Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.
Wil je een snel en gezond ontbijt samenstellen? Voeg magere melk, vers fruit en noten toe aan je havermout. Dit is een goede optie voor mensen die hun cholesterol proberen te verlagen.
Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je elke week in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.
Knoflook, gember en fenegriek hebben positieve invloed op cholesterol. Knoflook verlaagt LDL-cholesterol door allicine. Gember vermindert de opname van cholesterol en verhoogt HDL-cholesterol. Fenegriek bevat saponinen en vezels die LDL-cholesterol verlagen.
Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed. Hierdoor vernauwen je bloedvaten, stijgt je bloeddruk en op termijn zelfs je cholesterolgehalte.
kies voor magere vleessoorten en vleeswaren; kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas; beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. kies andere, vetarme bereidingsmethoden, bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Medicijnen kunnen uw cholesterol verlagen. Uw arts kan ze voorschrijven als u meer kenmerken tegelijk heeft die uw risico op hart- en vaatziekten verhogen. Bijvoorbeeld roken, hoog cholesterol en hoge bloeddruk. Mogelijke bijwerkingen zijn spierpijn, spierkrampen, buikpijn, misselijkheid, diarree of verstopping.
In het algemeen zal een vet- en cholesterolarm dieet na korte tijd een daling van het totale cholesterolgehalte geven van 10 tot 15%. Dit kan een gunstige invloed hebben op het risico voor hart- en vaatziekten. Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte (1-2 jaar) neemt het risico op hart- en vaatziekten af.
Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed. Ook voor geitenkaas geldt dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben. Verse zachte geitenkaas bevat ook minder verzadigd vet en past in de Schijf van Vijf.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in je bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Het stomen van groene groenten (o.a. broccoli, groene paprika, kool, spruitjes en boerenkool) blijkt uit onderzoek (9) een cholesterolverlagend effect te hebben. Bovendien bevatten veel groenten caroteen, wat een positief effect heeft op hart- en vaatziektes (10).
Eet haver (of andere bèta-glucanen zoals paddenstoelen, rogge en gerst). Hoewel het om een dierproef gaat lijkt haver (niet de vezels maar de beta glucanen erin) te zorgen voor flinke verlaging (57%!) van het LDL cholesterol. Dit zou komen doordat vetten minder snel worden opgenomen in de bloedbaan (6).
Wanneer er voldoende magnesium binnen het lichaam aanwezig is, reguleert het lichaam de cholesterolspiegel op geheel natuurlijke wijze. Bij een voldoende magnesiumgehalte/ magnesiumstatus wordt geen overtollige cholesterol geproduceerd, maar de aanmaak tot het nodige peil begrensd.
Ook vragen mensen zich vaak af of symptomen van duizeligheid en vermoeidheid kenmerkend zijn voor een te hoog cholesterol. Ondanks dat een te hoog cholesterol geen overduidelijke symptomen heeft, kan aderverkalking deze klachten wel geven.
Eet dus lekker veel groente, fruit, noten, zaden en vis. Kies voor onverzadigde vetzuren uit olijfolie, (vette) vis, noten, zaden, pitten, avocado, etc. Deze vetten verhogen het gezonde cholesterol en verlagen het ongezonde cholesterol.
Het geeft geen klachten. Een hoog cholesterol kan de bloedvaten wel nauwer maken. Een hoog cholesterol vergroot daardoor het risico op hart- en vaatziekten. Bij een hoog cholesterol helpt gezond leven.
Voor het verlagen van een verhoogd cholesterolgehalte zijn meestal geen medicijnen nodig. Je kunt ze vaak zelf verlagen met gezonde voeding en een gezonde levensstijl.
Tomaten zitten namelijk boordevol lycopeen, een antioxidant die het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook bevatten ze vezels en niacine, die cholesterolverlagend werken.
Haver en gerst bevatten bètaglucaan, een oplosbare vezel die zeer effectief is in het verlagen van LDL-cholesterol. Fruit eten is om verschillende redenen zeer goed voor het hart. Veel soorten fruit bevatten veel oplosbare vezels, die helpen het cholesterol te verlagen (19).
Gember heeft niet alleen een scherpe, zoete smaak. Ook heeft de specerij een positieve invloed op onze gezondheid. Zo verhelpt het misselijkheid, bevordert het de spijsvertering, bestrijdt het kanker en ook ontstekingen. Verder verlaagt gember zelfs je cholesterol.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Over een normaal cholesterolgehalte zegt de Hartstichting het volgende: Lager dan 5,0 mmol/l is normaal. Tussen 5,0 en 6,4 mmol/l is licht verhoogd. Tussen 6,5 - 8,0 mmol/l is verhoogd.