Als je de ananas al hebt “aangebroken” (dat wil zeggen: in stukken hebt gehakt), dan moet je deze natuurlijk wel in de koelkast leggen. Een aangesneden ananas kun je ongeveer vier tot vijf dagen in de koelkast bewaren. Het is wel lekkerder om deze eerst een uurtje uit de koelkast te halen voordat je hem opeet.
Een hele ananas bewaar je buiten de koelkast, maar gesneden stukjes ananas kun je beter, goed afgedekt, in de koelkast bewaren. Als je ananas invriest, verwijder dan eerst de schil en de harde kern en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Een aangesneden verse ananas kunt u het beste bewaren in de koelkast. In stukken gesneden en in een luchtdicht bewaarbakje, kunt u de ananasstukken ongeveer 4 tot 5 dagen bewaren in uw koelkast. Verse ananas uit de koelkast is het lekkerst wanneer u de ananas voor het eten op kamertemperatuur brengt.
Een verse ananas kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Maar dan moet je die wel eerst schoonmaken: schillen, kern verwijderen en in stukken snijden. Ananas uit blik kan je in een hersluitbaar bakje ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Bewaartips voor je ananas
Een ananas is net zoals andere fruitsoorten bederfelijk. Maar er is een aantal manieren om de ananas goed te bewaren en lekker te houden: Zo kun je de ananas in een vriezer bewaren als je hem een andere keer wilt gebruiken. Dit kan tot wel 8 tot 12 maanden.
Een rijpe ananas voelt stevig aan en kan je een klein beetje indrukken. Als hij té zacht aanvoelt, dan is hij waarschijnlijk niet meer vers. Daarnaast bevat een eetklare ananas veel meer sap, waardoor hij zwaarder weegt. Je kan ook altijd proberen om de bladeren uit te trekken.
Ananas werkt tegen een heleboel vervelende kwaaltjes. Een aantal: slijmvliesontsteking, wormen, verstopping en maagproblemen. De zoete vrucht bevat een heleboel antioxidanten. Deze bestrijden vrije radicalen in je lichaam en maken op die manier de kans op kanker kleiner.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Donkeroranje plekjes of bruine bladeren duiden er meestal op dat de ananas zelfs al te rijp is. En wanneer de vrucht zelfs helemaal groen is, is die meestal nog onrijp.
Een ananas wordt rijp geplukt, want hij rijpt moeilijk na. Te vroeg geplukte ananassen smaken heel zuur. Een overrijpe ananas is ook niet lekker: het vruchtvlees ziet er glazig en bruinachtig uit en hij ruikt naar gist. Een ananas kan tot wel vier kilo wegen.
De oorzaak van het onaangename prikkelende gevoel ligt aan een enzym dat sterk aanwezig is in een ananas. Bromelaïne is een proteolytisch enzym. Dit enzym breekt eiwitten of proteïnen af. De proteïnen in je tong, wangen en gehemelte worden door het eten van die ananas zullen dit dus ook waarnemen.
Veel mensen denken dat ananas uit blik ongezond is. Gelukkig valt dat reuze mee! Het is dan wel belangrijk dat je kiest voor ananasschijven op sap, dus niet op siroop. Het siroop bevat namelijk veel suiker en maakt de ananas uit blik ongezonder.
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Van de schil van de ananas kun je een heerlijke refresco maken en omdat ananas zo gezond is, wordt dus alles van die vrucht gebruikt.
Als je de ananas al hebt “aangebroken” (dat wil zeggen: in stukken hebt gehakt), dan moet je deze natuurlijk wel in de koelkast leggen. Een aangesneden ananas kun je ongeveer vier tot vijf dagen in de koelkast bewaren. Het is wel lekkerder om deze eerst een uurtje uit de koelkast te halen voordat je hem opeet.
Dit enzym verteert niet goed in je mond. Het prikkelende gevoel is dus eigenlijk een struggle tussen de ananas en je mond. De oplossing is gelukkig eenvoudiger dan je denkt. Doe de gesneden ananas in een bak water en strooi er à la Salt Bae een beetje zout in.
Doe de gesneden ananas in een bak water en voeg een beetje zout toe. Dit doet niets met de smaak, maar voorkomt wel het irriterende gevoel. De werking van het enzym wordt gestopt bij het koken, bakken of roosteren van de ananas.
Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar is het vaak nog veilig om te gebruiken.
En of je hond ananas mag!
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, dit is niet erg. Sterker nog, het is juist goed om je hond zo nu en dan een stuk ananas te geven. Het bevat veel vitamines en antioxidanten en kan daarom absoluut gezien worden als gezonde zomersnack voor je hond.
"Verse ananas is het hele jaar door verkrijgbaar met een topaanvoer van december tot april."
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Werkt bloeddrukverlagend: Ananas bevat het belangrijke mineraal kalium en dit kan een bloeddrukverlagende werking hebben [2].
Wanneer je vocht vasthoudt tijdens warme (zomer)dagen kun je ook eens denken aan voedingsmiddelen die een vocht afdrijvend effect hebben. Voorbeelden hiervan zijn brandnetel kruidenthee, verse ananas en asperges.