Het is handig om altijd wat producten in huis te hebben die lang houdbaar zijn en die je vaak nodig hebt. Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Dat noemen we een ijzeren voorraad. Het handige van een ijzeren voorraad, is dat je deze makkelijk kunt combineren met verse producten die snel op moeten.
Een voorraad hebben is handig, maar je kan niet elke kast/ruimte gebruiken om die te stockeren. Er zijn namelijk drie dingen waar een geschikte 'kast' aan moet voldoen: De voorraad moet droog kunnen worden bewaard. De voorraad moet donker kunnen worden bewaard.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Een standaard boodschappenlijst is een lijst met producten die je in principe altijd in huis wilt hebben. Het gaat dan om dagelijkse levensmiddelen zoals melk en brood, maar ook om producten als afwasmiddel, shampoo en wc-papier.
De fysiek aanwezige voorraad vermeerderd met de bij leveranciers bestelde maar nog niet ontvangen hoeveelheden.
De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de € 337.000. Als je een huis koopt van dit bedrag kun je ervan uitgaan dat je rond de € 20.220 aan eigen geld nodig hebt. Hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, dan moet je rekenen op een bedrag rond de € 13.480.
Naast de standaard meubels als een bank en een tafel, mogen spullen als lampen, gordijnen en een klok zeker niet ontbreken. Maar dacht je ook weleens na over een opbergkast of kussentjes? Planten, een televisie en televisiemeubel mag je ook zeker niet vergeten.
Landelijk komt het gemiddelde uit op 119 vierkante meter. Hoewel het aandeel kleine huizen rap stijgt, komen huizen tussen de 100 en 150 vierkante meter nog altijd het vaakst voor. 37 procent van alle woningen behoort tot die groep. Omgerekend zijn dat bijna drie van de ruim zeven miljoen huizen in ons land.
De boodschappenlijst bevat veel terugkerende producten, zoals groenten, fruit, brood, melk, beleg, koffie, rijst, pasta, eieren, wc papier en drinken. Ook gaat er wekelijks een pak schoonmaakdoekjes doorheen. Je zou dit de basisproducten kunnen noemen.
Denk aan rijst, pasta, blikjes groente of bonen, meel/bloem, gedroogd fruit, beleg, zoetmakers, bouillon en kruiden. Schrijf op welke dingen je elke week gebruik en nodig hebt voor bepaalde gerechten die je gezin graag eet. Denk ook aan zaken die je nodig hebt om iets te bakken zoals bakpoeder of gist.
Spullen voor in een noodpakket
In een noodpakket heeft u bijvoorbeeld een zaklamp en contant geld nodig. En een radio op batterijen of een opwindbare radio. Als de stroom uitvalt en er geen internetverbinding mogelijk is, kan uw regionale radiozender nog wel uitzenden. U kunt dan luisteren naar de rampenzender.
Rijst. Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar.
Gemiddelde maandelijkse kosten voor boodschappen
1 persoon: € 237. 2 personen: € 432. 3 personen: € 439 of € 496 (1 kind van 4-8 jaar vs. 1 kind van 9-13 jaar)
Hoeveel geld per week boodschappen 2 personen? In Nederland zijn 2 personen gemiddeld genomen €108 per week aan boodschappen kwijt. Dat komt neer op €54 per persoon per week. De daadwerkelijke kosten kunnen hoger of lager uitvallen en zijn afhankelijk van de levensstijl.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.