Bij woordjes leren is het handig om het in blokjes op te delen. Bijvoorbeeld 10 woorden per dag en de laatste dag herhalen! Het is belangrijk dat je de woordjes dan van binnen en buiten kent! Handig kan zijn om eerst DE - NL te oefenen, zodat je de woordjes als goed kent en daarna pas NL - DE.
Je vindt woorden makkelijker terug in je brein als je het woord koppelt aan iets wat je al kent. Je kunt met WRTS een ezelsbruggetje toevoegen door deze tussen haakjes te zetten. Dus bijvoorbeeld: “sap (sumoworstelaar die sap drinkt) = sumo”. Ook kan je met WRTS afbeeldingen toevoegen aan woorden.
Je studeert woordenschat altijd schriftelijk. Maak hierbij (eventueel) gebruik van een horizontaal blad met kolommen. Heb ook altijd aandacht voor het geslacht en de meervoudsvorm van de woorden die je studeert. Ook de accenttekens die op woorden staan zijn heel belangrijk.
Hoeveel woorden kun je überhaupt op een dag leren? Het antwoord is maximaal 40 woorden (volgens gedane onderzoeken). Alleen is het wel zo dat als je 10 woorden leert, je ze 8x moet herhalen. Leer je 20 woordjes, dan moet je ze 30x herhalen.
Wil je last-minute nog even goed woordjes leren? Doe dat dan zo creatief mogelijk en op verschillende manieren. Werk structureel zodat het makkelijker is om lang te leren en om op dezelfde dag nog je vooruitgang te zien. Gebruik ezelsbruggetjes en zorg dat je de woordjes op verschillende manieren leert.
SlimStampen is gebaseerd op het principe van spreiding en toetsing. Spreiding houdt in dat het leren van feitjes effectiever is als er een grotere tijdsspanne zit tussen de herhalingen. Toetsing houdt in dat leren effectiever is als de leerling actief het antwoord ophaalt, in plaats van "nog een keer overlezen".
Je kind gaat steeds meer echte woorden gebruiken, tussen zijn gebrabbel door. De meeste kinderen zeggen hun eerste woorden wanneer zij één tot anderhalf jaar oud zijn. Dit wordt de één-woordfase genoemd. Die ontwikkeling verschilt sterk per kind.
Elkaar laten uitspreken en inpikken op datgene wat je gesprekspartner net gezegd heeft - zonder naast elkaar te praten - is de beste basis voor een vlotte conversatie. Extra tip: luister naar wat mensen je écht willen vertellen in plaats van enkel naar datgene wat ze letterlijk tegen jou aan het zeggen zijn.
Praat veel met je kind, luister goed en beantwoord vragen. Stel zelf ook vragen, en vraag naar de mening van je kind. Praat over wat jullie gaan doen. Ga op vaste momenten met je kind in gesprek, zoals tijdens het eten en bij het naar bed gaan.
Verschilt per vak en of het een So of Proefwerk is. Bij een So voor Frans, Duits, Latijn, Engels & Grieks 3 dagen van te voren. Want je moet dan woordjes leren en dat moet je blijven herhalen. Bij een proefwerk van een taal 5 tot 7 dagen.
Woordjes en begrippen leren is voor iedereen gratis op WRTS. Alle andere pakketten kun je altijd eerst 7 dagen gratis uitproberen. Bekijk onze pakketten.
Peuter van 2 jaar
Zijn woordenschat neemt snel toe, soms met wel tien woorden per week. Rond deze leeftijd kunnen de meeste kinderen ook 'zinnetjes' maken van twee woorden, zoals 'mama eet'. Dit kan betekenen dat jij aan het eten bent, maar ook dat je kindje eten wil.
De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kleintje 2 jaar is, praat hij of zij in zinnen van 2 tot 4 woorden.
Als jouw kind van 2 of 3 jaar nog niet praat, dan kun je jouw zorgen uitspreken op het consultatiebureau. Zij kunnen het dan samen met jou in de gaten houden. Bij elke afspraak zal aan je gevraagd worden welke woordjes je kind zegt en wat je kind al begrijpt.
Tijdens een hoge activiteitsgraad kan je brein meer en beter informatie opslaan. Volgens de Amerikaanse socioloog Mariah Evans kan je het best studeren tussen de late voormiddag en de avond: tussen 11u en 21u30. Vroeg starten is dus niet persé beter. Als je te moe bent, kan je niet vlot werken en word je gefrustreerd.