Het product werkt van binnenuit en verbindt alle deeltjes in het beton, specie en mortel met elkaar. Het maakt daarmee ieder beton, cement en mortel volledig waterdicht, waterafstotend en het stopt optrekkend vocht.
De algemene verhouding van metselspecie is 1 deel cement op 3 delen zand (metselzand, korrelgroep 0-2, dus korrels van 0,063 tot en met 2 mm). Sommige metselaars prefereren een vettere specie (verhouding 1 cement op 2,5 zand) of juist een schralere (1 op 3,5).
In algemeenheid wordt het volgende gesteld: Met betonmolen: circa 5-7% waterglas toevoegen op de hoeveelheid te gebruiken water in specie. Dit geldt bij standaard menging 1-2-3 van 1 deel cement. Bij andere menging maximaal 10% waterglas toevoegen op de hoeveelheid te gebruiken water in specie.
Cement is een bindmiddel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in verven. dat je samen met zand (en grind in het geval van beton) en water mengt om er specie mee te maken. Specie, ook wel mortel genoemd, is het mengsel waar je uiteindelijk mee gaat metselen, voegen, betegelen of iets vastzetten.
Na circa 2 weken is de specie voldoende uitgehard om te kunnen voegen.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft.
Hierboven is de gangbare methode beschreven om cement te maken, of beter: metselspecie te maken. Hoewel het de meest gebruikte en ook goede methode is, heeft die wel één belangrijk nadeel: de specie is namelijk niet waterdicht. Het metselwerk is dus ook niet waterdicht en optrekkend vocht wordt niet tegengehouden.
Portland cement is een behoorlijk sterk hydraulisch bindmiddel. Dit betekent dat het cement, nadat het in aanraking gekomen is met water, een soort pap wordt waarna het vrij snel verhardt. Portland cement heeft een hoge eindsterkte. De belangrijkste eigenschap van het cement is dat de aanvang sterkte erg hoog is.
Meng 1,9-2,1 liter schoon leidingwater per zak van 25 kg in een schone kuip of speciemolen. Voeg hier de mortel aan toe en meng voor ca. 3 min. tot er een homogene en klontvrije aardvochtige specie ontstaat.
Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Een makkelijk ezelsbruggetje voor de verhouding van grondstoffen in beton is de 1-2-3 verhouding: 1 deel cement, 2 delen (beton)zand en 3 delen grind.
Metsel niet bij regenweer. Metsel niet bij regenweer om de kans op uitbloeiingen en kalkuitslag zoveel mogelijk te beperken.
Meer cement = sterkere maar duurdere mortel
Hoe meer cement in je mengsel, hoe sterker (“rijker”), maar cement is ook het duurste ingrediënt. Je moet rekenen dat cement minimum 3 keer zoveel kost als zand. Hoe minder cement, hoe minder sterk de mortel is, ook wel schraal genoemd.
Cement wordt in de bouw samen met zand, water en soms kalk verwerkt tot specie. Soms worden hulpstoffen toegevoegd zoals vertragers, plastificeerders en luchtbelvormers om de specie langer verwerkbaar te maken.
Samenstelling metselspecie
De vuistregel voor het maken van metselspecie is: 1 deel cement (speciaal metselcement) en 3 delen zand. Hier komt natuurlijk nog water bij. Voor het water kan uitgegaan worden van 0,5 deel.
De verhoudingen zijn als volgt: 1 deel cement. 4 delen zand. 0,5 deel water.
25 kg geeft ca. 15 l specie en is ruim voldoende voor ± 0.5 m2 halfsteens metselwerk waalformaat.
Hoeveel metselzand per m2
30-35 liter per m2 aanhouden, voor een steensmuur ca. 60-70 liter per m2 aanhouden. Dit is uiteraard wel afhankelijk van bovengenoemde voegdikte. Voor elke 2000 stenen (ca 26 m2) waalformaat heeft u ongeveer: 1 kuub, 1m3 metselzand nodig en 12 zakken metselcement.
Na leve ... Metselcement is cement met kalk dit wordt gebruikt voor het metselen van muren. Op 1 m3 metselzand hebt u 10 zakken metselcement nodig.
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
Cement heeft een houdbaarheidsdatum. Als cement over de datum is, is het niet meer geschikt om mee te werken, sterker nog, je kunt er ernstige gezondheidsklachten aan overhouden.
Wordt een dekvloer van cement gemaakt dan is de droogtijd als volgt: na 24 uur is de dekvloer beloopbaar en voor het totale drogingsproces kan gerekend worden op 1 week per cm dekvloer.
Er bestaan twee vormen voor het voegen van de naden tussen de stenen van het metselwerk. De meest toegepaste vorm in Nederland is het achteraf voegen. Hiertoe wordt tijdens het metselen de metselspecie uit gekrabbeld, zodat er ruimte ontstaat om na uitharding van de metselspecie een voeg aan te brengen.
Grijs cement in papieren zakken heeft een houdbaarheid van 6 maanden na verpakking. Grijs cement in PE (plastiek) zakken heeft een houdbaarheid van 1 jaar na verpakking. De verpakkingsdatum is te vinden op de zak zelf.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.