Die theorie zegt dat omdat we onszelf zo vaak gespiegeld zien, dát is waar we aan gewend raken. Dat beeld ervaren we dan als 'gunstig' en 'prettig', iets anders vinden we oncomfortabel. Omdat dat beeld zó anders voelt voor ons, vinden we onszelf dus vaak mooier in de spiegel dan op een foto.
Als we onszelf in de spiegel bekijken, zien we een ander beeld dan wat anderen van ons zien. Het beeld van ons gezicht lijkt in de spiegel omgedraaid; dat heeft te maken met de manier waarop onze hersenen werken.
Dat komt doordat de functie zelfherkenning in onze linkerhersenhelft huist. Op foto's focussen we onbewust nog steeds op rechts, maar zien dan de andere kant van ons gezicht. En dat is niet het beeld dat we kennen uit de spiegel. We kunnen onze vinger er vaak niet op leggen, maar het voelt vreemd, anders.
Een selfie is een 2d-beeld dat er al snel wat vervormd uitziet. Die vervorming heeft deels te maken met de afstand. Als jij je smartphone dichtbij je hoofd houdt om een scherpe selfie te maken, krijg je automatisch te maken met een 'fishbowl effect'. Je neus oogt groter en je oren verdwijnen.
Hoe dit komt? Mensen hebben twee ogen/lenzen en kunnen daarom diepte en perspectief zien. Een camera heeft slechts één lens en ziet dus geen diepte en perspectief. Een camera spreidt een object hierdoor uit als een pannenkoek, waardoor een object breder lijkt.
Wanneer de aangezichtszenuw (vrijwel altijd aan één zijde) slecht functioneert, valt de functie van de spieren in die gezichtshelft uit. Dit noemt men een facialisverlamming. Het gevolg is een scheef gezicht.
'In levenden lijve zijn we mensen in 3D, met zijkanten en rondingen. Maar op het scherm is alles 2D. Een camera heeft slechts één lens en ziet dus geen diepte of perspectief. Ze spreidt een object daardoor uit als een plat vlak, waardoor het breder lijkt.
Kijk naar de camera
Vaak zie je bij selfies dat mensen naar het beeldscherm kijken en niet naar de camera. Dat zorgt ervoor dat het lijkt alsof je een beetje wegkijkt van de foto, terwijl je juist denkt recht in de camera te kijken. Let er dus even op waar je heen moet kijken voor je een selfie maakt.
Aan het woord van het jaar, Selfie, lijken toch de nodige nadelen te kleven. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het obsessief nemen van selfies gelinkt kan worden aan narcisme en psychische problemen.
Er kunnen allerlei fysieke redenen zijn waarom jij jezelf lelijk vindt, bijvoorbeeld omdat je lichaam er feitelijk anders uitziet ten opzichte van anderen of denkt dat je er afwijkend uitziet (terwijl dit in de realiteit niet zo is). Misschien vind je een lichaamsdeel te groot of klein.
De algemene regel die geldt is: fotograferen en filmen op de openbare weg en in openbare ruimtes mag. Fotograferen en filmen op de openbare weg en in openbare ruimtes is toegestaan, omdat het valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring'.
In een spiegel kijk je bewust naar jezelf, dus pas je je uiterlijk aan wat je ziet aan. Foto's zijn inderdaad momentopnamen en kunnen genomen worden op momenten die zo kort duren dat je nooit geïsoleerd in de spiegel ziet: bijna knipperen, bijna glimlachen, sprekend etc. Anderen zien jou niet op deze manier.
Maar in de spiegel zie je alles wel in spiegelbeeld! Je kunt jezelf zien in de spiegel. Maar het is alleen een spiegelbeeld, het is niet echt. De spiegel komt goed van pas als je een tekening van jezelf wil maken.
Nu blijkt uit een studie dat sinds 2008 er wereldwijd circa 379 personen om het leven zijn gekomen bij het maken van een selfie. Daarvan overleden er 15 in Spanje, de laatste was een 26-jarige vrouw in Benidorm die in september dit jaar een selfie maakte bij de Mirador del Mediterráneo en daarbij in zee viel.
Je moet dus je telefoon heel onhandig vasthouden en vervolgens ook nog het juiste knopje weten te vinden om de foto te maken. En dan nog iets, je onderarm mag niet op de foto komen. Zorg er dus voor dat je jouw onderarm een beetje gebogen hebt wanneer je de foto maakt.
De meeste telefoons hebben twee camera's: eentje aan de achterkant en eentje aan de voorkant. Dat zijn respectievelijk de backcamera en frontcamera. Een selfie maakt u met die laatste. De gebruiker ziet dan namelijk zichzelf en dat fotografeert het gemakkelijkst .
Een aangezichtszenuw komt vanuit de hersenen en loopt langs het binnenoor doorheen het middenoor naar de oorspeekselklier (parotisklier). Daar splits hij op in verschillende takken naar de spieren van het gezicht. De zenuw loopt door nauwe, lange beenderige kanalen en is daardoor kwetsbaar voor beschadiging.
Asymmetrie van het gezicht komt erg vaak voor. Eigenlijk is niemand helemaal gelijk aan beide zijden van het gelaat. Soms zijn de verschillen echter groter en ontstaan er functionele en esthetische beperkingen.