Een mannetjesduif heet een doffer en een vrouwtje heet duivin. Een doffer is wat dikker dan een duivin. Hij heeft ook een grotere neusdop. Daar kun je een mannetje dus aan herkennen.
Mannetjes zijn 'doffers' en vrouwtjes zijn 'duivinnen'.
Een pieper Als een duivin een ei gelegd heeft, broedt zij het in drie weken tijd uit. Een jonge duif heet een pieper. Piepers die uit hun ei komen, zijn nog een beetje nat en hebben een gele kleur. Na een paar weken, krijgen de jonge duifjes veertjes.
Het verschil tussen een mannetjes en vrouwtjes duif
Een mannetjes duif wordt doffer genoemd,en een vrouwtjes duif een duivin. De doffer is meestal forser en krachtiger gebouwd dan de duivin. Ook heeft de doffer grotere neusdoppen, een langer borstbeen en bredere slag- en dekpennen.
Het mannetje heet doffer en het vrouwtje wordt duivin of gewoon duif genoemd.
Veel concurrenten worden daar niet in geduld. Duiven hebben geen mooi gezang maar het geluid wat ze produceren noemt men “koeren” (roekoe roekoe). Dit geluid wordt vooral door de duivers (mannetjes) gemaakt als ze willen paren met een duivin (vrouwtje) of als ze willen imponeren tov indringers.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Na zes dagen kunnen de jonkies kijken en dan krijgen ze van de ouders ander voer. Na drie weken zijn de vogeltjes zelfstandig en een week later kunnen ze vliegen. Dan zijn ze al bijna net zo groot als een volwassen duif. Op het moment dat ze uitvliegen zie je dus bijna geen verschil tussen een jonkie en een oudje.
Nou, een duivenei smaakt precies als een kippenei. Het eiwit is wat zachter en meer doorschijnend. Misschien is het kenmerkend voor een duivenei, misschien lag het aan een versheid die de kwalificatie 'kakel' waardig is, maar niet-te-pellen die krengen.
Duiven die in de stad wonen, lijken mensen te kunnen herkennen. De vogels maken onderscheid tussen mensen die hen voeren en mensen die hen wegjagen.
Verjaag duiven door sterke geuren van kruiden en specerijen. De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken.
Een Egyptische duivenliefhebber zou in het bezit zijn van de oudste duif ter wereld. De geschelpte doffer draagt een ring van 1990 en zou dus onlangs maar liefst 32 kaarsjes hebben uitgeblazen.
De paringsdaad zal bij de duivin een eisprong uitlokken, zodat ze iets meer dan een week later haar eerste ei zal leggen, meestal gevolgd door een tweede ei twee dagen later. Vervolgens beginnen de duiven te broeden, waarbij de duivin en doffer mekaar op vaste tijdstippen aflossen.
Een mannetjesduif heet een doffer en een vrouwtje heet duivin. Een doffer is wat dikker dan een duivin. Hij heeft ook een grotere neusdop. Daar kun je een mannetje dus aan herkennen.
Vooral slechtvalk en havik, in mindere mate wijfje sperwer, zijn van belang voor predatie op reisduiven. De som van die soorten nam de laatste jaren niet opvallend verder toe in Vlaanderen. Ze jagen mogelijk recent wel meer in (voor)stedelijke omgeving.
De duif werd in de oudheid beschouwd als het symbool voor tederheid en echtelijke trouw. Tortelduifjes liefkozen elkaar inderdaad voortdurend en het verhaal ging dat de duiven na hun eerste partner nooit meer een andere partner toelaten in hun leven. Ze waren daarom een voorbeeld voor kuisheid.
De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel – zoals zaden en scheuten van planten – in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden. Bovendien: als duiven teveel eten krijgen, hoeven ze minder tijd aan foerageren te besteden.
Ze benadrukt de wetenschappelijke én historische waarde van de vogel. Zo hielp de duif niet alleen Charles Darwin bij het ontwikkelen van zijn Origin of Species, ook tijdens oorlogen werden duiven ingezet om boodschappen te versturen en vandaag kan het dier nog een hulpmiddel zijn bij het opsporen van raketten.
Leefgebied. Houtduiven komen voor in vrijwel het hele land, zij ontbreken alleen in de meest boomloze landschappen. Zij broeden in uiteenlopende biotopen, van tuinen en parken tot bossen. Voor hun voedsel bezoeken ze daarnaast ook vaak akkers waar graanresten te vinden zijn.
Duiven vinden hun weg steeds weer terug door gebruik te maken van verschillende 'navigatiemethoden'. Duiven bepalen hun richting door de stand van de zon. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat duiven gebruik maken van het magnetisch veld rond de aarde.
De duif zou je vragen om je te verbinden met je hogere zelf, vrede te voelen in jezelf en in harmonie te leven met Moeder Aarde en het universum. Onvoorwaardelijke liefde is een uitdaging. De grootste les zit in het onvoorwaardelijk houden van jezelf.
Een duif legt twee eieren en het broeden duurt 18 dagen. Als de jongen uit het ei komen, zijn ze blind en bedekt met dun geel dons. Na drie tot zes dagen gaan de oogjes open.
In de winter zwerven ze in grote vluchten rond. Tegen de avond ontstaat een zogenaamde slaaptrek in de richting van de roestplaatsen, waar ze in grote aantallen overnachten. Soms zijn dat duizenden vogels.
Een anonieme koper uit China heeft 1,6 miljoen euro betaald voor de Belgische duif New Kim. Ze is daarmee de duurste duif uit de geschiedenis. Het vorige record stond op naam van de West-Vlaamse topduif Armando, waarvoor 1,2 miljoen euro was betaald.
Onder natuurlijke omstandigheden hebben duiven meestal een zeer vaste levenslange paarbinding.