aansluiting aanwezig is in jouw omgeving. Vervolgens wordt er een glasvezelkabel tot aan de meterkast aangelegd. Daarna wordt er een mediaconverter in de meterkast geplaatst, die het signaal omzet naar een bruikbaar internetsignaal.
1. Het milieu: glasvezel is een stuk milieuvriendelijker dan koperen kabels. Er komen geen zware metalen meer in de grond terecht en er komt bij glasvezel ook geen elektromagnetische straling vrij.
Met Glasvezel Internet is jouw internetverbinding altijd stabiel en snel, ook al is je hele gezin online. De glasvezelverbinding in huis wordt niet verstoord door externe factoren, zoals de afstand tot de wijkcentrale of het internetgedrag van je buren.
We raden je het af om van glasvezel terug naar de kabel te gaan. Met glasvezel gebruik je niet de analoge coax-kabel, maar gloednieuwe digitale UTP-kabels. Dit zijn de beste kabels om supersnel data over te brengen. Daarom is met glasvezel 1000 Mbit internet mogelijk.
De uitrol van glasvezel ging dit jaar in Nederland met een recordtempo. Ook kan de concurrentie bij internet via glasvezel nu echt op gang komen. Er zijn in 2022 meer dan 1 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen aangelegd in Nederland. Branchevereniging NLconnect noemt het een 'recordjaar'.
Ziggo doet het wat betreft televisiekwaliteit iets beter (7,5) dan KPN Glasvezel (7,3) en KPN DSL (7,2). Met storingsmeldingen voor tv zitten KPN en Ziggo dit kwartaal dicht bij elkaar: 20% (KPN Glasvezel en KPN DSL) en 16% voor Ziggo. Het oordeel voor vaste telefonie is bij beide providers erg goed.
Waarom heb ik een digitale Ziggo coax kabel nodig? Als je een digitale tv hebt dan heb je een digitale coax kabel nodig. Als je nog je oude analoge tv kabel gebruikt, dan zal deze niet goed werken en storingen veroorzaken.
Beste uit de Test
In het eerste kwartaal van 2023 beoordeelde ons panel KPN Glasvezel als beste glasvezelprovider. De klanten van KPN beoordelen de kwaliteit van internet, televisie en telefonie als goed. Dat is bij de andere providers niet altijd het geval.