Hoe ouder u wordt, hoe kleiner de kans dat u zwanger wordt. Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kunt u met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen. De kans op zwangerschap is dan heel klein.
Vanaf 45 jarige leeftijd worden vrouwen nog maar heel zelden zwanger. De vruchtbaarheid neemt af omdat zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van de eicellen afneemt met het stijgen van de leeftijd. Deze afname begint al wanneer een vrouw 30 jaar is en vanaf 35 jarige leeftijd gaat deze afname steeds sneller.
Hoewel de vruchtbaarheid van de vrouw snel afneemt vanaf eind dertig, betekent dat niet dat een zwangerschap onmogelijk is rond haar 50ste. Er kan van tijd tot tijd en heel onregelmatig nog een eicel vrijkomen uit de eierstokken.
De kans op een zwangerschap bij vrouwen die vervroegd in de overgang zijn, is 5-10% lifetime, dus niet 0% maar desondanks heel laag.
De overgang en vruchtbaarheid
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
De AMH-test
Door op dit hormoon te testen (aan de hand van een bloedtest) kan de arts ongeveer schatten hoe veel levensvatbare eicellen er nog over zijn in de eierstokken van een patiënt. AMH stelt echter niet de kwaliteit van de eicellen vast.
De oudste moeder ter wereld zou een 70-jarige Indiase vrouw zijn, die in 2008 een tweeling kreeg. De Roemeense hoogleraar en schrijfster Adriana Iliescu werd wereldberoemd door op haar 66ste van een meisje te bevallen.
Ja, een zwangerschap in de overgang is nog steeds mogelijk. Wanneer je in de overgang komt, is namelijk niet meteen je menstruatie ten einde. Zolang je nog menstrueert – ook al heb je een onregelmatige menstruatiecyclus door veranderende hormoonspiegels – heb je nog een eisprong.
Rond de menopauze is de voorraad eicellen zodanig afgenomen, dat de eierstokken minder oestrogeen en progesteron produceren. Hierdoor raakt de opbouw van het baarmoederslijmvlies ontregeld en vindt er geen eisprong meer plaats.
In Israël is een vrouw op 65-jarige leeftijd bevallen van een zoontje. Het is de oudste vrouw ooit in het land die een kind heeft gekregen. De Jerusalem Post schrijft dat het kind, een jongetje van 2.680 gram, gezond is. De vrouw is zwanger geraakt door een ivf-behandeling.
Vanaf 50 jaar worden de zaadcellen minder beweeglijk en neemt het volume van het sperma af. Het aantal afwijkende zaadcellen neemt licht toe. Dit maakt mannen minder vruchtbaar. Voor mannen met een matige zaadkwaliteit kan dit het verschil maken tussen vruchtbaar en verminderd vruchtbaar.
De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is vier jaar. Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in vijf jaar voor de laatste menstruatie tot twee à drie jaar erna.
Het aantal moeders boven de veertig groeit snel, ook in Nederland. Het aantal vrouwen tussen de 40 en 45 jaar dat een kind kreeg steeg tussen 2000 en 2015 met 49 procent. Voor vrouwen van boven de 50 was dat percentage nog veel hoger: 375 procent.
Over het algemeen is de overgang goed te herkennen aan de symptomen in combinatie met een bloedonderzoek die de hormonen in het bloed kan meten. De drie grootste hormoonspiegels worden gemeten, deze geven duidelijkheid over de status van de menopauze.
De periode daarna is de postmenopauze, maar wordt doorgaans ook met menopauze aangeduid. De overgang zijn de jaren van veranderend menstruatiepatroon en de eerste menstruatievrije jaren. Klachten gerelateerd aan de menopauze komen vooral in de overgang voor. Nadien start opnieuw een stabiele levensfase.
Een veranderde ongesteldheid is één van die symptomen. Vaak is de menstruatie ook één van de eerste dingen die veranderd tijdens de overgang. Voor sommige vrouwen betekent dit dat de ongesteldheid korter duurt, voor anderen gaat de overgang juist gepaard met een hevige menstruatie met zware bloedingen.
Naar schatting 3 op de 100 kinderen heeft een afwijking bij de geboorte. De kans daarop neemt toe als de ouders al een kind met een afwijking hebben of de vrouw ouder is dan 35 jaar.
De kans is op sommige momenten kleiner, maar zeker aanwezig. De tijd voor en tijdens de eisprong is de periode tijdens je menstruatiecyclus waarin je bevrucht kunt worden. Als je een korte cyclus hebt en relatief vaak menstrueert, kun je al ovuleren (dus vruchtbaar zijn) tijdens je ongesteldheid en toch zwanger raken.
Voor vrouwen boven de 40 jaar bedraagt het risico zelfs 34%. Als veertiger heb je helaas al 40% kans om je baby te verliezen. Let wel, dit betekent dat zo'n 60% de baby wel gezond ter wereld komt. Bij twintigers liggen deze gemiddelden duidelijk lager met slechts 15%.
Vruchtbaarheid. Uw huisarts verwijst u naar de gynaecoloog omdat u een kinderwens heeft en het niet lukt om zwanger te worden. De gynaecoloog doet dan een vruchtbaarheidsonderzoek (oriënterend fertiliteitsonderzoek, ofwel OFO).
Met behulp van vaginale echoscopie kan de gynaecoloog zien of de eisprong nabij is. Dit wordt bepaald aan de hand van de grootte van de eiblaasjes (follikels). Afhankelijk van de bevindingen tijdens de echoscopie wordt deze herhaald tot de eisprong heeft plaatsgevonden.
Meer inzicht in je vruchtbaarheid is nooit weg, maar daar hangt wel een prijskaartje aan: met 159 euro zijn de testen niet bepaald goedkoop.
Vaak voorkomende overgangssymptomen zijn: temperatuurschommelingen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en koude rillingen, duizeligheid, buikpijn, prikkelbaarheid, gewichtstoename, pijnlijke spieren en gewrichten,…
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.