'Mature': 7-10 jaar oud (dit komt overeen met een mens van 44-56 jaar) 'Senior': 11-14 jaar oud (dit komt overeen met een mens van 60-72 jaar) 'Geriatrisch': 15 jaar of ouder (dit komt overeen met een mens van 76 jaar of ouder).
Gemiddeld worden katten tegenwoordig zo'n tien tot vijftien jaren oud. Buitenkatten met veel vrijheid halen die leeftijd vaak echter niet. Dat komt simpelweg doordat katten die vrij rondlopen meer kans lopen op verwondingen of ziektes. Je kat is ouder wanneer ze de leeftijd van 10 jaar heeft bereikt.
Hoewel er geen betrouwbare wetenschappelijke manier is om de relatie tussen mensen- en kattenjaren te berekenen, is men het er algemeen over eens dat de eerste twee levensjaren van een kat ongeveer gelijk zijn aan de eerste 25 van die van een mens. Daarna is elk bijkomend jaar ongeveer vier 'kattenjaren'.
Hoeveel slaapt een kat? Het slaappatroon van je kat verandert gedurende zijn leven. Jonge kittens slapen bijna de hele dag (20 – 24 uur),volwassen katten slapen gemiddeld 15 uur per dag en Senior katten (vanaf eenleeftijd van ongeveer 11 jaar) slapen bijna 20 uur per dag.
zeven tot tien jaar oud: je kat is volwassen. elf tot veertien jaar oud: je kat is senior. vijftien jaar en ouder: je kat is geriatrisch.
In tegenstelling tot andere kleinere zoogdieren kunnen katten een lang leven hebben. Een kat wordt gemiddeld tussen de dertien en veertien jaar oud.
Dementie. Dementie komt voor bij katten vanaf 11 jaar oud. U herkent het door hard gemiauw, verward gedrag en poepen of plassen buiten de kattenbak. Vaak gaat dementie samen met lichamelijke problemen aan bijvoorbeeld de schildklier, lever en nieren.
Verandering in gedrag
Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren. Dit kunnen tekenen van stress zijn. Stress kan veroorzaakt worden door diverse ongemakken. Veranderingen van toonhoogte, volume en hoeveelheid van het miauwen kan ook wijzen op een bepaald ongemak bij de kat.
Een beschutte slaapplek of juist niet
Dat geeft ze een veilig gevoel. Kruipt je kat graag onder lakens en dekens, dan is een extra beschutte plek, zoals een slaapzak, iglo, tipi of hocker, een mooie optie. Je kat kan dan een eigen holletje maken en heerlijk wegdoezelen.
Gezonde volwassen katten kunnen 24 uur alleen zijn
Over het algemeen kunnen gezonde volwassen prima 8-12 uur alleen thuis zijn, met een maximum van 24 uur. De voorwaarde is wel dat de kat voldoende eten, water en een schone kattenbak heeft. Komt dat een keertje voor, is er niets aan de hand.
Oudste kat ooit
De oudste kat was, volgens het Guiness book of records, Creme Puff. Ze leefde van 3 augustus 1967 tot en met 6 augustus 2005 en werd 38 jaar en 3 dagen oud.
Gemiddeld wordt een huis-, tuin- en keukenkat (lees: een kat van een onbestemd ras) zo'n veertien à vijftien jaar oud. Raskatten worden iets minder oud, tussen de tien en dertien jaar. Poezen leven gemiddeld iets langer dan katers. Er zijn natuurlijk katten die veel ouder worden.
Factoren die de leeftijd bepalen
Hoe oud een kat wordt, hangt onder andere af van het ras. Zo wordt een Burmees over het algemeen tussen de 18 en 20 jaar, haalt een Siamees meestal een leeftijd van tussen de 15 en 20 jaar en kun je bij een Pers uitgaan van een maximale leeftijd van 12 tot 17 jaar.
Door hier specifiek op te letten en tijdig een behandeling in te stellen zullen veel katten veel gelukkiger oud worden. De voornaamste symptomen zijn minder springen, minder traplopen (blijven boven), moeite met kattenluik, minder actief, naast de bak poepen, zichzelf minder wassen.
Zo jagen oudere katten minder, brengen minder tijd buiten door, zijn over het algemeen minder actief en slapen langer. De eetlust kan verminderen en de kat kan kieskeuriger zijn in wat hij eet. Minder graag spelen, zichzelf minder goed verzorgen en meer miauwen zijn ook typische kenmerken van de verouderende kat.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
Voordelen slapen met je kat
Slapen met je kat zorgt voor de aanmaak van oxytocine en voorkomt angst of slapeloosheid. Je kat in de buurt geeft een veilig gevoel en zorgt voor warmte.
Buik laten zien is geen uitnodiging tot buik-aaien
De kat gaat er immers 'eens lekker voor liggen'. Deze lighouding wordt dan ook vaak beantwoord door aanraking van de buik. Vervolgens bijt je kat tijdens het aaien, ofwel meteen of na wat langer aaien.
Verminderde activiteit: Wanneer een kat pijn heeft zal hij vaak minder actief zijn en dus rustiger overkomen. Het kan voorkomen dat de kat niet meer wil rennen of springen en zijn tijd vooral slapend of liggend doorbrengt.
Wanneer je kat lekker in bed ligt, dan is de kans groot dat ze zichzelf eerst even lekker gaan wassen. Tijdens dit kattenwasje verliezen ze ook nog eens flink wat huidschilfers en deze komen dan terecht in bed. Dat op zich is al een vies idee, maar het vergroot ook nog eens de kans op een allergische reactie.
Oudere katten vinden het heerlijk om extra warmte te krijgen, zeker als ze last hebben van hun gewrichten. Er zijn warmte-matjes en -kussens te koop die je in de magnetron kunt doen. Met een klein beetje aandacht en wat extra zorg kan je kat zo nog heel wat prettige jaren doorbrengen!
Een goede voeding voor oudere katten biedt geconcentreerde eiwitten van hoge kwaliteit, gecontroleerde vetgehaltes en gemakkelijk verteerbare koolhydraten voor energie. Belangrijke mineralen ondersteunen verouderende gewrichten en vitamines, samen met eiwitten, helpen het ouder wordende immuunsysteem te ondersteunen.
Verminderde hersenfunctie, dementie.
Het dier is minder alert, vertoont doelloos gedrag, vraagt niet meer om aandacht, wil niet meer aangehaald te worden, slaapt meer overdag en/of doolt 's nachts door het huis. Dit komt vooral bij zeer oude katten voor.