"In principe kunnen alle katten en katachtigen zwemmen." Alleen doen ze het niet allemaal even graag. "Leeuwen kunnen het wel maar zijn het niet meer gewend. Op de savannes in Afrika waar ze leven komen ze maar weinig rivieren tegen die ze moeten oversteken." Tijgers daarentegen vinden het heerlijk.
Ja, in principe kunnen alle katten zwemmen.
Het is een vaardigheid waarmee alle katten geboren worden. Instinctief zullen ze automatisch met de pootjes beginnen te peddelen zodra ze in het water zijn. De meeste katten zijn echter onervaren en kunnen dus niet heel goed zwemmen.
Katten kunnen prima zwemmen als het moet
En sommige rassen, zoals de Turkse Van, de Maine Coon, de Bengaal en de Abessijn staan erom bekend dat ze van water houden en er zelfs in spelen.
Waarom hebben de dieren zo'n hekel aan water? Bij de meeste dieren zijn de haren door de huideigen oliën een beetje vettig. Maar bij katten niet. Doordat ze zo ijdel zijn en zichzelf zo vaak schoonlikken, krijgen ze behoorlijk vetvrije haren, en die absorberen water.
Bengalen drinken graag uit de kraan, zelfs het stromende water van de douche of bad is voor deze kattensoort zeer interessant. Vaak houden ze er zelfs van bij je in bad te komen liggen!
Je kat stimuleren te drinken met stromend water
Waarschijnlijk is dit te verklaren doordat katten van nature niet van stilstaand water houden. Stilstaand water is veel gevoeliger voor ziekteverwekkers. Daarnaast is stromend water vaak koeler.
Door een van haar voorpootjes even kort onder te dompelen, voelt ze hoe hoog het waterpeil staat en kan ze natte ongelukjes voorkomen. Sommige katten zie je zelfs het water uit hun bakje 'oplepelen' en van hun pootje aflikken. Of ze geven er een duw tegen, zodat het water in beweging komt en ze het beter kunnen zien.
Veel katten houden er niet van om nat te worden. Ze blijven met het regen- en stormachtige herfstweer vaak liever binnen zitten. Ze zoeken vaak een lekker warm en knus plekje op.
Katten kun je ook proberen af te schrikken met andere luchtjes, bijvoorbeeld met citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie (te bestellen bij de drogist). Je moet dit dan regelmatig in de tuin strooien.
Er kan een instinctieve afkeer zijn van stilstaand water. In het wild drinkt een kat vaak alleen bewegend water. Dit helpt te voorkomen dat ze ziek wordt. Een andere mogelijkheid is dat uw kat heeft geleerd dat water meestal koeler is wanneer het uit de kraan komt of uit de lucht valt.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Als je kat erg vervuild is of zichzelf niet kan verzorgen vanwege een blessure dan is het zeker zinvol om zelf je kat schoon te maken. Gebruik in dit geval lauw warm water en een klein beetje kattenshampoo. Let er op dat de omgeving waarin je je kat wast goed verwarmd is, anders kan hij het flink koud krijgen.
Hoe pak je dit aan? Ten eerste laat je je kat kennis maken met een lege badkuip, spreek je kat bemoedigend toe. Een washand met lauwwarm water over zijn vacht is de eerste keren voldoende. Als je kat hieraan gewend is maak je de washand iets natter, zodat de vacht echt nat wordt.
Belangrijkste tip: geef de kat water te drinken. Ververs dit dagelijks en zorg ervoor dat de kat op meerdere plekken in huis een bak met water heeft staan.
Katten zijn erg schone dieren en hechten veel belang aan een goede hygiëne. Kittens weten instinctief hoe ze zich moeten reinigen. Door het likken komt er namelijk een laagje talg op de vacht van de kat, waardoor de vacht beschermd wordt tegen water en viezigheid.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen 'verstoppen'. Dat geeft ze een veilig gevoel.
Katten kunnen dus wel goed tegen kou, maar houden er niet zo zeer van. Ze zoeken graag de warmte op. Zorg er daarom voor dat een kat gemakkelijk weer het huis in kan, bijvoorbeeld via een kattenluikje. Let wel goed op, wanneer de vacht van een kat nat is, isoleert deze een stuk minder goed.
Katten vinden een temperatuur van 21-22 graden vaak aangenaam en onder de 10 graden wordt het echt te koud voor ze.
Mocht een dier het toch te koud krijgen, zal het beginnen te rillen. Door te gaan rillen warmt het lichaam door spiertrilling weer op. Maar dit willen we natuurlijk voorkomen. Deze dieren kunnen we helpen door warme plekjes in huis te creëren met dekens, mandjes of kleden op de vloer.
Spelagressie is een veelvoorkomend gedragsprobleem en ontstaat in de regel tussen de puberteit en de leeftijd van twee jaar. Er is sprake van spelagressie wanneer een kat zijn spelgedrag richt op andere katten of mensen en ze 'ongevraagd' bespringt en/of aanvalt.
Katten kunnen erg kieskeurig zijn als het om het grind gaan. Als de kat aarzelt om op de bak te gaan, met zijn pootjes op de rand blijft staan of niet graag in het grind graaft, dan is dat een aanwijzing dat hij het grind niet fijn vindt. Probeer te achterhalen welke kattenbakvulling jouw kat het fijnst vindt.
Zoals hier boven al uitgelegd zijn de snorharen van een kat ontzettend gevoelig. Voor je kat is het dan ook enorm irritant om bij elk hapje met die snorharen tegen de rand van het bakje te tikken. De oplossing die je kat daarvoor heeft is –jawel- het eten naast het bakje gooien.