Over het algemeen doet het vullen van een tand of kies geen pijn. Voorafgaand aan de behandeling kunt u ervoor kiezen of u verdoofd wilt worden. Na de behandeling kan er wel napijn ontstaan.
Als de tand of kies is gevuld, wordt deze afgewerkt met boortjes (bij composietvullingen) of met handinstrumenten (bij amalgaamvullingen). Met een composietvulling kunt u direct eten, met een amalgaamvulling is het verstandig 24 uur niet aan die zijde te kauwen.
Doorgaans doet het vullen van een gaatje geen pijn. Als u graag een pijnloze behandeling wilt, kunt u kiezen voor een plaatselijke verdoving voorafgaand aan de behandeling. Kiest u niet voor een plaatselijke verdoving, dan kunt u af en toe lichte pijn of ongemak ervaren.
Pijn na het vullen van een kies
De pijn valt te beschrijven als scherp, dof of zeurend. U kunt daarbij duidelijk de pijnlijke kies aanwijzen. Soms kan deze pijn wel vier tot zes weken aanhouden. Toch gaat het meestal om milde pijn waarbij geen pijnstillers nodig zijn.
Het grote voordeel van composiet is de kleur, waardoor de vullingen bijna onzichtbaar zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat het composiet misschien schadelijk is voor de gezondheid. Uit composietvullingen kan namelijk de giftige stof bisfenol-A lekken en zo in het lichaam terecht komen.
Composiet facings 4 tot 8 jaar, composiet verkleurt sneller dan porselein. Facings slijten als u nagels bijt of knarst met uw tanden. Beschadigde facings kunnen altijd worden gerepareerd of vervangen, door deze behandeling beschadigt de tand zelf niet.
Doet een tandartsverdoving pijn? Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn, wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Soms kan de tandarts ook zonder verdoving boren, zeker als het om een heel klein gaatje gaat.
In principe wel, maar een vulling is geen garantie dat alles in die tand of kies goed blijft gaan. Het komt regelmatig voor dat rondom de vulling cariës ontstaat. Dat wordt secundaire cariës genoemd. Het blijft dus opletten, ook als de tand of kies behandeld is.
Tandartsen krijgen dan ook vaak het verzoek de oude amalgaam vullingen en composietvullingen te vervangen. Soms zien patiënten op tegen zo'n behandeling in verband met de verwachte pijn. Met een verdoving is de behandeling echter geheel pijnloos en vaak kunnen deze vullingen zelfs vervangen worden zonder verdoving.
Witte vullingen
Daarvan zijn er drie soorten die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Daarom wordt composiet het meest gebruikt.
Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven. Het voordeel is dat u na de behandeling geen gevoelloze mond heeft. Na de behandeling kan de tand of kies nog iets gevoelig zijn, omdat het levend materiaal is.
Tijdens het boren wordt naast het dode, aangetaste tandbeen ook levend – en dus gevoelig – weefsel weggehaald. Het grensgebied van het tandbederf wordt verwijderd om te voorkomen dat het bederf onder de vulling doorgroeit. Daarbij worden uitlopertjes van de tandzenuw in het tandbeen doorgesneden, wat pijnlijk is.
Composietvullingen hebben esthetische voordelen. Ze bestaan uit een mix van plastic en glaspoeder en kunnen in dezelfde kleur als de tand van de patiënt gemaakt worden. Deze vullingen hebben echter een beperktere levensduur, namelijk 5 tot 7 jaar.
Het composiet van de vulling zal overeenkomen met uw tandkleur en niet van echt te onderscheiden zijn. Bovendien zijn witte vullingen na het plaatsen snel uitgehard, zodat u direct weer kunt eten en drinken.
Met een facing kunt u alles eten. Maar u moet niet op harde dingen bijten, zoals op zuurtjes, uw nagels of bijvoorbeeld een pen. Ook het afscheuren van bijvoorbeeld plakband met uw tanden is af te raden.
Na het vullen van een gaatje in een kies of tand kan het nog een tijd gevoelig blijven. U kunt dus kiespijn na vullen ervaren. Door het boren worden namelijk de zenuwen geïrriteerd. Dit is ook de reden dat boren erg gevoelig kan zijn.
Gouden vullingen (inlays) worden in het tandtechnisch laboratorium op maat gemaakt en met een soort cement op hun plaats vastgezet. Gouden inlays worden goed verdragen door het tandvlees en gaan vaak langer dan 20 jaar mee. Om deze redenen wordt goud wel als het meest geschikte materiaal voor vullingen beschouwd.
Cariës of tandbederf is een ziekte waarbij de harde tandweefsels worden aangetast, wat leidt tot de vorming van gaatjes. Vroeger werd cariës of tandbederf, 'wolf in het gebit' genoemd.
Door de verdoving kunnen uw tong, lippen en wang dik aanvoelen en/of soms gaan tintelen. Dit verdwijnt als de verdoving is uitgewerkt (na één tot enkele uren). Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken. Dit in verband met het gevaar op verbranding (u voelt immers niets).
Een verdoving bij de tandarts is veilig. Over het algemeen komen bijwerkingen of complicaties na een verdoving bij de tandarts niet tot nauwelijks voor. Toch bestaat er altijd een erg kleine kans dat u last krijgt van bijwerkingen.
De meest gebruikte verdoving in Nederland is Articaine i.c.m. adrenaline, dit werkt snel en goed. Citanest is toch wat minder sterk dan Articaine en je mogelijk wat langer moeten wachten en/of meer moeten verdoven, voordat het voldoende werkzaam is.
Composiet aanrechtbladen zijn hittebestendig. In tegenstelling tot natuursteen barsten de aanrechtbladen niet zomaar wanneer je er een hete pan op zet. De hardheid van de werkbladen is vergelijkbaar met die van natuursteen.
Composiet zal niet kromtrekken of scheuren.