Je kunt hulp vragen aan leraren op school, bij een contactpersoon van de gemeente, vrienden of familie. Ook kan het helpen om snel contact te zoeken met de leerplichtambtenaar als het moeilijk wordt om naar school te gaan. Zij weten wat er mogelijk is in deze situaties.
Probeer in elk geval met je kind te praten. Doe dit niet op het moment dat je kind niet naar school wil en boos of verdrietig is, maar liever op een rustig moment. Is je kind niet zo'n prater, dan kan het helpen om over dit onderwerp te beginnen als jullie in de auto zitten of samen de hond uitlaten.
Als je niet aan je leer- of kwalificatieplicht voldoet, wordt een leerplichtambtenaar ingeschakeld. Ben je niet ingeschreven in een school of ben je onder de 12 jaar en heb je veel ongeoorloofd verzuim? Dan worden je ouders hiervoor gestraft met een boete, een werk-/taakstraf of in het ergste geval een gevangenisstraf.
De leerplicht
Als je leerplichtig bent en toch stopt met school, schakelt school een leerplichtambtenaar in. Deze wordt ook ingeschakeld als je teveel afwezig bent. De leerplichtambtenaar gaat samen met jou bekijken hoe je alsnog een diploma kunt halen.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Absoluut verzuim
Dit is strafbaar, want de Leerplichtwet wordt overtreden. Als ouders of verzorgers de jongere niet op een school of instelling willen inschrijven, maakt de leerplichtambtenaar een proces-verbaal op. De leerplichtambtenaar stuurt dit naar de officier van justitie.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Als je ouder bent dan 18 jaar, ben je zelf verantwoordelijk voor je toekomst en kan je stoppen met je studie en een tussenjaar nemen. Als je jonger bent dan 18 jaar, heb je een startkwalificatie nodig om te kunnen stoppen. Heb je dit niet, dan ben je nog leerplichtig en kan je niet zomaar stoppen.
Terugbetalen of niet
Doet u mbo 1 of 2, dan zijn uw basisbeurs, reisproduct en eventuele aanvullende beurs altijd een gift. Doet u mbo 3 of 4, of hbo of universiteit? Dan worden uw beurs en reisproduct pas een gift als u binnen 10 jaar uw diploma behaalt. Behalve als u stopt in het 1e jaar van uw opleiding.
In Nederland zijn leerlingen van hun vijfde tot hun zestiende jaar leerplichtig. Jongeren tussen de zestien en achttien jaar zonder startkwalificatie zijn kwalificatieplichtig. Zij moeten naar school tot ze een startkwalificatie hebben gehaald.
Een jongere (van 12 tot 18 jaar) die spijbelt, overtreedt de wet: de leerplicht. De jongere is dan strafbaar. Als een jongere veel spijbelt, moet de school dit bij de leerplichtambtenaar melden.
Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.
Alle kinderen die in Nederland wonen, of hier lang verblijven, zijn vanaf hun 5e jaar leerplichtig: ze moeten verplicht naar school. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin het kind zestien jaar wordt. Daarna geldt de kwalificatieplicht.
Wanneer kan ik stoppen met studeren? In principe kun je op elk moment van je studie stoppen, tenzij je nog geen 18 bent en geen middelbare school diploma op zak hebt – dat wil zeggen: havo- vwo- of mbo-diploma (niveau 2). Op dat moment heb je namelijk geen startkwalificatie en moet je doorstuderen tot je 18 bent.
De eerste stap is je uitschrijven voor de studie. Dat doe je niet via een e-mail naar de hogeschool, maar via Studielink, waar je je ook moest inschrijven voor de opleiding. Dit is anders dan als je stopt met een mbo-opleiding; dan schrijf je je wel uit bij de school zelf.
Heb ik nog recht op kinderbijslag? Als je zoon of dochter stopt met studeren, dan kunnen wij nog 12 maanden een Groeipakket als schoolverlater betalen. Die termijn van 12 maanden start na de laatste schoolvakantie of vanaf de maand volgend op het vroegtijdig stopzetten van de studie.
Leerlingen onder 18 jaar zonder startkwalificatie
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Niet begonnen of gestopt
Dan hoeft u geen lesgeld te betalen. Wordt u op of na 1 oktober uitgeschreven? Vaak moet u dan lesgeld betalen voor het hele schooljaar. Alleen in sommige situaties kunt u een deel van het lesgeld terugkrijgen.
Onderzoek van Qompact op basis van een survey onder mbo, hbo en wo-studenten wijst uit dat een vijfde van de eerstejaars studenten van het jaar 2020-2021 is uitgevallen. Uitgesplitst naar niveau gaat het hierbij om 23% van de mbo-studenten, 22% van de hbo-studenten en 20% van de wo-studenten.
Vanaf 18 jaar niet meer verplicht naar school
Als je 18 jaar bent, ben je niet meer leerplichtig en hoef je niet naar school. Ook niet als je nog geen startkwalificatie hebt: een diploma op minimaal niveau mbo-2, havo of vwo (art. 1 onder f Lpw). Want op je 18e verjaardag vervalt ook de kwalificatieplicht (art.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Zonder diploma kun je in principe niet naar het hoger onderwijs. Maar als je aan een van de uitzonderingsregels voldoet, zijn er in sommige gevallen toch mogelijkheden om een opleiding op het hbo te volgen. Je moet in ieder geval een toelatingstoets maken. Ook is je vakkenpakket van de middelbare school belangrijk.
In drie uitzonderingsgevallen mag er thuisonderwijs gegeven worden: De eerste is als de ouders een trekkend bestaan leiden; De tweede is als er in de omgeving geen school is met jouw levensovertuiging; De derde is als het kind fysiek of psychisch niet in staat is om een school te bezoeken.
Als je 18 jaar bent geworden dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Dit betekent niet dat je zo maar weg kunt blijven van school. Als je geen geldige reden hebt en je blijft toch weg dan is dit ongeoorloofde afwezigheid.