De voedingsdriehoek adviseert om elke dag voldoende water te drinken. Soep kan, ter afwisseling van een glas water, bijdragen tot de dagelijkse inname aan vocht. Met een kom gezonde soep (200 ml) neem je ongeveer een zevende van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vocht in (ongeveer 1,5 liter).
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Wat houdt een soepdieet in? Tijdens het dieet mag je elke dag onbeperkt soep eten. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg water drinkt en ongezoete thee/koffie. Andere voedingsmiddelen zoals groenten, vlees en fruit zijn op bepaalde dagen toegestaan.
Kun je elke dag soep eten? Eigenlijk is het helemaal niet verkeerd om iedere dag soep te eten, en daarbij maakt het ook niet uit of je dit bij iedere hoofdmaaltijd eet, of telkens bij de lunch.
Soep zit vol vezels, vitaminen & mineralen
In zelfgemaakte soep zit over het algemeen (veel) minder zout en juist veel meer groenten. Niet zo gek: je hebt zélf invloed op wat je in soep stopt. Hoewel er tijdens het koken enkele vitamines verloren gaan, zoals vitamine C, komen er daarnaast andere, gezonde stoffen vrij.
Ja, veel lekkere gezonde soep is oranje. Oranje van de zoete aardappel, pompoen, of in deze: wortel. Een soep van wortel met gember smaakt heerlijk kruidig, en geeft jouw een pure boost betacaroteen!
Veel vitamines, mineralen en vezels
Hoe langer je de soep kookt, des te meer vitamines en mineralen er verloren gaan. Maar, er komen juist ook vitamines en mineralen vrij door het koken die je lichaam hierdoor beter kan opnemen, zoals lycopeen in tomaten en bètacaroteen in wortelen, oranje en groene groenten.
Smullen van soep zit met recht en reden in de lift. Al was het maar omdat het een eenvoudige manier is om voldoende groenten te eten. Wie moeite heeft om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten van 300 gram te halen, moet maar even tellen.
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben.
Goed voor de lijn. Mensen die vaak soep eten, hebben minder last van een hoog cholesterol en overgewicht. Soep levert over het algemeen weinig calorieën, afhankelijk van hoe je de soep maakt. Een soep op basis van veel groenen en peulvruchten, levert per portie van 250 ml ongeveer 100 – 150 calorieen.
De meeste soepen houden het 2 tot 3 dagen uit in een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
Soep als lunch is een gezond alternatief voor een belegd broodje. Bovendien kan je soep vooraf klaarmaken en zelfs in porties invriezen. Je kan er ook naar hartenlust mee variëren. Met deze recepten wordt je soepje nooit saai!
Van koolsoep is bekend dat het ons helpt meer vet te verbranden en af te vallen.
Goed voor je darmslijmvlies. Deze soep rijk aan bètacaroteen dat het lichaam kan omzetten in vitamine A. Dit is goed voor de slijmvliezen waaronder je darmslijmvlies*.
Overigens maakt het verder niet veel uit welke soep je eet. Een tomatensoep die je vers hebt gemaakt, is niet veel gezonder dan een uiensoep of een groentesoep, of andersom.
Tomatensoep is goed voor de bloeddruk en bloedvaten
Tomatensoep kan hier dus gunstig voor zijn. Bovendien bevat een heerlijke kom tomatensoep ook een ruime hoeveelheid vitamine C, wat juist weer helpt om je bloedvaten sterk en soepel te houden. Een super combinatie van voedingsstoffen dus!
Soep in de koelkast zetten Als de soep goed is afgekoeld, kun je deze in de koelkast zetten. Je kunt de pan in zijn geheel in de koelkast zetten, afgedekt met vershoudfolie. Je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. De soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar.
Meestal nuttig je soep – al dan niet aan tafel – met behulp van een lepel uit een (diep) bord of een soepkom. Drinken wordt in de regel gebruikt als je een vloeistof tot je neemt uit iets wat je aan je mond zet (zoals een glas, een beker of een kopje).
Soepen in blik- en poedervorm bevatten immers enorm veel zout en bewaarmiddelen, en vaak wordt er ook room in poedervorm aan toegevoegd om het geheel te binden. Hoewel de caloriewaarden nog steeds laag kunnen liggen is instant- of bliksoep dus echt niet zo gezond.
3. Soep bevat weinig calorieën. Afvallen met soep gaat ook uitstekend omdat zo'n kom superweinig calorieën bevat, tenminste als je geen room gebruikt of je groenten niet aanstooft in tonnen boter of olie. Pas ook op met bouillonblokjes: die bevatten heel wat verborgen calorieën en zout.
Bij afvallen is voldoende eten belangrijk. Een zogenaamd soep-dieet is dan ook af te raden. Je krijgt te weinig variatie aan voedingsstoffen binnen en als je snel afvalt zitten de kilo's er ook net zo snel weer aan als je stopt met het dieet.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Onbeperkt soep eten klinkt natuurlijk erg leuk, maar soep zal niet je honger stillen. Er zitten héél erg weinig calorieën in de soep, waardoor je heel snel weer een rommelende maag zult hebben. Natuurlijk kun je water drinken om een vol gevoel te houden, maar daar ben je ook heel snel op uitgekeken.
Vooral groene, oranje en rode voedingsmiddelen bevatten veel vitaminen. Maak, als je er tijd voor hebt, zelf bouillon van botten. Die bevat extra veel vitaminen en mineralen, véél meer dan een kant-en-klaar bouillonblokje. Dat laatste bevat trouwens meestal ook erg veel zout.