Je moet een virusscanner zien als een extra controle op je telefoon. De beveiliging binnen Google is namelijk al erg goed. Ook zonder antivirus app. Alle apps in de Play Store worden bijvoorbeeld al gecontroleerd door Google Play Protect.
Android: een antivirus kan helpen om je Android-smartphone te beschermen, maar het is geen topprioriteit. Hoewel een antivirus op je telefoon je kan beschermen tegen kwaadaardige apps, is de beste bescherming nog steeds om nooit iets te downloaden dat niet uit de officiële Play Store komt.
Android bevat overigens wel standaard bescherming tegen malware. Google Play Protect controleert apps bij installatie en scant geregeld je apparaat. Bovendien geeft de functie Safe Browsing in de Chrome-browser waarschuwingen voor websites die mogelijk gevaarlijk zijn.
Samsung levert standaard een virusscanner op alle Samsung smartphones en -tablets in het huidige portfolio. Deze virusscanner (powered by McAfee) kan de consument simpel activeren waarna deze continue bescherming tegen malware biedt.
Over het algemeen is Android een heel veilig besturingssysteem, maar geen enkel platform is onfeilbaar. Een telefoon kan dus altijd besmet raken met een virus.
Welk platform is het veiligst? Met een gesloten ontwikkelaarssysteem, een kleinere markt en strenge beveiligingsprotocollen voor appontwikkelaars is het iOS-besturingssysteem van iPhones van oudsher veiliger dan Android-apparaten.
Samsung toestellen zijn veilig voor normaal gebruik, óók na afloop van de softwaresupportperiode. Dat software een kwetsbaarheid bevat, betekent niet dat de software ook onveilig is. Bovendien is het updaten van software maar een van de vele maatregelen die Samsung neemt om haar telefoons veilig te houden.
Wanneer je toestel plotseling veel meer data verbruikt zonder verklaarbare reden, is het dus tijd om op onderzoek te gaan. Mogelijk heeft een hacker malware op je telefoon geïnstalleerd. Ga naar de instellingen-app van de smartphone en tik op 'Wifi en netwerk'.
De meest doeltreffende oplossing om uw smartphonescherm te beschermen tegen frontale schokken en krassen is een screenprotector uit gehard glas die u direct op het scherm legt. Hoezen en backcovers hebben ook een beschermende werking, vooral wanneer uw smartphone valt.
De makkelijkste manier is het verwijderen van de geïnfecteerde app. Dat kan heel makkelijk met Play Protect. Na de scan kun je geïnfecteerde apps deactiveren of verwijderen. Als je een antivirus-app gebruikt, kun je de malware ook direct via die app laten verwijderen.
Veelgestelde vragen. Bestaat er antivirussoftware die 100% gratis is? Ja, er zijn meerdere gratis antivirusprogramma's, maar ze bieden niet allemaal volledige bescherming. Avast Free Antivirus is helemaal gratis en biedt alle beveiliging die u nodig hebt.
Een virusscanner is noodzakelijk op elke computer die permanent met internet verbonden is. Zeker wanneer het een Windows-pc betreft. Want Windows is 's werelds meest gebruikte besturingssysteem. Virussen en andere kwaadaardige software maken om Windows-pc's aan te vallen is daarom lucratief voor elke internetcrimineel.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Apps op je telefoon of websites op je laptop openen en werken traag. Als je op een website zit, word je uit het niets naar een andere website gestuurd. Er komen steeds irritante pop-ups in beeld, zelfs als je geen website hebt openstaan. De functionaliteiten doen het opeens niet meer of het hele programma loopt vast.
Een virus kan op allerlei manieren op je computer, smartphone of tablet zijn gekomen als je apparaat niet goed beveiligd is. Je hebt bijvoorbeeld op een link geklikt waarmee je op een website bent gekomen die op dat moment een virus op je computer heeft gezet.
Google Pixel 3: Dit is één van de veiligste telefoons op de markt. Veel beveiligingsfuncties zitten er standaard op met regelmatige updates. BlackBerry KEY2: Het merk BlackBerry heeft sowieso een goede, veilige reputatie. Met de alle ingebouwde beveiliging van de KEY2 doen ze deze naam nogmaals eer aan.
De basisbeveiliging van je mobiele apparaat bestaat uit een aantal standaardinstellingen en acties waarmee je een minimum aan beveiliging hebt geregeld: Stel een toegangscode voor je mobiele apparaat in. Voer regelmatig een update uit om je besturingssysteem en apps om ze up-to-date te houden.
Het is niet goed voor telefoons om nooit te worden uitgezet. In de 'uit-stand' worden storingen voorkomen, het geheugen behouden en het leven van de batterij verlengd. Over het algemeen zal je telefoon beter functioneren als je hem af en toe uitzet.
Het besturingssysteem sluit naadloos aan op de producten van Apple. Een nadeel van iOS is dat het alleen voor Apple beschikbaar is en de producten van Apple relatief duur zijn. Daarnaast is er weinig vrijheid in het aanpassen van apps. Google Android is een goedkopere optie en wordt door meerdere merken gebruikt.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.