Volgens muggendeskundige Bart Knols van de Nijmeegse Radboud Universiteit heeft een mug na één keer steken voldoende bloed binnen gekregen. Maar sla je haar weg, of rol je in je slaap een keertje om, dan kan het zijn dat ze niet genoeg bloed binnen heeft kunnen krijgen.
Zo vaak steekt een mug per nacht
En dan steekt een mug dus meerdere keren per nacht. Of eigenlijk bijt ze je. Muggen hebben geen angel, maar bijten in je huid om bloed te zuigen. Dat bloed hebben de vrouwtjes nodig om zich voort te planten.
Muggen die vaker steken
Helaas voor ons zijn er ook muggen die wel vaker steken. Zo is het bewezen dat muggen die geïnfecteerd zijn met malaria veel vaker kunnen bijten. Dat komt omdat de malaria parasiet zich dan in meerdere mensen kan nestelen.
Deze muggen leven 40 à 50 dagen en zetten gedurende hun leven meerdere keren eitjes af. Steekmuggen zijn echter niet de enige muggenfamilie met bijtende soorten, ook soorten uit andere families (kriebelmuggen of Simuliidae en knutten of Ceratopogonidae) bijten en kunnen ziekten overbrengen.
Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen. Die techniek bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten.
Het maakt de mug niet uit waar hij je prikt, maar meestal ligt een deel van je lichaam onder het dek. De mug zoekt een onbedekt stuk lichaam en daar is je hoofd er één van. Omdat je op dat moment eigenlijk wilt slapen, heb je nog eens extra last van dat gezoem.
Volgens muggendeskundige Bart Knols van de Nijmeegse Radboud Universiteit heeft een mug na één keer steken voldoende bloed binnen gekregen.
Dat betekent dat mensen die meer koolstofdioxide uitstoten - zoals zwangere vrouwen en mensen met overgewicht - in de regel aantrekkelijker zijn voor muggen.
Muggen in huis
Zo maken de insecten vaak een muggennest in huis om zich voort te planten. De broedplaatsen vind je vaak in de kelder of in de kruipruimte. De eitjes worden doorgaans verstopt in het afvoerputje. Dit kan problemen veroorzaken met het riool.
Zodra de daglengte onder de 12 uur komt, zo rond eind september, is het voor de huissteekmug tijd om in winterrust te gaan. Kort voor de winterrust zuigen de muggen zich nog flink vol met nectar zodat ze hun eigen vetvoorraadje kunnen aanleggen om de winter door te komen.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid.
Volwassen muggen leven vooral van plantensappen zoals nectar. Steekmuggen voeden zich met bloed. Ons bloed bevat de eiwitten die de vrouwtjes nodig hebben voor de ontwikkeling van de eitjes.
Een muggenbult ontstaat doordat het speeksel van een mug een bepaald stofje bevat. Dat stofje zorgt ervoor dat het bloed niet stolt als de mug je bloed drinkt. Helaas zorgt dit stofje bij de mens voor een vervelende jeukende bult.
En de muggen hielden wel van een tukje. Zo blijkt dat ze behoorlijk veel sliepen; gemiddeld tussen de 16 en 19 uur per dag. Deze resultaten suggereren dat vermoeide muggen dus slaap boven eten verkiezen.
De vrouwtjesmug steekt met haar zuigsnuit. Deze heeft de vorm van een rietje of een injectienaald. Tijdens de beet boort de mug een capillair , waardoor ze het bloed naar binnen zuigt. In dit bloed spuit ze een antistollingsmiddel, zodat ze het rustig kan opzuigen zonder dat het stolt.
Zij kunnen tot op wel 70 meter afstand geuren waarnemen. Het lichaam maakt zo'n 300 chemische verbindingen aan, die ook door muggen worden waargenomen. Onze genen, maar ook voeding en andere factoren zoals bijvoorbeeld medicijngebruik zijn van invloed op onze geur. Ieder mens ruikt hierdoor anders.
Slaap onder een geïmpregneerde klamboe. Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou. Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen.
Aantrekkelijker met deodorant? Ooit is uit onderzoek gebleken dat huidverzorgingsproducten zoals deodorants onze 'aantrekkelijkheid' voor muggen kan beïnvloeden. Met name de verbinding isopropyl-tetradecanoate in deodorant zou ervoor zorgen dat muggen minder geïnteresseerd raken om hun 'tanden' in onze huid te zetten.
Muggen komen af op lichaamsgeur, niet op licht. Het licht uitdoen heeft dan ook weinig zin. Ook geluidssignalen en een ventilator werken niet tegen muggen.
Een lamp jaagt muggen dus eerder weg. Ook blauw en rood licht zijn niet interessant voor muggen.
Als muggen alleen maar stilletjes in onze voeten zouden steken, zou daar misschien nog mee te leven zijn. Maar ze zijn helaas echter dol op het kat muis spelletje rondom ons hoofd. De mug vindt haar favoriete prikplek door geurende lichaamsstoffen en lichaamswarmte.
Overdag of 's nachts actief? Er zijn muggensoorten die overdag actief zijn, maar de bij ons veel voorkomede huissteekmug 's nachts. Dat komt omdat muggen gevoelig zijn voor uitdroging en niet goed tegen droge lucht kunnen. In de nacht is de lucht vochtiger en kunnen ze in en om het huis op pad voor mensenbloed.
Geuren die muggen aantrekkelijk vinden, zijn de geur van zweetvoeten, de geur die je uitstoot na het sporten en net nadat je bier gedronken hebt. Ook zijn zwangere vrouwen extra aantrekkelijk voor muggen omdat ze door hun verhoogde stofwisseling veel chemische verbindingen uitademen.
Wanneer een mug steekt, zuigt ze bloed op om er eiwitten uit te halen. Die eiwitten heeft ze nodig om haar eitjes te ontwikkelen. 48 uur na haar 'maaltijd' legt ze haar eieren. Het is niet de steek zelf die irritatie veroorzaakt.
Slimme muggen
„Muggen zijn zeker slim, anders bestonden ze al lang niet meer. Ze vliegen al sinds de dinosauriërs rond op aarde.” Piet Verdonschot is als aquatisch ecoloog verbonden aan de WUR, is bijzonder hoogleraar aan de UvA én een echte muggenkenner, met de steekmug als specialiteit.