Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen). Hou dat aan.
'Het is inderdaad bedoeld voor non-fictie, niet voor literatuur', zegt Plusquin. 'Over een goed boek van 100 bladzijden kan ik soms 4 uur doen, om elke zin afzonderlijk te kunnen proeven.
Hoe sneller, hoe beter
Maar wat je ook doet tijdens het lezen, zorg ervoor dat je in ieder geval minimaal 15 minuten leest. Alleen door dit minimum aan te houden kun je namelijk de gezondheid van je hersenen verbeteren. Dus zoek een boek dat je aandacht kan vasthouden en sla deze elke dag even open!
De gemiddelde lezer leest 150 tot 250 woorden per minuut. Twee tot vier keer zo snel lezen is zeker mogelijk. Vanuit wetenschappelijk onderzoek wordt heel vaak gesproken over een gemiddelde leessnelheid van 180 tot 300 woorden per minuut.
Lees voordat je naar bed gaat.
Maak er een gewoonte van om iedere avond voordat je naar bed gaat even wat te lezen. Niet alleen helpt het je veel beter in slaap te komen dan bijvoorbeeld het kijken naar een serie, maar zo zorg je ook voor een regelmatig leesritme waardoor je dat boek binnen no time uit hebt.
Om het leestempo te verhogen kun je je kind het beste laten oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Gebruik lekker veel variaties, lees boeken die aansluiten bij de belevingswereld van je kind, wissel het zelf lezen af met samen lezen of voorlezen en beloon!
Als je elke dag minstens 10 minuten leest, vergroot je je leesvaardigheid. Je zult al snel merken dat je sneller en beter gaat lezen. Ook leer je steeds meer nieuwe woorden kennen. Doordat je veel leest, doe je veel (nieuwe) informatie op.
Lezen stelt je in staat kennis en inzichten op te doen over het verleden, over gebeurtenissen in landen ver weg, en over mensen met een andere achtergrond. Door te lezen leer je je inleven in anderen; je krijgt empathie en je traint jezelf in denken en reflecteren.
Een gemiddelde lezer leest 225 woorden per minuut. Doe de test hieronder en ontdek hoe snel jij leest!
Nederlanders lezen gemiddeld 5,7 gedrukte en 3,3 digitale boeken per jaar, opgeteld goed voor negen boeken per jaar. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Deze groei komt mogelijk door een verandering in de vraagstelling.
In het gemiddelde boek passen er gemiddeld 250 woorden op een pagina. Je moet dus tussen de 50.000 en de 80.000 woorden schrijven om op 200 tot 300 pagina's uit te komen, en een boek van 250 pagina's heeft ongeveer 60.000 woorden.
Hoe snel lees ik nu eigenlijk? De gemiddelde lezer blijkt zo'n 250 woorden per minuut te lezen. In een roman staan ongeveer 300 woorden per bladzijde. Een gemiddelde lezer leest dus bijna een bladzijde per minuut.
Lees elke dag minstens een halfuur
En een halfuur op de hele dag, is bijna niets. In dat halfuurtje kan je zo'n 40 bladzijden lezen, wat maakt dat je (uitgaande van een gemiddeld boek met 250-300 pagina's) het boek aan het eind van de week uit kan hebben.
Uit het Internationale onderzoek PISA blijkt dat kinderen die dagelijks 15 minuten (stil) lezen, een miljoen woorden per jaar lezen en daarmee hun woordenschat vergroten. Als ze zelf hun boeken mogen kiezen, vergroot dat de kans dat ze positieve leeservaringen opdoen, en ook buiten school vaker gaan lezen.
Veel dichtbij kijken – lezen, smartphone of tablet – is schadelijk voor kinderogen, maar er is wat aan te doen! Steeds meer mensen worden bijziend en dat begint al op jonge leeftijd. Naast erfelijkheid speelt leefstijl een grote rol in de ontwikkeling van bijziendheid (myopie).
De inspectie geeft aan dat de tijd voor taal en lezen ongeveer 8 uur per week zal moeten bedragen. Voor scholen met veel leerlingen met een taalachterstand (scholen in de schoolgroepen 4 tot en met 7) is meer nodig, namelijk 9-10 uur per week.
Lezen is veruit dé ultieme vorm van ontspanning. Dat bewijst een studie van de Britse universiteit van Sussex. Lezen zou je stressniveau met 68 procent doen dalen. En of je nu een boek leest of een tijdschrift: zelfs 6 minuten lezen kan je hartslag doen dalen en je spierspanning verminderen, aldus Dr.
Je slaapt dieper door te lezen voor het slapengaan
Door te lezen, kan je brein ontspannen en verminder je de stress van de dagelijkse sleur. Tijdens het lezen pieker je niet over de dag of maak je je zorgen over wat je morgen allemaal moet doen. En daardoor slaap je rustiger én dieper en word je dus uitgeruster wakker.
De inspanning die je ogen moeten doen tijdens het lezen, maakt ze moe. Kijken naar een scherm doet dit ook, maar het blauw licht dat het scherm uitstraalt, zorgt ervoor dat we geen melatonine aanmaken. En melatonine is het hormoon dat ons slapen en waken regelt.
Meer vrouwen dan mannen lezen boeken van papier. Ook ouderen en hoogopgeleiden zijn oververtegenwoordigd bij het lezen van papieren boeken. De gemiddelde leestijd van lezers van e-books ligt bij mannen juist hoger dan bij vrouwen. Laagopgeleiden blijven qua deelname achter bij het lezen van e-books.
Lezen bevordert creativiteit en concentratie
Om verhalen en personages uit boeken beter te kunnen voorstellen, moeten kinderen de woorden die ze lezen omzetten in beelden in hun hoofd. Regelmatig lezen of voorlezen bevordert dus de verbeelding en stimuleert de fantasie.
Voorlezen draagt bij aan leesplezier
Voorlezen levert een belangrijke bijdrage aan het stimuleren van lezen. Dat geldt niet alleen voor jonge kinderen. Ook in het voortgezet onderwijs helpt voorlezen leerlingen kennis te maken met verschillende genres en de eigen smaak te bepalen.