Wanneer kunt u de CV-ketel beter niet uitzetten? Gaat u op vakantie of bent u voor langere periode niet aanwezig in de woning? Dan is het aangeraden de CV-ketel wel functioneel te laten. Zo loopt u namelijk geen risico dat de pomp van de ketel vast komt te zitten door eventueel magnetisch vuil.
Kun je ook de CV-ketel uitzetten? Het klinkt misschien verleidelijk om de CV-ketel helemaal uit te zetten, omdat je geen warm water verbruikt. Maar de CV is een uitzondering op de regel. Laat de stekker dus wel in het stopcontact.
'Je verwarming tijdelijk uitzetten als je van huis bent lijkt misschien zuinig. Maar verstandig is het allerminst. De temperatuur in huis daalt in dat geval te veel, waardoor de kans op vocht en schimmelvorming in je woning toeneemt. ' Terugdraaien raadt ze in de meeste gevallen nadrukkelijk wél aan.
Behalve als u nog een oud model hebt met een waakvlam op gas, wat energie verbruikt. Niet thuis in de winterperiode? Dan is het zelfs af te raden om de verwarming volledig uit te schakelen, omdat de kou uw verwarmingsleidingen kan beschadigen.
Cv-ketel. Meestal werkt uw cv-ketel niet meer als er geen stroom is. Hierdoor heeft u tijdelijk geen verwarming en warm water.
Een pendelende cv-ketel kan verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen heeft het te maken met het feit dat de cv-ketel niet beter af te stellen is of vanwege een extreem lage energievraag. Hiernaast kan het ook goed mogelijk zijn dat de druk van je cv-ketel te hoog of te laag is.
De traditionele ketels hebben slechts twee standen: hij draait op vol vermogen of staat uit. Zodra de thermostaat één graad hoger wordt gezet, moet de cv-ketel onnodig op volle toeren draaien. Dat merkt u bijvoorbeeld aan de radiatoren: deze zijn vaak heet (aan) of koud (uit).
Gasverbruik als je niet thuis bent door een gaslek
Je voorkomt dit door apparaten niet in de stand-by modus te laten staan maar geheel uit te schakelen. Er bestaat geen stand-by verbruik van gas. Gebruik je toch gas als je niet thuis bent dan is het raadzaam om eerst alle gasverbruikende apparaten te controleren.
Gemiddeld genomen verbruikt een cv-ketel tussen de 0,6 en 1,5 kubieke meter gas per uur. Dit is gebaseerd op een gemiddeld vermogen van 24 kW en een gemiddelde efficiëntie van 90%. Maar het kan natuurlijk meer of minder zijn, afhankelijk van de factoren die ik hierboven noemde.
Als je niet thuis bent
De meeste huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat je bij langere afwezigheid gerust de temperatuur kan instellen op 14 graden. Die temperatuur is laag genoeg om weinig te hoeven stoken, maar hoog genoeg om condensatie in huis te vermijden.
Het lager zetten van de thermostaat 's nachts is niet alleen goed voor de nachtrust; het is ook goed voor uw portemonnee. Als u slaapt, hoeft u de verwarming niet zomaar te laten branden. Zet daarom de thermostaat 's avonds terug naar 15 graden Celsius. Dat is de perfecte temperatuur voor een huis in rust.
'Wij adviseren 15 graden, maar je moet het minimaal boven de 12 graden houden. Anders krijg je vochtproblemen', zegt Nusselder. Je huis wordt vochtiger als de verwarming niet aan staat, wat bijvoorbeeld voor meer schimmels en huisstofmijt kan zorgen.
Van de kou moet je plassen
' Dat is niet zo erg. Maar door dat vochtverlies wordt je bloed ook iets dikker. Hierdoor klontert het iets makkelijker samen en ontstaan eerder bloedpropjes in bijvoorbeeld je hart of hersenen. Maar ook hiervoor geldt dat dat vooral voor mensen met toch al zwakke vaten problemen kan geven.
Nieuwere ketels beschikken over een comfort programma waarbij de ketel alvast de wisselaar voor het sanitaire tapwater op temperatuur brengt, zodat er sneller warm water beschikbaar is. Indien deze modus op 'altijd aan' staat zal de ketel ook midden in de nacht aan slaan om deze wisselaar alvast voor te verwarmen.
Het kan zijn dat de thermostaat niet goed is aangesloten op de cv-ketel. Dat kan zo verholpen worden door de thermostaat opnieuw aan te sluiten. Een onderhoudsmonteur kan dat ook voor u oplossen.
Het is afhankelijk van verschillende factoren, maar in het algemeen is het aanbevolen om een CV-ketel niet langer dan een dag uit te schakelen. Als de ketel langere tijd wordt uitgeschakeld, kan dit leiden tot verstopping van de leidingen en andere technische problemen.
Gemiddeld genomen verbruikt een Nederlands huishouden ongeveer 1.500-1.800 m3 gas per jaar, wat neerkomt op een gemiddeld dagelijks verbruik van ongeveer 4-5 m3 gas. Dus, 10 m3 gas per dag is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde en kan duiden op een hoog gasverbruik.
Bij 29 °C rondom de ketel bedraagt het stand-by verbruik 12,5 liter gas per 106 minuten, dat komt overeen met 170 liter gas per dag. Ook is er een meting gedaan bij 15,3 °C rondom de combiketel, toen was het stand-by verbruik 245 liter gas per dag.
Het meeste gas verbruik je door de verwarming aan te zetten. Veel huishoudens hebben een CV-ketel aan de muur hangen. Het toestel verbrandt gas om water op te warmen, dat vervolgens het huis wordt rondgepompt.
Een waakvlam is een vlammetje dat continu brandt in een oude cv ketel, geiser of gaskachel/fornuis. Door de waakvlam verbruikt een oude cv-ketel zo'n 150 kubieke meter gas extra. Dat is €90 per jaar. Een nieuwe cv-ketel heeft een elektronische ontsteking.
Ongeveer 75% van het totale gasverbruik komt door de verwarming van het huis. De rest wordt verbruikt voor verwarming van het water in huis (20%) en voor koken (5%). Reden genoeg om eens kritisch naar het gasverbruik te kijken, want er valt veel te besparen op gas.
Als je de cv-ketel helemaal uit wilt zetten dan kun je simpelweg de stekker van de cv-ketel uit de wandcontactdoos halen. Als je langere tijd niet thuis bent door bijvoorbeeld vakantie is het verstandig om je cv-ketel niet uit te schakelen maar op vakantiemodus te zetten.
Het voordeel van een modulerende thermostaat is dat uw cv-ketel beduidend minder zal verbruiken dan met een aan/uit thermostaat! Wij adviseren dan ook steeds een modulerende thermostaat te plaatsen. Opgelet: enkel nieuwere cv-ketels kunnen gecombineerd worden met een modulerende thermostaat.
Wil u uw CV-ketel helemaal uitzetten, dan kunt u de stekker simpelweg uit de wandcontactdoos halen. Dit is bijvoorbeeld nodig bij het vullen of het ontluchten van uw installatie.