Wanneer je naar je eigen relatie kijkt, en het ene uiterste is verliefdheid: gericht zijn op jezelf, nemen, halen of willen hebben wat je zelf nodig hebt. De ander moet jouw tekort opvullen. En het andere uiterste liefde: gericht op de ander, geven wat de ander nodig heeft, er voor de ander zijn.
Het verliefde gevoel vormt daarin de basis, maar de passie van de eerste maanden maakt plaats voor toewijding en intimiteit. In de hersenen wordt in deze periode het stofje oxytocine aangemaakt. Oxytocine is erg belangrijk in de overgang van passie naar toewijding en intimiteit.
Je bent een tijdje aan het daten of misschien al een hele poos. Hoe dan ook, op een gegeven moment kan je er niet meer langer omheen: jullie zijn gek op elkaar. Je geeft om de ander, bent graag bij de ander en hebt gevoel dat de ander je een beter mens maakt. Met andere woorden: misschien hou je wel van de ander.
Bij houden van is de mate waarin je meeleeft met je partner minder dan bij een verliefdheid. Als je twijfelt aan je verliefdheid, stel jezelf dan de vraag hoe erg je meeleeft met de gevoelens van je partner.
Hoe lang een gemiddelde verliefdheid duurt? De wetenschap geeft ook daar een antwoord op. Uit een recentelijk onderzoek dat in 2021 werd gepubliceerd in Frontiers in Psychology, bleek namelijk dat koppels gemiddeld na 6 maanden minder verliefd werden op elkaar.
Uit een onderzoek van YouGov en datingsite eHarmony blijkt dat de tijd die nodig is vanaf de eerste date tot het zeggen van 'Ik houd van jou' verschilt tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Liefde is een bindende kracht, trekt dingen naar elkaar toe en brengt ze met elkaar in verband. Zorgt dat al deze 'dingen' lang genoeg bij elkaar blijven om uit te groeien tot iets diepers. Liefde maakt verandering en vrijheid mogelijk zonder dat die samenhang in het middelpunt verloren gaat.
We denken constant aan de persoon en verlangen naar verbinding met de ander, zowel fysiek als emotioneel. We willen de gedachten, gevoelens, wensen en behoeften van de ander kennen. We willen meer weten over hun verleden, we willen in hun heden zijn en we dromen over een toekomst samen.
Hoewel alleen jij kunt bepalen of je verliefd bent, zijn er enkele tekenen waar je op kunt letten: Je wilt de hele tijd bij deze persoon zijn en (fysiek) tijd met elkaar doorbrengen. Je voelt een toegenomen verlangen naar intimiteit en genegenheid. Je wilt alles, maar dan ook alles weten over hem of haar.
Verliefden kunnen immers vaak alleen maar aan hun partner denken. Maar Amerikaans onderzoek bewees in 2009 dat de hersenen zelfs na een relatie van twintig jaar nog alle kenmerken van verliefdheid kunnen hebben. Paren in zo'n gelukkige toestand noemen we 'zwanen', omdat die vaak levenslang bij elkaar blijven.
Liefde zorgt voor de aanmaak van endorfines. Deze bevestigen of versterken het geluksgevoel en dragen het rond in het hele organisme. Endorfines zijn goed voor je weerstand en genezingsproces. Daarnaast maakt liefde ook fenylethylamine aan (wat ook in chocola zit, vandaar..)
Een verliefde man doet er alles aan om bij jou te zijn. Hij denkt veel aan je en ziet vooral je positieve eigenschappen. Een verliefdheid kan een man heel gelukkig maken, maar ook onzeker. Hij vraagt zich waarschijnlijk net zo goed af wat jij voelt.
Een van de manieren waarop je een relatie verder brengt, is door elkaar vaker te zien. In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken. Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen.
Dat wil zeggen dat als je aan het daten bent, of gewoon bevriend bent met iemand en zegt 'ik heb gevoelens voor je', je daarmee het verlangen uitdraagt om de intimiteit van de relatie te verdiepen.
Onzekerheid, somberheid en verdriet onderdrukken zij het meest van alle mannen. Maar ook positieve emoties als trots laten ze vaak niet merken. De 'supermannelijke' man laat zijn gevoelens veel meer zien, op één uitzondering na. Hij onderdrukt zijn gevoelens van angst en paniek veel meer dan de andere mannen.
Het maakt je relatie vertrouwder en intiemer
Als je veel knuffelt, voel je je dicht bij elkaar. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Als je je op je gemak voelt bij je partner deel je makkelijker wat je dwarszit. Ook hier zorgt het hormoon oxytocine ervoor dat je door meer te knuffelen meer vertrouwen in je partner hebt.
Je kan 100 procent jezelf zijn
Is het echte liefde, dan kan je allebei volledig jezelf zijn. Je doet je niet beter voor dan je bent en je durft de ander ook te vertrouwen met jouw angsten en onzekerheden. Ook als jullie even een mindere dag hebben, weet je dat de liefde er nog steeds is.
Lichamelijke aanraking is al rustgevend, een vrijpartij eindigend in een orgasme laat een explosie aan hormonen en andere stoffen in ons lichaam los. Daardoor binden we ons als man en vrouw aan elkaar, maar ook ons stressniveau verlaagt, onze bloeddruk komt beter onder controle, en ons lichaam herstelt zich beter.
Verliefd worden is een soort chemische reactie. Het gevoel van verliefdheid wordt veroorzaakt door een chemisch stofje in je hersenen (fenylethylamine). Dit stofje zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je handen zweten, je knieën knikken en dat je vlinders in je buik voelt.
Seks maakt vrouwen verliefd. Vroeg of laat worden we allemaal een keer verliefd. Het gevoel hebben dat je niet meer zonder iemand kunt, dat niks anders op aarde er meer toe doet en dat je alles uit je handen zou laten vallen om nu bij die ene persoon te kunnen zijn.
Onderzoek claimt het magische aantal dates voor seks te hebben gevonden: 3.53. Na drieëneenhalve date vinden de meeste mensen het tijd om tot seks over te gaan. Kortom: op de vierde date, nét na het hoofdgerecht? (Wij zeggen: eet gerust lekker nog een dessert hoor!).